Quantcast

Kaip niekada daug žiedų sukrovė japoniškos visterijos

  • Teksto dydis:

Tokius žiedus Kretingos rajone Japoniškame sode sukrovė egzotiškosios visterijos. Kai kurie žiedynai nukarę kone pusmetrį. Bet kekės gali siekti ir iki 80 centimetrų, praneša LNK žinių tarnyba.

Tokios užauga Pietryčių Azijos tropinėse šalyse.

Šarūnas Kasmauskas, Japoniško sodo savininkas

- Netoli Tokijo yra parkas, kur žmonės ateina grožėtis. Yra visterijų tuneliai padaryti. Ten 100 metų visterijos, atrodo - super, kvepia, tokie varvekliai kabo didžiuliai violetiniai.

Bet daugelis lietuvių vis dar mano, kad visterijos - lepus, jautrus šalčiams vijoklinis augalas.

Ryškų visterijų kvapą net sunku nusakyti.

Gražina Maštaraitė, Bonsų augintoja

- Gal pakalnutės, šiek tiek aštrus, bet kai vėjas papučia - gali sėdėt, arbatą gert ir mėgautis šiuo aromatu, tikrai skanus.

Vijoklinės visterijos dar krauna žiedus, o maži visterijų medeliai bonsai - jais apsipylę. Japoniškame sode tokių bonsų per 30. Dauguma jų vazonėliuose auga 15 metų. Bet japoniško sodo darbuotojai tikina, kad šiltėjant žiemoms prisijaukinti vijoklines ir būtent japoniškas visterijas - nesunku. Tik dažniau jas lieti reikia. Mat visterijos mėgsta drėgmę ir šilumą.

Gražina Maštaraitė, Bonsų augintoja

- Kuo šilčiau - tuo geriau. Nes jeigu būtų šalta, nežinau, kaip žiemotų. Bet pas mus jau keli 5-6 metai ir puikiai žiemoja, auga ir šiemet ypatingai daug žiedų sukrovė.

Dauginti visterijas irgi nesudėtinga. Ūglius reikia liepą sodinti, laikyti šiltai ir drėgnai, kol šaknis išleidžia. Bet kantrybė būtina laukiant žiedų. Nukarusios kekės tik po trejų metų pasirodo.

Gražina Maštaraitė, Bonsų augintoja

- Norint sulaukti labai daug visterijų žiedų - po nužydėjimo apie rugpjūčio viduryje reikia nugenėti nebijant visus ūglius, paliekant 2-3 nuo pagrindinio stiebo. Tada sukrauna daug pumpurų ir kitąmet mėgaujamės gausybe žiedų. Jeigu to nepadarysim, turėsim žalią masę, daug šakų, bet žiedų nulis gali būti.

Japoniško sodo savininkas juokauja, kad visterijų vijoklinius krūmus turėtų auginti visos moterys. Ir ne tik dėk kvapnių žiedų.

Šarūnas Kasmauskas, Japoniško sodo savininkas

- Japonai mano, kad visterijos - moteriškumo, ilgaamžiškumo, apsaugos ir išgijimo simbolis. Na, japonai viską simbolizuoja.

Kretingiškiai ateityje irgi norėtų panašų visterijų tunelį, kaip Japonijoje sukurti. Ir spėja, kad jis populiarumu prilygtų žydinčių sakurų sodui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių