Quantcast

Jūrininko knygelė – tik po VSD patikros

Susisiekimo ministerijoje derinamos naujos jūrininko knygelės nuostatos.

Vertins grėsmes valstybei

Svarbiausia besikeičiančios – Jūrininko knygelės išdavimo nuostata bus susieta su grėsmėmis valstybės saugumui.

Atsirado nuostata, kad prieš išduodant jūrininko knygelę turės būti patikrinta, ar ją siekiantis gauti asmuo nekelia grėsmės valstybės saugumui.

Tokia nuostata įsigaliotų nuo šių metų gegužės 1 d. Tai galėtų reikšti, kad po šios datos kiekvienas jūrininkas prieš gaudamas jūrininko knygelę, pereis Lietuvos valstybės saugumo departamento patikros filtrą.

Aiškinama, kad tokia nuostata esanti numatyta Tarptautinės darbo organizacijos Konvencijoje dėl jūrininkų tapatybės dokumentų. Ji atsiradusi dėl tarptautinio terorizmo ir siekio išvengti, kad į transporto sferą neprasiskverbtų asmenys, galintys kelti pavojų laivams, žmonėms ir uostams.

Koreguojami išdavimo terminai

Pakoreguotas ir jūrininko knygelės pavadinimas. Anksčiau ji buvo Lietuvos Respublikos jūrininko knygelė, o dabar vadinsis tiesiog jūrininko knygele.

Tokia nuostata yra logiška. Jūrininkai yra rengiami pagal bendrus tarptautinius standartus, vieningą rengimo sistemą. Tai reiškia, kad jų dokumentai turėtų būti vienodi, be jokio nacionalinio išskirtinumo.

Taip pat numatyta trumpinti jūrininko knygelių išdavimo ir pratęsimo terminus. Jūrininko knygelės išduoPokyčiai: jūrininkų skaičius mažėja ir Lietuvoje, ir visame padamos penkeriems metams su pratęsimu dar penkeriems.

Prieš kurį laiką, netgi buvo pasklidusi žinia, kad Jūrininko knygelių iš viso bus atsisakoma. Dabar matoma, kad tokios nuostatos neliko.

Šiuo metu už jūrininko knygelės išdavimą yra numatyta 27 eurų valstybės rinkliava, už jos termino pratęsimą – 7 eurų.

Jūrininkų skaičius mažėjo

Jūrininko knygelės lengviau išduodamos Jūrininkų registre esantiems asmenims.

Šiuo metu Lietuvoje yra registruota 6 512 jūrininkų.

Per pastaruosius metus jūrininkų Lietuvoje mažėjo. Vienu metu buvo per 10 tūkst. jūrininkų.

Lietuvos jūrininkų registro duomenimis, 2021 m. balandį yra išduotos ir galioja 6 232 jūrininko knygelės.

Didžioji dalis Lietuvos jūrininkų dirba užsienio kompanijų laivuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jureivis

Jureivis portretas
Nu na...ui, dar pirmus padejus deb1lai grazinkite - back to the USSR. Naujieji VSDsnikai gerai ismoko savo tevu KGBistu pamokas

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip ir prie sovietu rezimo - be KGB patikrinimo negausi jureivio paso. Sveikiname sugryzus i Tarybu Sajunga. Stipk demokratija. Tegyvuoja Europos Sovietu Sajungos KGBistinis rezimas. Tegyvuoja KGBistas Landzbergis.

Reikia

Reikia portretas
būtinai visus tikrinti, kad iš Rusijos nebūtų agentų ir provokatorių, kurių dabar tarp jūrininkų tikrai yra. Žinom, nes ne kartą susidūrėm, esam patys matę su kokiomis pažiūromis žmonės plaukia į jūrą ir kam jie yra lojalūs ištikrųjų. Jokio pakantumo užsienio agentams ir tėvynės išdavikams. Tikrint reikia visus ir kuo atidžiau!
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių