Quantcast

Kas terorizuoja Klaipėdą?

Klaipėdoje siautėjantys nepilnamečiai chuliganai peržengė visas ribas. Nevaldomų nepilnamečių įrankiais tampa peiliai, metalo strypai ir net ugnis. Policija aiškina, jog apie mieste šiurpą keliančią grupuotę žino. Tačiau pilnametystės nesulaukę vandalai, vos prieš savaitę apgadinę 40 automobilių, ir vėl siautėjo – šį kartą mėginta sukelti gaisrą viename didžiausių uostamiesčio prekybos centrų.

Padegė neįgaliųjų tualetą

Vėlyvą trečiadienio vakarą viename pramogų ir prekybos centrų dviejų nepilnamečių paauglių siautėjimas galėjo baigtis didele nelaime.

Į prekybos centrą du nepilnamečiai užsuko apie 19 val.

Kurį laiką paslampinėję centro koridoriais, jie pasuko į neįgaliųjų tualetą.

Nežinia kodėl jaunuoliai sumanė padegti tualete įtaisytą laikiklį.

Laimei, ugnis plačiau neįsiplieskė, nepilnamečiai nusikaltėliai nesveikų pramogų išspūdino ieškoti kitur.

Netrukus du veikėjai jau trynėsi prekybos centro salėje. Sunkiai suvokiama, kodėl paaugliams prireikė ir vėl griebtis žiebtuvėlių.

Nepilnamečių rankose plykstelėjusi ugnis netrukus jau apėmė ant rūbų pakabų kabančius vyriškus megztinius.

Vieną dieną jis tiesiog pasimėgaudamas ką nors užmuš. Kol kas jis gyvenime išmoko tik vieną pamoką – niekas nieko jam negali padaryti.

Vyriškos aprangos skyriuje ugnis galėjo nuvilnyti akimirksniu, jei ne vienas praeivis, išvydęs, kuo užsiiminėja neaiškūs paaugliai.

Vyras griebė degančius rūbus ir numetė ant žemės, taip mėgindamas sustabdyti ugnies plitimą.

Išpuolis po išpuolio

Pirkėjas nuskubėjo prie prekybos centro kasų.

Vienoje jų dirbusi parduotuvės kasininkė iškvietė apsaugos darbuotojus.

"Pranešta, jog du paaugliai padegė keturis raudonos spalvos vyriškus megztinius ir vienerius džinsus. Apsaugos darbuotojai sulaikė 2004 m. gimusį jaunuolį, vienų globos namų auklėtinį", – situaciją pasakojo Klaipėdos miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkas Mindaugas Busilas.

Apsaugos darbuotojai surinko smilkstančius rūbus ir išnešė iš prekybos salės.

Paaiškėjo, jog prekybos centre gaisrą mėgino sukelti vienas tų paauglių, kuris praėjusią savaitę įkliuvo dėl plačiai nuskambėjusio vandalizmo akto pietinėje miesto dalyje.

"Taip, šis jaunuolis yra minimas kitame tyrime dėl kelių dešimčių apgadintų automobilių. Paaiškėjo, jog ir vėl tas pats ėmėsi reikalų. Aš neturiu paaiškinimo, kodėl jie taip daro. Sunku suprasti", – nuomonę išsakė M.Busilas.

Talžė dešimtis mašinų

Aiškėja, jog policijai užvakar įkliuvęs penkiolikmetis kovo 10-ąją buvo sulaikytas už tai, jog neaiškiu daiktu daužė šalikelėje stovėjusius automobilius.

Pirmoji į policiją kreipėsi 1982 m. gimusi "Audi Q5" savininkė.

Moteris nurodė, jog Varpų gatvėje pastebėjo, kad išdaužtas jos mašinos priekinių durelių stiklas.

Savininkė nurodė patyrusi pusės tūkstančio eurų žalą.

Netrukus policija sulaikė du 2004 m. gimusius paauglius ir vieną 2005 m.

Trijulė stoviniavo netoli šio rajono esančiame parkelyje, kai patruliai čiupo vandalus.

Vienas jų dar mėgino sprukti, bet pavytas patrulio netrukus keliavo į tą patį policijos automobilį, kur sėdėjo kiti jo bendrai.

Toks nevaldomas paauglių įsiūčio liejimas pareigūnams kelia klausimų. Nėra aišku, kodėl šie nepilnamečiai linksminasi tokiais sunkiai paaiškinamais būdais.

Apklausiami paaugliai aiškino, jog mašinas daužė pramogai, nieko nevogė, tik spardė mašinų veidrodėlius, talžė mašinų stiklus.

Tiesa, automobilių savininkai taip pat tvirtino, jog iš mašinų salonų niekas nedingo.

Preliminariais skaičiavimais, Varpų ir Smiltelės gatvėse nuniokota 40 automobilių.

Už vandalizmą atlygins tėvai

"Tyrimai sujungti į vieną. Nukentėjusieji rašo pareiškimus, tikslina žalas. Spėju, jog prokuroras teiks civilinį ieškinį teismui. Kas jį atlygins? Nežinau. Na, ir ne mano reikalas. Už nepilnamečius atsako tėvai, jei jų nėra – globėjai. Tyrimai vyksta, renkami duomenys, apklausiami liudininkai", – paaiškino M.Busilas.

Tiriant minėtą nusikaltimą, paaiškėjo ir dar kitų išpuolių aplinkybės.

Grasino peiliu

Policijos pareigūnams apžiūrint sulaikytų trijų vaikinų daiktus, buvo aptiktas peilis.

Šaltasis ginklas sukėlė klausimų pareigūnams.

Kam ir kokiu tikslu paauglys kišenėje nešiojasi peilį, paaiškėjo po to, kai buvo prisimintas prieš dieną nutikęs įvykis.

Išaiškėjo, jog prieš tai, kai Varpų ir Smiltelės gatvėse buvo išdaužyti automobiliai, kovo 9-osios vakarą, apie 22 val. 43 min., Herkaus Manto gatvėje buvo užpulta mergina, kuriai pagrasinta peiliu.

2001 m. gimusi klaipėdietė stovėjo autobusų stotelėje, kai staiga prie jos prisiartino trys nepažįstami paaugliai.

Vienas jų kyštelėjo ranką į jos kišenę ir pavogė piniginę.

Vagišiai nuskuodė S.Šimkaus gatvės link, bet nukentėjusioji nesutriko, nusivijo jaunus chuliganus.

Pavijus vieną vaikinų, šis išsitraukė peilį ir metė piniginę.

Klaipėdietė neteko joje buvusių 15 eurų ir keleivinio transporto bilieto.

Tačiau tuo istorija nesibaigė, pareigūnai sučiupo vėl du tuos pačius 2004 metais gimusius paauglius, kartu buvo ir 2005 m. gimęs jų draugas.

Visos šios istorijos iš tiesų kelia šiurpą.

Vienas iš nuolat pareigūnų sulaikomos trijulės nepilnamečių esą apklausų metu demonstravo visišką cinizmą.

Abejingai pareiškęs, jog puikiai žino, kad dėl jauno amžiaus išvengs kalėjimo, paleistas žadėjo elgtis lygiai tai pat.

Panašu, jog penkioliktus savo gyvenimo metus einantis jaunasis chuliganas laikėsi žodžio ir įkliuvo už siautėjimą žiebtuvėliu prekybos centre.

Minima, jog vaikinas dažnokai laiką leidžia socializacijos centre, tačiau grįžęs į globos įstaigą imasi vėl to paties – siautėja, kaip išmano, ir kaskart vis brutalesniais metodais.


Komentaras

Linas Slušnys

Vaikų psichiatras

Visa tai byloja, jog galima įtarti psichopatijos apraiškas. Tokiame elgesyje nėra jokios empatijos, jokio socialinio sąmoningumo. O tai reikia gydyti. Man regis, užteks į jį žiūrėti kaip į vaiką. Visiems turi būti aišku, jog turime bėdą ir labai didelę. O ją reikia spręsti. Aišku, kuo visa ši istorija gali pasibaigti. Vieną dieną jis tiesiog pasimėgaudamas ką nors užmuš. Kol kas jis gyvenime išmoko tik vieną pamoką – niekas nieko jam negali padaryti. Auga nevaldomas žmogelis, tarsi net įgaunantis kažkokių galių. Ir taip tęsis, kol neįvyks "avarija". Dar turime dvejus metus tam spręsti. Žinoma, kad čia – paauglystės klausimas ir plius kažkas dar. O tai gali būti pyktis ir kerštas. Vaikas yra apleistas. Galbūt buvo paliktas ir pats patyręs smurtą. Gal tokiu būdu reiškia kerštą? Bet tai tik mėginimai filosofuoti. Kalbant apie faktus, šioje situacijoje reikia rimtos pagalbos, reikia profesionalų įsikišimo į šio jauno žmogaus gyvenimą. Nes tai jau yra žaidimai su ugnimi. Jei kas nors tyliai dabar lyg ir laukia, kol šis jaunuolis paaugs ir galbūt sės į kalėjimą, problema tuo nebus išspręsta. Sistema neveikia. Kur tuos vaikus dėti? Reabilitacijos centrai, kurie gebėtų koreguoti tokią elgseną, pas mus neegzistuoja. Todėl man tenka konstatuoti liūdną faktą – lauksime dar didesnės bėdos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia juos sudominti

reikia juos sudominti portretas
gaminti aviamodelius.

T

T portretas
Tokius reikia zudyti kuo tokiu bus maziau tuo geriau

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomu, ar ne tas pats, kuris pernai siautėjo? Ašarinių dujų mokiniams purškė. Jii juk ir į mokyklas eina. Kokį pavojų jaučia kiti mokiniai? Kokiame pavojuje globos namų auklėtojos, kiti vaikiukai, mokytojai? Jeigu policijos nebijo. Turi būti gydomas šis paauglys. Izoliavimas_ jo teisių pažeidimas. O kaip mūsų teisės gyventi ir auginti savo vaikus saugiame mieste?
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių