Quantcast

Įspūdingas vaizdas: debesų piltuvai puošė dangų

Tokio įspūdingo kiekio viesulus primenančių vaizdų virš Lietuvos dar nebuvo. Socialiniai tinklai lūžta nuo fotografijų, kuriose praėjusį savaitgalį fiksuoti šie gamtos reiškiniai.

Nors prognozės rodė, kad piltuvo formos debesų, kitaip dar vadinamų viesulų užuomazgomis, bus tik pajūryje ir pamaryje, viesulus žmonės matė nuo Skuodo iki Babtų.

Dar vienas įspūdingas reginys užfiksuotas pirmadienio rytą, 8 val., ties Klaipėda.

Klaipėdiečiui pavyko užfiksuoti net du sūkurius.

Specialistai tikino, kad vienas piltuvas tuo metu leidosi žemyn, o kitas jau buvo pasiekęs vandens paviršių, nes buvo matyti į orą keliami vandens purslai.

Tokiu atveju sūkurio centre susidaro 25 m/s vėjo greitis. Esą toks viesuliukas gali pridaryti žalos žvejams, kurių valtis gali lengvai apversti.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos budintis sinoptikas Tadas Kantautas patikino, kad pirmadienis dar buvo tinkama diena viesulams formuotis, vėliau sąlygos keisis.

"Tai atsitiko dėl virš Lietuvos slenkančios šalto oro masės. Viesului susiformuoti reikia ypatingų sąlygų, šį kartą tai lėmė skirtingų krypčių vėjai aukštuminiuose atmosferos sluoksniuose", – aiškino T.Kantautas.

Žmonės yra įpratę, kad viesulai pasirodo, kai tvyro dideli karščiai, o šis savaitgalis jau buvo vėsesnis.

"Tačiau žemės paviršius ir vandens telkiniai yra įšilę. Kyla temperatūrų svyravimai. Tokių reiškinių nenumatysi, reikia, kad sutaptų tam tikros sąlygos. Pirmadienį geriausios sąlygos buvo vidurio ir vakarinėje Lietuvoje", – patikino sinoptikas.

Virš vandens susiformavusios viesulų užuomazgos nunyksta iš karto, kai tik pasiekia krantą.

"Tai lemia šiurkštus paviršius ir pasikeitusi paviršiaus temperatūra. Tokius reiškinius dažniausiai lydi lietūs", – pastebėjo T.Kantautas.


Šiame straipsnyje: viesulaidebesų piltuvaiorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelta haizivs

Zelta haizivs portretas
Super! Gera nuotrauka!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių