Quantcast

Įspūdingas reginys: Ventė pasipuošė lapgraužiais

Nors pavasaris šiemet buvo gana šaltokas, gamta ir toliau nesiliauja stebinusi. Šįkart – įspūdingu reginiu Ventės rage, kur marių pakrantė pastarosiomis dienomis nuklota žalsvais perlamutriniais vabalais – žaliaisiais alksninukais. Tokius vaizdus net patys gamtininkai mato pirmą kartą.

Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys pamaryje vakar užfiksavo įspūdingą reginį, kaip pats teigė, žaliųjų alksninukų, arba girinukų, sąskrydį.

"Tų vabaliukų pilnos pakrantės, jų – šimtai tūkstančių. Vieni deginasi, kiti maudosi, yra nuskendusių, bet gelbėtojų nedaug atsiranda", – šmaikštavo V.Jusys.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius pastebėjo, kad šiemet žaliesiems alksninukams (lot. Linaeidea aenea) yra itin palankūs metai.

Vieni deginasi, kiti maudosi, yra nuskendusių, bet gelbėtojų nedaug atsiranda.

"Vienais metais būna grambuolių, dar kitais – kolorado vabalų, o šiemet yra žaliųjų alksninukų antplūdis. Pajūrio zonoje jų gausa yra labiau pastebima. Kai vabzdžiai migruoja, juos vėjas neretai nuneša gilyn į marias ar jūrą, kur jie nuvargę krenta į vandenį, bet vabzdžiai yra prisitaikę išgyventi – gali daug valandų kapstytis vandenyje ir nenuskęsti, paskui bangos juos išskalauja į krantą, jie išlipa ir džiovinasi sparnus. Tada mes matome didelius vabalų kiekius, kas ir įvyko Ventės rage", – paaiškino S.Karalius.

Gamtininkas teigė, kad šių vietinių lapgraužių vabalų kažkiek sulesa paukščiai, bet esą jie minimaliai nukenčia nuo natūralių priešų.

"Ryškiaspalviai vabalai paprastai būna nuodingi ir sparnuočiai nelabai juos mėgsta. Todėl nemanau, kad girinukai labai nukentėtų dėl paukščių. Tiesą sakant, šitos rūšies tokius didelius kiekius matau pirmąkart", – teigė S.Karalius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

k

k portretas
ta pati situacija buvo prieš savaitę prie Kauno marių

Cha

Cha portretas
konslibų partijs sąskrydis:D

irute

irute portretas
Aciu uz smaikstu pastebejima
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių