Quantcast

Joninių šventė – naujame skvere: nuo tradicinių dainų iki efektingo ugnies šou

Trumpiausią naktį metuose Joninių šventė Klaipėdoje surengta atnaujintame Danės skvere, o ne Jono kalnelyje, kaip įprastai. Be gyvo garso koncertų ir tradicinių vainikų pynimo, šventę vainikavo efektingas „Ugnies šokio“ fakyrų pasirodymas ant Biržos tilto.

Tradiciškai Joninės Klaipėdoje būdavo švenčiamos ant Jono kalnelio. Šiemet tam pasirinktas atnaujintas Danės skveras, juolab šių metų trumpiausios nakties šventė sutapo su uostamiestyje vykstančiu tarptautiniu nematerialaus kultūros paveldo festivaliu „Lauksnos“.

Kaip teigė patys šventės organizatoriai, Joninės ir „Lauksnos“ šiemet „sumainė žiedus“ ir pakvietė švęsti drauge, organizatorių norėta, kad žmonės apsilankytų ir šventėje, ir festivalyje.

Vakarinio Joninių koncerto metu skambėjo „Kamanių Šilelio“, projekto „DOVIS“ (Larion Dyakov, Michail Kolodeznyj, „Kuršių ainių“) folkloro interpretacijos.

Programos metu pasirodė tradicinio folkloro ansambliai – „Ratilio“, „Alka“, „Alkiukai“, „Kuršių ainiai“, „Senoliai“.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ketvirtadienį Joninių vakarą klaipėdiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę sudalyvauti įvairiose edukacijose: pradedant etnopramogomis, žaidimais vaikams ir baigiant vainikų pynimu.

Vainikai buvo pinami iš organizatorių atneštų žolynų. Vainiką nusipinti galėjo kiekvienas norintis nemokamai. Tiesa, dėl šventės dalyvių saugumo į vandenį, į upę, vainikai nebuvo leidžiami, kaip ankstesniais metais.

Šventę organizavusio Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro atstovas Žydrūnas Vičinskas pasakojo, kad šiemet ir Joninio laužo atsisakyta, vietoj jo pasirinktas fakyrų ugnies pasirodymas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Su ugnimi mieste reikia elgtis atsargiai ir mes taip stengiamės daryti. Kalbant apie laužą, buvo sudėtingą tai išspręsti, jei būtume jį deginę virš vandens, todėl pasirinktas fakyrų šou kaip optimalus variantas. Juolab jie nedažnai būna pasitelkiami“, – teigė Ž.Vičinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvau

Buvau portretas
Nieko gero ir nieko blogo. Kaip visada nupurtė mūsų bobų kaukimas kuris be gėdos jausmo prieš svečius nieko daugiau neatnešė. Norėčiau pabrėžt kad lietuviškos sutartinės YRA DAINUOJAMOS O NE RĖKIAMOS IR BAUBIAMOS. Jeigu žemaičiu dainavimo mėgėjos nepajėgia normaliai atlikti sutartinės tai pasikvieskit iš Dzūkijos.Dar patarčiau vedėjai kitą kartą išsivaduot nuo skystai saldžių ir nereikalingų kliedesių ir renginį vesti oriai ir gražiai. Nekankinant per tokią kaitrą žmonių kurie priversti klausyti tuščius plepalus

Klpd.

Klpd. portretas
Didžiausia bėda kai šventės ne organizuojamos o daromos ,,vykdant projektus" Projektus padarytus tik tam kad kažkas pasimtų pinigus mažiausiai sudedant pastangų ir išlaidų. ,,Popigiaja":D) Prasčiokų kultūra? Ar specialus, atmestinis ir nusikalstamas vietos valdžios požiūris į visuomenę?

Žydrūnui Vičinskui

Žydrūnui Vičinskui portretas
Šventė? Ar Dangės skvero pastatyto taip liap už 11milijonų įveiklinimo parodija. Laužo nebuvo Ale ”fakyrai” savo programėlę ant Biržos tilto parūkydami elektronines cigaretes prieš pasirodymą atliko per 10 minučių. Reginys tikrai nebuvo įspūdingas, greičiau mėgėjiškas. Grojantys fontanai nebuvo įjungti. Birželio 23 dienos etnokultūros centro darbo rezultatą vertinčiau 3 iš 10 balų. Labai keista, kad birželio 23 dieną apart Dangės skvero Klaipėdos mieste nebuvo jokios kitos vietos kur būtų galima švęsti Jonines prie tikro Joninių laužo. Mano nuomone susikoncentavimas ties viena vieta -Danės skvero yra noras dirbtinai parodyti kiek daug žmonių, žiūrovų atvyko į šią vietą. Su šūkiu : Štai mes įveiklinom Danės skverą, pažiūrėkit kiek žmonių atėjo?!? Atėjo daug žmonių reiškia skveras ”puikus”. Ir suolai puikūs, ir tie visokie bereikšmis ”kubai” puikūs. Na ir tas fontanas ”puikus” nors tai veikia tai neveikia. Panaudota, sukurta daug statybinių medžiagų, bet ar jauku???
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių