Quantcast

Istorinis įvykis: A. Plungė išleido knygą apie Klaipėdos olimpiečius

Buvęs Klaipėdos lengvosios atletikos maniežo vadovas Algirdas Plungė sudarė ir išleido knygą apie uostamiesčio sportininkus – olimpinių žaidynių prizininkus ir dalyvius. Entuziastai šios knygos išleidimą vadina istoriniu įvykiu, nes iki šiol Klaipėdoje leidinio apie miesto olimpiečius nebuvo.

Dėl jaunosios kartos

A. Plungė – Sportininkų namų, kai kurių vadinamų Sporto muziejumi, įkūrėjas sukaupė daugybę istorinės medžiagos apie Klaipėdos sportininkus, tarp jų – ir olimpiadų dalyvius bei prizininkus.

Anot jo, jaunoji karta ne itin daug ką apie juos žino. A. Plungei kilo mintis surinkti visą informaciją ir išleisti knygą.

"Olimpinėse žaidynėse dalyvavo 33 klaipėdiečiai. Apie kiekvieną jų būtų galima parašyti po atskirą knygą, bet surinkau juos į vieną leidinį. Apie vienus parašiau plačiau, apie kitus – mažiau, nes ir jų nuopelnai nevienodi. O ir jų kelias iki olimpinių žaidynių nebuvo trumpas, tai irgi bandžiau atskleisti knygoje", – pasakojo A. Plungė.

Dvi ryškiausios žvaigždės

Pagal pelnytų olimpinių medalių skaičių didžiausios žvaigždės Klaipėdoje – dviratininkai.

Šios knygos pristatymas ir buvo proga vieniems kitus pamatyti, nes ir jie patys vieni kitų nelabai žino, juk laiko diapazonas nuo 1968 iki 2016 m. – labai ilgas, tai yra kelios sportininkų kartos.

Iš 33 uostamiesčio olimpiečių buvo 13 dviratininkų, po penkis krepšininkus, lengvaatlečius ir irkluotojus, po du plaukikus ir sunkumų kilnotojus bei vienas imtynininkas.

Į knygą įtraukti ir neblogai pasirodę paralimpinių žaidynių dalyviai. Jų buvo keturi.

"Didžiausia žvaigždė iš visų Klaipėdos olimpiečių – dviratininkas Gintautas Umaras, kuris Seulo olimpinėse žaidynėse pelnė du aukso medalius, ir, žinoma, krepšininkas Modestas Paulauskas, kuris yra klaipėdietis, nors jį gali savintis ir Kaunas, ir Šakiai, ir visa Lietuva. Modestas čia užaugo, čia išmoko žaisti krepšinį, čia pirmąkart tapo Lietuvos krepšinio čempionu su Klaipėdos komanda", – vardijo A. Plungė.

M. Paulauskas irgi pelnė du olimpinius medalius – 1972 m. Miunchene su SSRS komanda iškovojo auksą, o 1968 m. Meksikoje užėmė trečią vietą, be to, jis buvo keturiskart Europos čempionas, dukart – pasaulio.

Sieks suburti į draugiją

Kiti mūsų olimpiniai krepšininkai irgi turi po du bronzos medalius, tai – Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, vieną gavo Rytis Vaišvila.

Knygos apie Klaipėdos olimpiečius autorius turi dar vieną svajonę. Jis norėtų suburti Klaipėdos olimpiečius į vieną asociaciją.

Lietuvoje tokia organizacija yra, o Klaipėdoje – dar ne.

"Šios knygos pristatymas ir buvo proga vieniems kitus pamatyti, nes ir jie patys vieni kitų nelabai žino, juk laiko diapazonas nuo 1968 iki 2016 m. – labai ilgas, tai yra kelios sportininkų kartos", – kalbėjo A. Plungė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pranciškus

Pranciškus portretas
Autorius pristatomas kaip ,,Buvęs Klaipėdos lengvosios atletikos maniežo vadovas"- tik tiek. O kad jis pats buvęs barjerinio bėgimo vienas geriausių bėgikų Lietuvoje, kad pasaulinio lygio rutulio stūmimo lengvaatlečio Rimanto Plungės brolis, net neužsiminta.

...,pakankamai SVARBUS IVYKIS kurie...

...,pakankamai SVARBUS IVYKIS kurie... portretas
domisi SPORTU...kurie nesiDOMI tai neLABAI... TASKAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių