Quantcast

Karklė ir Olando Kepurė pasipuoš ženklais

Klaipėdos rajonas prie Baltijos jūros turi labai siaurą, vos trijų kilometrų prieigą, kurią ketina paversti pavyzdine teritorija turistams.

Upeliai, skardis, sodybos

Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras yra parengęs Karklės kaimo ir Olando Kepurės lankytojų informavimo sistemos projektą.

Pradiniame etape planuojama išdėstyti 20–30 įvairių rodyklių ir pažintinių stendų, kurie pristatys Olando Kepurę kaip gamtos paminklą, Rikinės (Didžiosios Karklos), Cypos (Mažosios Karklos) upelius, Karklininkų bažnyčią, ąžuolą, žvejo sodybą, Parko promenados, Gintaro žvejų, Senojo pašto takus, kurie veda link jūros, istorines apžvalgos vietas ir kopagūbrius.

Ši vietovė garsi ir tuo, kad joje prie jūros skardžio yra senos kapinaitės, kuriose palaidotas poetas keturvėjininkas, žinomas Klaipėdos buriuotojas Salys Šemerys.

Išskirtinė yra ir Karklės stovyklavietė, nuo sovietmečio laikų žinoma kaip "Žilvitis". Viliamasi, kad unikali stovyklavietė nevirs kokių nors "pajūrio mylėtojų" verslininkų ar valdininkų privačių namų gyvenviete, kaip kai kurios buvusios stovyklos Klaipėdos miesto teritorijoje Giruliuose.

Pokytis: medžiai nuo Olando Kepurės viršūnės šaknimis tarsi stengiasi įbristi į jūrą. V. Matučio nuotr.

Olando Kepurės trauka

Trumpą pajūrį turinčiam Klaipėdos rajonui teko tokia išskirtinė vieta. Ypatingas šios vietovės objektas yra Olando Kepurė.

Trumpą pajūrį turinčiam Klaipėdos rajonui teko tokia išskirtinė vieta.

24–25 m aukščio pajūrio skardis – vienintelis toks Lietuvos Baltijos jūros pakrantėje. Jis laikomas aukščiausia mūsų šalies pajūrio vieta.

Šlaitas unikalus ir tuo, kad jis nuolat kinta, nes iš apačios jį veikia jūros bangos, iš šonų ir viršaus – vandens šaltiniai ir paviršiaus vanduo. Dėl tokio nuolatinio pokyčio, nuolat į Baltijos jūrą su šaknimis virstančių medžių, akmenuotos pajūrio pakrantės Olando Kepurė yra mėgstama lankytojų vieta.

Unikalus ir Karklės žvejų kaimas, ten kai kuriose vietose dar galima pajusti XIX a. pajūryje gyvenusių žvejų buities koloritą.

Vieta: išskirtinis akmenuotas pajūris ties Olando Kepure. V. Matučio nuotr.

Išsaugos krašto autentiškumą

Lankytojų informavimo rodyklės yra vienas pirmųjų Karklės kaimo ir Olando Kepurės pristatymo lankytojams darbų.

Kultūros paveldo departamentas įvertino, kad vietovė yra ypatinga, su pajūrio kraštui būdinga kultūrine verte. Nurodyta, kad turistams pristatant šią pajūrio teritoriją stenduose būtų išsaugoti krašto autentiškumo ženklai.

Todėl Karklės kaimo ir Olando Kepurės stendams, pristatymo ženklams buvo rengiamas projektas. Planuojami ir šios pajūrio vietovės kultūrinio pristatymo stendai, taip pat ženklai, kurie skirti tiek įvažiuojantiems į Karklę automobiliais, tiek dviračiais ar vaikštantiems pėsčiomis.

Stendai ir rodyklės bus įrengti ne tik prie pagrindinio kelio, kuris eina nuo Girulių per Karklininkus link įvažiavimo į Klaipėdos–Palangos kelią.

Atskiros rodyklės, stendai, informacija bus įrengta ir prie pajūrio dviratininkų tako, po visą šią pajūrio teritoriją išsidėsčiusį pėsčiųjų takų tinklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taip taip pastatykite parkomatus prie kiekvienos pušies greity matuojančius ir valstybe tegu skausminga visus

Danguole

Danguole portretas
Suprantu stendai ir visokios nuorodos reikalinga, bet ar ne svarbiau butu sutvarkyti kopas, kazkaip sutvirtinti jas, kad neirtu nenuplautu vanduo, kad nevirstu medziai vandens nuplauti, o stendus bet kada galima pastatyti

Olandas

Olandas portretas
Kelia platinkit, darykit parkingus pirma lentelininkai jus !!!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių