Quantcast

Įteisintos nuotolinės jūrų laivų apžiūros

Pandemija keičia mūsų gyvenimą ir supratimą apie reiškinius, anksčiau apie tokią veiklą net negalėjai pagalvoti.

Nuotolinės apžiūros sąlygos

Vargu ar kas galėjo pagalvoti, jog ateis toks laikas, kai laivus laivybos inspektoriai galės apžiūrėti nuotoliniu būdu, net nevažiuodami prie to laivo.

Deja, pandemija, karantinas, smarkiai keitę mūsų gyvenimą, koreguoja ir kai kurios veiklos tvarką.

Šiuo metu svarstomi pirminės laivo apžiūros taisyklių pakeitimai. Viena iš nuostatų tokia, kad susiklosčius ne tik COVID-19, bet ir kokioms nors kitoms panašioms sąlygoms, laivo apžiūra gali būti vykdoma ir tik pagal pateiktus jo dokumentus bei klasifikavimo bendrovės ataskaitas apie ankstesnę laivo būklę.

Tiksliau, toje ataskaitoje turės būti pateikta laivo korpuso storio išklotinė.

Pagal pateiktus dokumentus realiai nemačius laivo gali būti užpildomas ir laivo apžiūros aktas. Prieš pandemiją to negalėjai įsivaizduoti. Toks laivo „tikrinimas“ būtų atrodęs tarsi didžiulis darbo aplaidumas.

Tačiau dabar aiškėja, kad laivybos inspektoriai privalės labiau pasitikėti laivų klasifikavimo bendrovėmis, jų apie laivus pateiktų duomenų teisingumu.

Pandemija sudarė sąlygas supaprastinti pirmines laivų apžiūras.

Kariniai veiksmai ir riaušės

Naujose taisyklėse numatytas netgi toks atvejis, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms laivybos inspektoriai ne visada galės prašyti, kad laivus apžiūrėtų ir duomenis jiems pateiktų klasifikacinių bendrovių atstovai.

Bendrovės, kurios kreipsis į inspektorius, turės nurodyti, kokia klasifikacinė bendrovė apžiūrės laivą.

Jei užsienio valstybėje, kurios uoste stovi laivas, vyksta kariniai veiksmai, uosto blokada, riaušės ar paskelbtas užkrečiamųjų ligų pavojus, klasifikacinių bendrovių atstovai neturės būti verčiami arba jų neturės būti prašoma vykti ir apžiūrėti tokius laivus. Tiksliau klasifikacinės bendrovės bus klausiama, ar ji sutinka apžiūrėti laivą, kuris yra neramumų zonoje. Pagal schemą, jei laivo dokumentai ir bus tvarkingi, tačiau nebus klasifikacinės bendrovės apžiūros, laivo pirminės apžiūros akto inspektoriai galės ir nepasirašyti.

Nebereikės dviejų inspektorių

Nauja laivų apžiūros tvarka numato ir dar vieną esminę naujovę atliekant laivų apžiūras.

Anksčiau apžiūrėti laivų į užsienio uostus turėdavo vykti mažiausiai du inspektoriai. Praktikoje tokia tvarka būdavo taikoma itin retai, nes siųsti du inspektorius į komandiruotę būdavo didelė prabanga. Realiai du inspektoriai laivus apžiūrėdavo tik Klaipėdos uoste.

Dabar ši tvarka keičiama. Tiek užsienio uostuose, tiek Klaipėdos uoste užteks, kad laivo pirminę apžiūrą atliktų vienas inspektorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip yra

Taip yra portretas
Tas Anonimas kažkoks nesusipratėlis, nes Listopad Klaipėdos dienraštyje nedirba jau gal kokį 15 metų.

Nustebęs

Nustebęs portretas
Taip paprasta - pasivadinai anonimu ir gali "šikti" ant žurnalistų. Varyti kažkokias kliauzes, kurias tik pats ir supranti.

Anonimas

Anonimas portretas
Matutis=Listopad ........ viskas tas pats ir apie ta pati
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių