Quantcast

Kas globoja statytojų verslą?

Palangoje statytojų išvystyta schema, kai vienbutis ar dvibutis namas mįslingai virsta daugiabučiu, sulaukė Lietuvos apeliacinio teismo kirčio. Teismas nurodė naikinti Palangos savivaldybės išduotą statybos leidimą, pagarsėjusias statybas Užkanavės gatvėje įvardijo neteisėtomis ir įpareigojo viską perstatyti.

Užstoja NT vystytojus?

Ne pirmą kadenciją Palangą valdantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Šarūnas Vaitkus tikina, jog darė viską, kad akiplėšiškos statybos būtų pažabotos.

Tačiau viešąjį interesą čia stoję ginti patys gyventojai, kurie nusprendė bylinėtis su pelningų nekilnojamojo turto (NT) projektų iniciatoriais, stebisi, kad statybų leidimus naikinančius teismų sprendimus Palangos savivaldybė skundžia ir renka įrodymus statytojų, o ne tiesos ieškančių žmonių naudai.

Teisinė kova verda dėl dviejų statybų – Užkanavės g. 28A atsiradusio 24 butų namo ir Tvenkinių g. 45 ir 45A adresais esančių pastatų, kur kyla du šešių butų gyvenamieji namai.

Abu šie projektai turi bendrą priešistorę – leidimai statyboms buvo išduoti vienbučių ar dvibučių namų statybai, tačiau realiai kurortinėje zonoje iškilo daugiabučiai, apeinant pastarųjų statybai privalomus reglamentus.

Nurodė perstatyti

Išskirtine statybų sėkme šioje savivaldybėje gali mėgautis kauniečių įmonė "Kauno būstai". Nors jos suplanuota statyba Užkanavės gatvėje pagarsėjo įžūlumu, tačiau įmonė vysto ir daugiau plačių projektų.

Skambų "Sakalo vilos" pavadinimą įgijęs projektas kėlė nuostabą net teismo ekspertams. Iš tiesų tai yra 24 butų namas, nors statytojai ir deklaruoja, kad statinys bus skirtas vienai šeimai gyventi.

Tačiau teismo ekspertas suabejojo, ar tūkstančio kvadratinių metrų pastatas, kuriame numatyta dešimtys tualetų ir eilė atskirų balkonų, sveiko proto savininkui gali panašėti į gyvenamąjį namą.

Ekspertas pažymėjo, jog pastato patalpų paskirtys faktiškai yra maskuojamos įvairiais pavadinimais: "namų ruošos kambarys", "žaidimų kambarys", "sporto salė", ir pateikė išvadą, kad statinys nuo pradžių buvo statomas kaip daugiabutis.

Lietuvos apeliacinis teismas NT plėtros bendrovėms "Kauno būstai" ir "Financial Way" nurodė pastatą perstatyti per 12 mėnesių. To nepadarius ir neįteisinus statybos, per 6 mėnesius statytojai turės pašalinti neteisėtos statybos padarinius pirmosios instancijos teismo sprendime nurodytu būdu – turės būti nugriautos pastato tam tikros dalys.

"Kolegija konstatuoja, kad, nepaisant išduoto statybos leidimo statyti vienbutį namą, "Kauno būstų" veiksmai rodo tikslingą siekį, pasinaudojant mažesniais reikalavimais, statyti daugiabučio paskirties statinį", – rašoma teismo nutartyje.

Nežino, ar bylinėsis

Vienintelis "Kauno būstų" akcininkas Povilas Loda, dienraščio paklaustas, kaip vertina teismo sprendimą, pareiškė, kad jis neprivalo sekti teismų sprendimų.

"Aš turiu sekti visų teismų sprendimus? Nesusipažinau. Klauskite Statybų inspekcijos ir Palangos savivaldybės, kas bus toliau", – rėžė P.Loda.

Jis aiškino, jog nežino, ar imsis bylinėjimosi su valstybe žingsnių, jei kitų teismų sprendimai jam bus nepalankūs. Verslininkas tikino, kad nežino, kiek dar kokių statybų vysto Palangoje, o visi kiti klausimai jo nedomina.

Įmonės advokatas Povilas Juzikis aiškino, jog teisinė problema šiame ginče atsiranda todėl, kad teisės aktai aiškiai neapibrėžia vienbučio namo sąvokos.

"Šioje byloje susiklostė kuriozinė situacija. Suprojektuotas namas atitinka tiek šiai teritorijai patvirtinto 2007 m. detaliojo plano sprendinius, t. y. suprojektuotas statinio plotas, aukštis, aukštingumas ir žemės sklypo užstatymo tankis neviršija detaliuoju planu nustatytų teritorijos naudojimo reglamentų, tačiau išduotas statybos leidimas panaikintas, nes teismų požiūriu pastatytas namas yra daugiabutis", – situaciją komentavo teisininkas.

Įžvelgia schemą

Klausimų, kur slypi kai kurių statytojų demonstruojamos olimpinės ramybės šaknys, galėtų kilti ir specialiųjų tarnybų specialistams.

Asociacija "Palangos balsas" kurorto savivaldybės administracijai raštu išvardijo daugybę statinių, kurie pavirto į daugiabučius.

"Ši problema visiems žinoma. O tokią statybų rūšį kai kas pakrikštijo naujadaru ir ėmė vadinti Palangos termitynais. Aiškėja, kad kurorte statybos iš tiesų vystomos pagal tam tikrą nusistovėjusią sistemą. Statiniai projektuojami be aikštelių automobiliams. Apgaunami ir patys gyventojai, kurie įsigyja būstą tokiuose namuose. Jie nežino, kas jų laukia. Juk jų būsto sienos – popierinės", – kalbėjo asociacijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sąžiningas vystytojas

Sąžiningas vystytojas portretas
Nesąžiningas NT vystytojas (be reikalingų daugiabučio namo statybos reikalavimo) derinimų turi sekančius privalumus prieš sąžiningą: 1. Nereikia atvesti atitinkamų diametrų komunikacinių tinklų - fekalo, vandentiekio, Lietaus, Elektros. dujų (kaina vieno tinklo svyruoja nuo 100 iki 500 eur už bėginį metrą) 2. Nereikia papildomo žemės sklypo automobilių privažiavimui ir parkavimui (gal net gatvelės iki daugiabučio kategorijos keitimas, dėl ko reiktų keisti net miesto gatvės plotį) 3. Nereikia papildomo žemės sklypo vaikų žaidimų aikštelei (25% nuo bendro ploto) 4. Nereikia papildomo žemės sklypo atsitraukimui nuo kaimyninio sklypo 5. Nereikia papildomo žemės sklypo šiukšlių konteineriams statyti 6. Nereikia taikyti papildomų daugiabučiui numatomų priešgaisrinių reikalavimų Kiek visa tai kainuoja apskaičiuokite patys....

cha cha cha

cha cha cha portretas
"Palangos meras kovoja..." trys zodziai o kiek daug sakantys, kai matai faktus. O ta mintis apie antrankius yra sprendimas, tik ji igyvendinti nera kam...

Geriau

Geriau portretas
paziurekim, kas tas Palangos balsas. Jo direktorius ikure fiktyvia Nekilnojamojo turto vartotoju gynimo asociacija, visoje Lietuvoje pagal skelbimus iesko daugiabuciu ir "kovoja" su jais. Manau, greit tas veikejas ilis i televizija, o veliau bandys su kokia partija ir i Seima. Pseudo kovotojas taip bando sau karjera padaryti.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių