Quantcast

Kadetų mokykloje – uniformos ir mokytojams?

Nuo rugsėjo pradėsiančioje veikti Klaipėdos kadetų mokykloje uniformuoti turėtų būti ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai. Taip mano mokyklos iniciatyvinės grupės aktyvistai, šioje įstaigoje nuo rudens užsiimsiantys užklasiniu vaikų ugdymu. Tačiau šia idėja bendrojo lavinimo dalykų mokytojai, taip pat ir administracija, nėra per daug sužavėti.

Mokosi disciplinos pagrindų

Šią savaitę Klaipėdos dragūnų batalione įsikūrė būsimieji uostamiesčio kadetai.

Kadetų mokyklos iniciatyvinės grupės narys, Karinių jūrų pajėgų mokymo centro specialistas Arvydas Piepalius teigė, jog šioje stovykloje vaikai ne tik pramoks rikiuotės pagrindų ir disciplinos, bet ir apskritai išsiaiškins, ar šios mokslo įstaigos principai jiems yra priimtini.

Stovykloje kartu su uostamiesčio šauliais dalyvauja daugiau nei pusšimtis būsimųjų Kadetų mokyklos penktokų, septintokų ir aštuntokų.

Mergaičių yra maždaug ketvirtadalis. Paradoksalu, bet būtent joms naujoji tvarka patinka labiau nei kai kuriems berniukams.

Nemenkas iššūkis vaikams buvo patiems pasikloti lovą, kai kurie tai darė pirmą kartą. Vaikams sunku išstovėti ir rikiuotėje.

Tačiau dauguma kalbintų vaikų tikino, kad jiems stovykloje labai patinka, jie džiaugiasi, kad nuo rudens mokysis Kadetų mokykloje.

Ateityje vyks atranka

Jau pirmosios stovyklos dienos parodė, kad ne visi vaikai pasirengę paklusti kariškai tvarkai.

Buvo tokių, kurie pareiškė norą važiuoti namo. Vieną berniuką iš vaikų globos namų stovyklos vadovai, deja, išsiuntė patys.

"Vaikas tik atvykęs ėmė demonstruoti, kad jokiai tvarkai nepaklus, nežygiuos ir t. t. Visu savo elgesiu rodė, jog jam tai neįdomu, maža to, mėgino tyčiotis iš kitų vaikų, kaip, spėjome, yra įpratęs savo aplinkoje. Norėjome tam vaikui padėti, bet jis pats to nenorėjo, taigi buvome priversti su juo atsisveikinti", – dėstė karinių dalykų stovykloje vaikus mokantis Raimondas Praleika.

Pašnekovo teigimu, ši stovykla parodė, kad kai kurie vaikai yra ligoti, dalis jų fiziškai labai silpni, kai kuriems apskritai nepatinka kariniai dalykai.

"Bet šiaip viskas gerai, progresas vyksta. Yra labai motyvuotų, yra mažiau motyvuotų vaikų. Manau, kad stovyklos patirtis jiems bus naudinga", – teigė vaikus treniruojantis instruktorius.

"Natūralu, kad ne visiems patinka kariška tvarka, galbūt po kiek laiko kai kurie pasirinks kitą mokyklą. Ne visi prisitaiko prie tam tikrų aplinkybių, ir tai yra normalu", – teigė A.Piepalius.

Esą būtent todėl ateityje bus vykdoma vaikų atranka.

Idėja neliko sužavėti

Kol kas bene didžiausia intriga, ar Kadetų mokyklos mokytojai bei administracija irgi bus uniformuoti, kaip ir moksleiviai, kurių uniformos kaip tik baigiamos siūti.

Mokyklos iniciatyvinės grupės aktyvistai mano, kad uniforma Kadetų mokykloje turėtų būti privaloma visiems, mokytojams – taip pat.

Ką apie tai galvoja iki šiol I.Simonaitytės mokyklai vadovavusi Gražina Skunčikienė, dabartinė Klaipėdos kadetų mokyklos vadovė, išsiaiškinti nepavyko, nes direktorė, kaip ir jos pavaduotoja, darbo telefonu neatsiliepė.

Tačiau dienraščio duomenimis, dalis mokyklos mokytojų esą yra pasipiktinę naująja iniciatyva, jau buvo nuėję teisybės ieškoti pas savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorę Nijolę Laužikienę.

"Girdėjau, kad buvo iškilęs tas klausimas, bet čia mokyklos vidaus reikalas. Tokie svarstymai, kad mokytojai turėtų uniformas, tikrai buvo. Bet ne savivaldybė turėtų diktuoti sąlygas. Mokytojai turėtų suvokti tos mokyklos koncepciją ir priimti sprendimą bendru sutarimu", – tikino N.Laužikienė.

Darbymetis lauke ir viduje

Iki naujųjų mokslo metų likus vos pusantro mėnesio, prie Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos Naikupės gatvėje klojamos naujos trinkelės, tvarkomas ir vidinis kiemas, kuris bus skirtas rikiuotėms, remontuojama pirmojo aukšto mokyklos fojė, valgykla bei dalis kabinetų.

Netrukus turėtų atsirasti ir nauja mokyklos iškaba.

Klaipėdos miesto taryba dar birželį posėdyje patvirtino Jūrų kadetų mokyklos nuostatus, mokykla oficialiai įregistruota Registrų centre.

Šiuo metu į Jūrų kadetų mokyklą yra užsirašę apie 80 vaikų. Formuojamos 5–8 klasės. Tęsiasi pavienis priėmimas.

Šios mokyklos patalpos pritaikytos 500 vaikų, bet mokykla augs, kitais metais vėl turėtų būti priimti nauji penktokai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ooo

ooo portretas
..du dedukai

To Marijus

To Marijus  portretas
Tikiu, kad ne girdėjai, o pats atsiėmei savo pūzriką iš stovyklos, nes per sunku jam ten. Tokių ten ir nereikia. Tad nepergyvenk.... Geriau mažiau, bet vertų nei daugiau, bet ištižėlių.

jonas

jonas portretas
Yra Kaune kadetų mokykla, tai ten baisu, kas dedasi.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių