Quantcast

Jūros šventė – be plastikinės taros?

Tikėtina, kad šiųmetė Jūros šventė bus kitokia nei bet kada anksčiau. Manoma, kad šiais metais šventėje pavyks įdiegti plastikinės taros užstato sistemą, kuri padėtų mažinti sunaudojamo vienkartinio plastiko kiekį.

Šiomis dienomis Klaipėdos savivaldybėje aptartas miesto tarybos nario Audriaus Petrošiaus siūlymas mažinti plastikinės taros naudojimą viešų renginių metu.

Anot politiko, jo siūlymo tikslas – didžiųjų švenčių metu ir paplūdimio prekyboje atsisakyti vienkartinio plastiko gaminių bei pereiti prie daugkartinio plastiko naudojimo. Tai reiškia – įvesti užstato sistemą.

„Žmogus už tarą susimokėtų užstatą kaip ir pirkdamas parduotuvėje. Pavyzdžiui, eurą už stiklinę, kuri galėtų būti dekoruota šventės atributika, o šventės pabaigoje tą stiklinę būtų galimybė grąžinti kitose vietose arba tam tikruose punktuose. O galbūt parsinešti namo kaip šventės atributą“, – aiškino A.Petrošius.

Pašnekovo teigimu, tokia sistema galėtų būti įvesta jau šios vasaros pradžioje.

Tarybos narys siūlė įvesti ir šiukšlių rūšiavimo praktiką – prekyvietėse turėtų atsirasti rūšiavimui pritaikytos šiukšlių dėžės, o dienos pabaigoje pristatyti į rūšiavimo konteinerius, esančius šventės teritorijos prieigose.

Savivaldybėje posėdžiavę specialistai siūlymą mažinti suvartojamo plastiko kiekį įvedant užstato sistemą priėmė palankiai.

„Diskutuosime su verslo bendruomene ir po truputį rengsime tarybos sprendimą. Bet kokiu atveju, yra Europos Sąjungos direktyvos – teks pereiti prie gamtai labiau draugiškos taros“, – apibendrino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Pašnekovo teigimu, labiausiai tikėtina, kad naujoji sistema mieste renginių metu galėtų būti įvesta nuo liepos.

„Jūros šventė bus kitokia. Pasitarime dalyvavo ir Jūros šventės organizatoriai. Jie ir savanoriškai būtų to siekę“, – pastebėjo A.Dobranskis.

Dėl politiko siūlymo švenčių metu rūšiuoti atliekas nelinkstama taip skubėti. Pastebima, kad prekeiviams tokia prievolė sukeltų nepatogumų.

Be to, bendrovė KRATC atlieka antrinį atliekų rūšiavimą, tad užkrauti rūšiavimo reikalavimą verslininkams – nėra būtinybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Euras už plastikinę stiklinę, siaubas! Ją priduosi, kur garantija, kad ją švariai išplaus ir kitam pripils...Gal nenaudos?

Klp

Klp portretas
Tiesiog proto bokstai! Jei Vilniuj gali sau leisti priversti visa LT dusti kamsciuose prie sankryzu,nuemus zalias rodykles, tai Klp bent jau su plastikinem stiklinem psiurpins sventes dalyvius

kestut

kestut portretas
kol dar spekuliantai visų miškų nepardavė,pradėkime gaminti popierinę tarą.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių