Quantcast

Jūrų kadetų idėja pateisino lūkesčius: mokinių skaičius padvigubėjo

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla ruošiasi Rugsėjo 1-osios šventei, kuri šiemet vyks ne mokykloje, bet piliavietėje, kur senbuviai duos iškilmingą priesaiką. Vos prieš metus pradėjusios veikti mokyklos idėja, regis, pateisino lūkesčius – naujaisiais mokslo metais kadetų skaičius čia padvigubėjo – suformuotos dvi naujos penktokų klasės.

Laukia iškilminga priesaika

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla kuria Rugsėjo 1-osios šventės tradicijas – šiemet naujų mokslo metų pradžią paminės piliavietėje.

Per ceremoniją kadetai, mokyklos senbuviai, iškilmingai prisieks, o geriausiems bus įteikti apdovanojimai.

Priesaiką duos tik tie kadetai, kurie jau metus mokėsi šioje mokykloje. Naujokai prisieks po metų.

"Naujokai priesaiką duos kitais metais, kai paaiškės, ar jie tikrai nori ir toliau mokytis šioje mokykloje, pripažįsta čia esančią tvarką ir drausmę", – paaiškino Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos neformaliojo ugdymo mokytojas Raimondas Praleika.

Geriausiems – medaliai

Rugsėjo 1-ąją iškilmingoje ceremonijoje už puikius pasiekimus moksle ar visuomeninėje veikloje moksleiviai bus apdovanojami ir specialiai sukurtais medaliais.

"Mūsų mokyklos kadetai, įveikę naktinį žygį Klaipėdos sukilėlių keliais, buvo pagerbti medaliais. Taip ir gimė idėja sukurti specialius apdovanojimus. Supratome, kad tai puikus paskatinimas vaikams. Pagaminti 8 nominalų medaliai – pradedant aukščiausiu apdovanojimu "Vėjų rožė" ir baigiant "Delfino" medaliu, kuris bus teikiamas už draugiškumą, asmeninį pavyzdį, už kilnų, drąsų poelgį", – pasakojo R. Praleika.

Paskatinimas: nuo šiol už puikius pasiekimus moksle ar visuomeninėje veikloje jaunieji kadetai bus apdovanojami specialiai tam sukurtais medaliais. / Jūrų kadetų mokyklos archyvo nuotr.

Medalius kadetai galės pelnyti ir labai gerai besimokydami.

Beje, "Jūrų erelio plunksnos" medalį turės galimybę gauti ir mokyklos mokytojai.

Nominantą – populiariausią mokytoją mokykloje – kadetai rinks patys.

Tampa vis populiaresnė

Šiais metais Jūrų kadetų mokykloje turėtų pradėti mokytis apie pusantro šimto vaikų.

Kai kurie tėvai tikėjosi, kad tokia mokykla jų vaiką perauklės. Tačiau iškart taip nebūna. Tačiau lūkesčiai pasiteisino, mūsų vaikai matomi miesto viešajame gyvenime, renginiuose.

Naujaisiais mokslo metais jų kone padvigubėjo, suformuotos dvi naujos didelės penktokų klasės, nemažai vaikų atėjo ir į vyresnes klases.

Pagrindinis pernai pradėjusios veikti Jūrų kadetų mokyklos ugdymo tikslas – formuoti mokinių jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūros valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrinės kultūros tradicijas ir jūreivystės istoriją.

"Tai mums buvo iššūkių metai. Mokslo metų pradžia buvo labai sudėtinga, čia susirinko vaikai iš įvairių mokyklų, su įvairiais požiūriais. Kai kurie tėvai tikėjosi, kad tokia mokykla jų vaiką perauklės. Tačiau iškart taip nebūna. Tačiau lūkesčiai pasiteisino, mūsų vaikai matomi miesto viešajame gyvenime, renginiuose. Pirmųjų metų patirtis gera, mes labai džiaugiamės", – dienraščiui kalbėjo Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Eglė Liaučienė.

Programose – jūriniai dalykai

Pagrindinio ir vidurinio ugdymo dalykų bendrąsias programas papildo jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų ugdymo programa.

Dalis minėtos programos temų integruojama į mokomųjų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbų, matematikos, informacinių technologijų, kūno kultūros ir kt.) ugdymo turinį, kita šios programos dalis įgyvendinama per pasirenkamųjų dalykų programas – Lietuvos karo istorijos pradmenis, Nacionalinio saugumo pradžiamokslį, Įdomiąją astronomiją ir kt.

Vaikai mokomi komunikacijos jūroje ženklų teorijos ir praktikos, saugumo ir gelbėjimosi jūroje pagrindų ar pasirenka projektines, praktines neformaliojo vaikų švietimo programas (Stovyklautojo pradžiamokslį, Orientacinį sportą, Jūrinių mazgų rišimą ir kt.).

Mokinių atostogų metu numatyta organizuoti stacionarias stovyklas, tarptautinius jaunimo mainus, jūrų kadetų praktiniams įgūdžiams ugdyti skirtas veiklas mokomuosiuose laivuose.

Mokykla turi Jūrų kadeto garbės kodeksą, savo simboliką: vėliavą, priesaiką, devizą, uniformą, asmeninius skiriamuosius ženklus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    3
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių