Quantcast

Iškankintai Bučai – Palangos parama

Pasaulio dėmesį prikaustę įvykiai Bučos mieste Ukrainoje taip pat aitrina sielas ir mūsų pajūryje. Buča yra miestas partneris Palangai. Volodymyrui Zelenskiui apsilankius Bučoje po kraupių skerdynių, Ukrainos prezidentas užfiksuotas prie palangiškių atsiųstos humanitarinės siuntos šiam miestui.

Atsivėrė pragaro vartai

Palangos meras Šarūnas Vaitkus tikino, kad jau susisiekė su išlaisvinto iš okupantų gniaužtų Bučos meru Anatolijumi Fedoruku.

"Aš jį pažįstu ne vienerius metus, per šį mėnesį žmogus atrodo pasenęs keleriais metais. Tai, kas ten įvyko, yra kraupu ir nesuvokiama. Visas pasaulis matė šio nusiaubto miesto vaizdus", – teigė Š.Vaitkus.

Ten buvo pragaras.

Taip sutapo, kad Ukrainos prezidentui V.Zelenskiui apsilankius Bučoje, šalies vadovas buvo užfiksuotas prie humanitarinės pagalbos, kurią Bučai išsiuntė palangiškiai.

"Palangiškiai nuo pirmųjų karo dienų ėmėsi priemonių. Mes supratome, kad mūsų miesto partneriui reikės pagalbos. Patys didžiausi mūšiai vyko toje srityje – ties Buča, Hostomeliu, Irpine. Šalia Hostomelio esančiame oro uoste stovėjo didžiausias pasaulyje lėktuvas AN-225 "Mriya". Mūsų delegacija yra vykusi apžiūrėti šio lėktuvo, kuris dabar susprogdintas. Ten buvo pragaras. Ties jų namų slenksčiais ėjo fronto linija, jie atlaikė ne tik rusų, bet ir čečėnų armijos dalinių puolimus", – kalbėjo Palangos meras.

Šarūnas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Sukrovė du vilkikus

Š.Vaitkus tikino, kad daugelį kartų mėgino susisiekti su Bučos meru A.Fedoruku.

"Visą tą laiką telefonai buvo išjungti. Tačiau praėjus dešimčiai dienų nuo karo pradžios mes susisiekėme su meru ir gavome reikalingiausių daiktų sąrašą, kai paklausėme, kuo galime padėti", – pasakojo Š.Vaitkus.

Bučos merija prašė maisto produktų, kitų būtiniausių daiktų. Palanga susivienijo ir per vos per kelias dienas surinko 42 tūkst. eurų Bučos miesto paramai.

"Aukojo įmonės, gyventojai ir miesto svečiai. Tuomet teko ieškoti produkcijos. Buvo prašyta negendančių produktų, konservų. Labai prašė maisto, nes visos parduotuvės jau buvo išsprogdintos. Kadangi tuo metu jau ir mūsų pačių gyventojai puolė pirkti konservus, buvo bėda jų surasti. Iš viso supirkome 15 tūkst. konservų", – teigė Š.Vaitkus.

Vieną krovininį automobilį palangiškiai užpildė patys, suaukoję maisto produktų, šildytuvų, kitų būtiniausių dalykų. Antrajame automobilyje buvo sukrauta konservų siunta – plovo su mėsa ir vištienos konservų pakuotės.

Palaikymas: Bučos meras (pirmas iš dešinės) Ukrainos prezidentui V.Zelenskiui (centre) pristatė padėtį. Tinklalapio "president.gov.ua" nuotr.

Vyko mero medžioklė

"Tada kilo dar vienas iššūkis – rasti vairuotojus. Nė viena įmonė nesutiko siųsti savo vilkikų, nes jiems karo zonoje nebegaliojo draudimas. Čia įsijungė Susisiekimo ministerija, kuri surado Europoje ukrainiečius vairuotojus su vilkikais ukrainietiškais valstybiniais numeriais. Jie atvažiavo į Palangą ir krovinį nugabeno iki sandėlių, esančių apie 40 kilometrų už Lvovo", – pasakojo Š.Vaitkus.

Porą savaičių krovinys iš viso negalėjo pajudėti tikslo link, nes vyko įnirtingi mūšiai.

Bučos meras prisipažino, kad pats nebeturi namų, jo namas buvo subombarduotas.

"Palaikėme ryšį su Bučos meru, prisidėjo ir viena Ukrainos parlamento narė, kuri tarpininkavo, kad humanitarinė pagalba kuo greičiau pasiektų miestą. Palangiškių siunta buvo sandėlyje 30 kilometrų iki Bučos. Meras jautė, o gal ir žinojo, kad situacija gerėja, tad nusprendėme laukti, nes krovinį galėjo tiesiog atimti pakeliui. Sulaukus kovo 31-osios, kai Buča buvo išlaisvinta, mūsų krovinys pajudėjo į miestą", – džiaugėsi Palangos meras.

Š.Vaitkus vėl sulaukė Bučos mero skambučio, tariamasi dėl dar vienos siuntos.

"Ten yra baisu, miestai šluojami nuo žemės paviršiaus, reikia maisto, vandens, higienos prekių. Bučos meras prisipažino, kad pats nebeturi namų, jo namas buvo subombarduotas. Jis nepaliko miesto, organizavo pagalbą, nors visą tą laiką buvo medžiojamas. Jam teko slėptis. Nedetalizuojant lengva ten nebuvo niekam", – kalbėjo Š.Vaitkus.

A.Fedorukas suskaičiavo, kad subombarduota mieste apie šimtas privačių namų ir kelios dešimtys daugiabučių.

"Rusų armijos elgesys buvo nežmoniškas ir nepateisinamas", – reziumavo Š.Vaitkus.

Palangoje šiuo metu prieglobstį jau rado 717 karo pabėgėlių iš Ukrainos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBučaPalangaparama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių