Quantcast

Jūros šventėje – rimties akimirkos: nulenkė galvas prieš negrįžusius

Šeštadienio rytas, antroji Jūros šventės diena, prasidėjo mišiomis už žuvusius jūroje ir visą jūrinę bendruomenę.

Vėliau pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, Skulptūrų parke – be žinios dingusio laivo „Linkuva“ įgula. O lygiai vidurdienį į Baltijos bangas nuleisti vainikai, sausumoje tuo metu akimirkai įsivyravo ramybė – tylos minute pagerbti visi žuvę vandens stichijoje.

Už žuvusius jūrininkus ir jūrininkų bendruomenę šeštadienį nuo 8.30 ir 9 val. buvo aukojamos Šv. Mišios visose stačiatikių parapijose Klaipėdoje ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

Po to Smiltynės kapinėse tradiciškai pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, o Skulptūrų parke – žuvusio laivo „Linkuva“ įgula.

„Linkuva“ – Lietuvos transportinis laivas-šaldytuvas, nuskendo 2000 m. birželį Ramiajame vandenyne. Tai pats tragiškiausias jūrinis įvykis po nepriklausomybės atgavimo.

12 metų senumo laivas priklausė Klaipėdos transporto laivynui. Iš Busano (Pietų Korėja) į Long Byčą (JAV) be krovinio plaukęs laivas pateko į ketvirtos kategorijos uraganą „Karlota“. 350 km į pietryčius nuo Akapulko (Meksika) buvusi „Linkuva“ pranešė apie pagrindinio variklio gedimą, dėl kurio variklis buvo išjungtas, tačiau vėliau vėl paleistas. Ryšys su laivu kuriame tuo metu buvo 18 lietuvių įgula, nutrūko birželio 21 d. 9 val. ryto Lietuvos laiku. JAV ir Meksikos pakrančių apsauga „Linkuvos“ ieškojo 8 dienas. Paieškų metu rastos laivo gelbėjimosi valtys, tačiau jomis įgula nepasinaudojo. Laive buvęs radijo plūduras nesuveikė. Laivo įgula liepos 28 d. paskelbta žuvusia arba dingusia be žinios.

Lietuvos jūrų muziejaus duomenimis, XX–XXI amžiuje, įskaitant ir sovietmetį, yra nuskendę beveik 30 Lietuvos laivų ir jūros bangos pasiglemžė apie 400 žmonių gyvybes.

Būtent todėl 30 laivų vilkstinė šeštadienio vidurdienį išsiruošė į jūrą išskirtinei ir pasaulyje analogų neturinčiai – žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonijai.

Jos metu į Baltijos jūrą iš laivų nuleidžiami gėlių vainikai. Vilkstinę į jūrą vedė Karinių jūrų pajėgų laivai „Sėlis“ ir „Šakiai“.

Galimybę pagerbti pasaulio vandenyse žuvusius jūrininkus turėjo ir kiti miestiečiai – Klaipėdos mažųjų laivų asociacijos „Pajūrio laivai“ nariai, priėmė žmones su gėlėmis rankose ir neatlygintinai plukdė į pagerbimo žuvusiems jūroje ceremoniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių