Quantcast

Kaip Klaipėdos miestui sekasi renovuoti daugiabučius?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje iki 2050 m. planuojama atnaujinti apie 30 tūkst. daugiabučių, kurių energinis efektyvumas po modernizacijos padidės daugiau nei 60 proc., o CO2 emisijos sumažės daugiau kaip 80 proc. Renovacijos apimtys šalyje sparčiai išaugo nuo 2013 m., kai prie daugiabučių namų modernizavimo programos prisijungė savivaldybės. Peržvelkime, kaip šiuo metu renovacijos procesai vyksta Klaipėdoje, kokie rezultatai pasiekti ir kokie yra artimiausi planai.

Klaipėdos miesto savivaldybė miesto energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose programą įgyvendina nuo 2013 m. Aplinkos projektų valdymo agentūrai iš viso pateikta 140 daugiabučių namų paraiškų dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje.

„Pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro kvietimus teikti paraiškas daugiabučiams namams atnaujinti kasmet savivaldybė pateikia apie 20 paraiškų, o savarankiškai teikiančių paraiškas daugiabučių namų skaičius siekia 30–40. Pavyzdžiui, pagal 2020 m. kvietimą iš viso buvo pateiktos net 66 paraiškos iš Klaipėdos. Lyginant su kitais Lietuvos miestais, rangos darbų tempai mūsų savivaldybėje nėra sulėtėję, kasmet atnaujinama daugiau nei 10 daugiabučių namų“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja Diana Gerasimovienė.

Anot jos, 2020 m. Klaipėdoje buvo atnaujinta daugiausiai daugiabučių Lietuvoje – 28, 2021 m. – 14, šįmet yra atnaujinti jau 4 gyvenamieji daugiabučiai namai. Iš viso šiuo metu uostamiestyje atnaujinti 266 daugiabučiai, kurie sudaro 14,5 proc. visų renovuotinų miesto namų.

„Siekiame, kad kiekvienam kvietimui pateiktume bent po 100 paraiškų ir kasmet atnaujintume bent po 30–40 daugiabučių namų, taip galėtume pasiekti, kad po 5 metų būtų atnaujinta 30 proc. visų renovuotinų uostamiesčio namų“, – planais dalijosi Klaipėdos miesto savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja.

Gyventojai tiki renovacijos nauda

D.Gerasimovienė teigė, kad Klaipėdos miesto gyventojai tiki daugiabučių namų modernizavimo nauda ir aktyviai siekia atnaujinti savo gyvenamuosius namus.

„Nuo 2013 m., kai daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa įgavo pagreitį, Klaipėda pagal atnaujintų namų skaičių yra viena iš lyderių visoje Lietuvoje. Atsižvelgdami į tai, siekiame, kad mieste įsivyrautų ne tik pavienių namų atnaujinimas, bet ir būtų kompleksiškai sutvarkyta aplink juos esanti gyvenamoji aplinka“, – pasakojo pašnekovė.

Puikus kompleksinės renovacijos pavyzdys – Panevėžio g. esantis kvartalas, taip pat šiuo metu tvarkomas ir vienas didžiausių mikrorajonų Klaipėdoje Rumpiškės gatvėje.

Klaipėdos miesto savivaldybės tikslas – ne tik didinti renovacijos, bet ir daugiabučių aplinkos atnaujinimo rodiklius, kad gyventojai jaustų visapusišką naudą.

Renovacijos iššūkiai

Anot D.Gerasimovienės pagrindinis iššūkis, su kuriuo šiuo metu susiduriama, – išaugusios rangos darbų kainos, dėl kurių nepavyksta iš pirmo karto įsigyti paslaugos. Dėl to kyla kita problema – gyventojai nesutinka didinti investicijų daugiabučiui atnaujinti.

„Šį iššūkį padeda spręsti nuolatinis bendravimas su gyventojais – svarbiausia nepalikti jų nežinioje, išsamiai supažindinti, kaip vykdomos daugiabučio namo atnaujinimo procedūros. Šiuo tikslu tiek klaipėdiečiams, tiek administratoriams nuolat teikiame konsultacijas apie renovacijos procedūras ir, jeigu reikia, teikiame pasiūlymus“, – patirtimi dalijosi Klaipėdos miesto savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Tik po renovacijos, Taikos pr. 9 namas, fasadas zaliuoti pradejo, taip greitai nieko sau. O ar daugiau niekas nebekontroliuoja, tai todel ir nelabai zmones nori tos renovacjjos kad viskas atmestinai.

to mhm

to mhm portretas
Vamzdynų keitimas įmanoma be namo fasado renovacijos.langua duris pasikeitus irviskas.jusu žiniai kaip sakote.seni tarybiniai namai yra šilti ir patogūs gyventi.patalpos.isplanuotos teisingai. Nauji namai kaip spokinycia.mazai erdvės.

varle

varle portretas
kodel mes gyventojai turime moketi verslininkams pinygus nes jie sukure firmas ,,statybos,, pvz ,,beta,, Serbenta ,,VIPA,,Darguzas jei jie nebepragyvena lai ieskosi darbo ir dirba o ne is gyventoju tikra ta zodzio prasme ,,vagia pinigus,, as jiems neduotu o jie privercia man jiems moketi toks bardakas gali buti tik lietuvoje tiek gauna milijonu is europos lai ir remontuoja uz aciu
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių