Quantcast

Kartenos festivalis nepaliks abejingų

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 2–3 dienomis Kartenoje, esančioje netoli Lietuvos pajūrio, ketvirtus metus iš eilės vyks Kartenos festivalis „Kuršių genties vartus pravėrus“, šiemet bylosiantis apie kuršių žemėje apsigyvenusių žemaičių praeitį.

Pagrindinę festivalio dieną – rugpjūčio 3-iąją – žiūrovai nusikels į XIV a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Žemaitiją, kur jų lauks viduramžių miestelis. Čia istorijos entuziastai iš Lietuvos ir kitų šalių demonstruos atkurtus viduramžių žemaičių amatus, vyks kūrybinės dirbtuvės, kur kiekvienas norintis galės savo rankomis išmėginti archajinį amatą.

Galėsite išvysti ir riterių karo stovyklą: vienoje pusėje telksis LDK kariuomenė, kurią sudarys ne tik svečiai iš tolimiausių Didžiosios Kunigaikštystės kampelių, bet ir kariuomenės branduolys – žemaičių pulkai, kitoje – vokiečių Ordino riteriai su svečiais iš vakarų Europos. Renginio metu priešų stovyklos kunkuliuos besiruošiančių kovai karių šurmuliu, žvangančiais ginklais. Vyks interaktyvios ginkluotės ir šarvuotės ekspozicijos, kur kiekvienas norintis galės Viduramžių žemaičių šarvų kopijas pasimatuoti ar su Europos riteriais nusifotografuoti. Čia pat galės savo rankos miklumą ir akies taiklumą išbandyti: pasvaidyti į taikinį karo kirvį ar ietį. 

Na ir vienas įspūdingiausių įvykių – riterių kautynės. Jų metu žiūrovams bus pristatoma LDK ir Vokiečių Ordino šarvuotė bei ginkluotė, kovos būdai. Efektingos ir labai tikroviškos kovos bus komentuojamos profesionalaus ginkluotės istoriko, supažindinant žiūrovus su atskirų LDK regionų (žemaičių, lietuvių ir rusėnų), ginklų išskirtinumais ir specializacijomis. Žiūrovams bus pristatytos visos įmanomai atkurtos LDK kariuomenės rūšys: nuo pašauktinio pėstininko iki Didžiojo Kunigaikščio.

Istorijos gurmanams paruošta staigmena: pirmą kartą Žemaitijos regione Kartenos festivalio žiūrovams bus pristatyti unikalūs Lietuvos ir Žemaitijos Didžiojo Kunigaikščio Kęstučio ir jo sūnaus Vytauto šarvuotės komplektai, atkurti pagal jų 1379 metų oficialius antspaudus!

Festivalio programoje dalyvaus įvairūs folkloro kolektyvai ir kapelos iš viso Žemaitijos regiono, alternatyviosios ir populiariosios lietuviškos muzikos atlikėjai. Rugpjūčio 2 d. – festivalio atidarymas ir Sauliaus Prūsaičio koncertas, o rugpjūčio 3 d. išgirsite multiinstrumentalistą Saulių Petreikį, paruošusį su vokaliste ir grupe išskirtinę, tik Kartenos festivalio klausytojams skirtą programą. Ausis malonins ir grupės „Elnio rago miškas“ bei „MemelBand“, folkloro ansambliai, kapelos.

Rugpjūčio 3 d. vakare festivalio kulminacija – išskirtinė ir niekur kitur pasaulyje neregėta, kvapą gniaužianti žvakių ir šviesos instaliacija ant Kartenos piliakalnio, kuri nukels mus į   tolimosios kuršių ir žemaičių praeities klodus, primins mūsų baltiškasias šaknis ir simbolius.


Šiame straipsnyje: Kartenos festivalisKartena

NAUJAUSI KOMENTARAI

gikas

gikas portretas
Bus idomiai. Daugiau tokiu renginiu reiktu.

............

............ portretas
Kare ten
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių