Quantcast

Juodkrantėje – ilgai lauktas Nendrinių skulptūrų ant vandens simpoziumas

  • Teksto dydis:

Juodkrantėje prasideda ilgai lauktas Nendrinių skulptūrų ant vandens simpoziumas, kuriame skulptorius Mantas Maziliauskas su komanda kurs kompoziciją "Gaja".

Jau beveik 20 metų Kuršių nerijoje kasmet atsinaujinanti nendrinių skulptūrų ekspozicija ant vandens tapo neatsiejama Gintaro įlankos dalimi. Be to sunkiai įsivaizduojamas vasaros sezonas ir jo pabaiga – Rudens lygiadienio šventė.

Tradicinis Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos organizuojamas renginys prasideda pavasarį ar vasaros pradžioje, kai į Gintaro įlanką susirenka menininkai iš Lietuvos bei Latvijos kurti skulptūrų iš vietinės medžiagos – nendrių.

Savaitę ir daugiau trunkančio simpoziumo metu kuriami meno kūriniai sujungia menininkus ir skatina ieškoti bendrų kuršiškos praeities sąlyčio taškų.

Skulptūros yra eksponuojamos ant vandens, jas pastatyti naudojama ypač sudėtinga įtvirtinimo vandenyje technologija.

Kūriniai įlanką puošia visą vasarą ir per astronominį rudenį – Rudens lygiadienį bei Baltų vienybės dieną – yra sudeginami.

Rudens lygiadienio šventė – vienas pagrindinių etnografinių renginių Kuršių nerijoje.

Tai analogo visoje Lietuvoje neturintis projektas, kuriuo kiekvienais metais siekiama išlaikyti šios šventės tradiciją, kurios esminis elementas – skulptūros iš vietinės medžiagos – nendrių.

Norintieji prisidėti prie kūrybinio proceso, kviečiami į Juodkrantės Gintaro įlanką birželio 14–21 d., kur bus galima išvysti, kaip kuriamos nendrinės skulptūros, ir net patiems prisidėti prie jų gimimo.

Darnų gamtos ir žmogaus santykį pristatančią ekspoziciją ant vandens Kuršių nerijos gyventojai ir svečiai galės lankyti visą vasarą.

Rugsėjo 22 d., švenčiant rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną, teatralizuoto renginio metu nendrinės skulptūros suliepsnos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių