Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip per Europos Parlamento rinkimus balsavo uostamiestis?

2024-06-11 06:31

Klaipėdiečiai, balsuodami Europos Parlamento rinkimuose, pademonstravo savitą pasirinkimų geografiją – šiaurinė miesto dalis balsavo už konservatorius, o pietinė rinkosi socialdemokratus.

Pasirinkimas: klaipėdiečių balsai byloja, kad virtuali riba uostamiestyje tarp socialdemokratų ir konservatorių gerbėjų driekiasi kažkur ties Žvejybos uosto rajonu.
Pasirinkimas: klaipėdiečių balsai byloja, kad virtuali riba uostamiestyje tarp socialdemokratų ir konservatorių gerbėjų driekiasi kažkur ties Žvejybos uosto rajonu. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Miestą padalijo perpus

Buvusiam ilgamečiam Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui rinkimai nebuvo itin sėkmingi, politikas sąraše liko dešimtas, nors ir buvo sėkmingai reitinguojamas.

Tačiau buvęs meras įsitikinęs, kad rinkimų rezultatai jam palankūs.

„Jei kas dar prieš rinkimus į EP būtų pasakęs, kad vienu šuoliu trišuolio sektoriaus rungtyje pavyks pašokti į viršų net per 12 vietų, būčiau palaikęs tai pokštu. Tačiau visų ir kiekvieno jūsų dėka iš paskutiniosios vietos rinkiminiame LSDP sąraše pakilau į garbingą dešimtąją vietą“, – socialiniame tinkle rašė V. Grubliauskas.

Žvelgiant į galutinius rinkimų rezultatus uostamiestyje, aiškėja, kad dauguma gyventojų balsavo už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (21,33 proc. rinkėjų).

Už Lietuvos socialdemokratų partiją balsavo 17,98 proc. rinkėjų.

Rinkimų žemėlapyje nurodyta, kad už konservatorius balsavo šiaurinė miesto dalis, privačių namų kvartalų gyventojai.

Pietinė miesto dalis, daugiabučių gyventojai, rinkosi socialdemokratus.

Rajone – P. Gražulio triumfas

Už konservatorius balsus atidavė ir dauguma Klaipėdos rajono gyventojų.

Kalotės, Gindulių, Jakų gyventojai rinkosi dešiniųjų pažiūrų atstovus Europos Parlamente.

Konservatoriams simpatizavo ir palangiškiai, prie jų jungėsi dalis Kretingos rajono – Vydmantų ir dalies Kretingos miesto gyventojų.

Tačiau daugiausia Kretingos rajono gyventojų savo balsus atidavė socialdemokratams, už juos balsavo 23,16 proc. rinkėjų.

Stulbinantį šuolį šiuose rinkimuose demonstravo Petras Gražulis, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) pirmininkas.

Kokie rinkėjai balsavo už Seimo nario mandato netekusį P. Gražulį?

Aiškėja, kad už P. Gražulį daugiausiai balsavo Veiviržėnų, Endriejavo, Judrėnų, Dovilų, Kiškėnų, Kvietinių gyventojai.

Už šį politiką balsavo ir dalis Skuodo rajono gyventojų. Nors šiame rajone daugumą rinkimuose rinko konservatorius.

Rinkėjų mieste mažėja?

Klaipėdos rinkimų apylinkės pirmininkas Viktoras Greičius pastebėjo, kad uostamiesčio gyventojų balsavimo rezultatai ne veltui yra lyg padalinti perpus tarp konservatorių ir socialdemokratų.

Viktoras Greičius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Aktyvumo šiemet

nebuvo.

„Konservatorių rinkėjai patys drausmingiausi. Aktyvumo šiemet nebuvo. Tačiau pastebėjome, kad dauguma į rinkimus atėjusiųjų buvo pagyvenę žmonės“, – patikino V. Greičius.

Tai, kad dešiniąsias pažiūras rinkosi privačių namų kvartalų gyventojai, V. Greičiaus nestebino.

„Uostamiestis sensta. Jaunesni ir didesnes pajamas gaunantys žmonės išvažiavo gyventi į rajoną. Mieste rinkėjų mažėja, o rajone daugėja“, – konstatavo pirmininkas.