Quantcast

Imtasi veiksmų: ruošiasi valyti Dangę

Savivaldybėje neseniai vyko pasitarimas dėl Dangės dugno valymo. Tikimasi, kad įgyvendinus planus ja patogiau naudosis upeiviai. Tačiau realūs valymo darbai prasidės ne anksčiau nei po metų.

Bernardas Šaknys„Matote, ji daug metų nevalyta. Tiek dumblo yra nuo augalų. Auga meldai, nendrės, krenta į dugną, sudūlėja. Ir padangų, ir visokio velnio toje upėje mėtosi dar nuo senų laikų“, – sakė Dangės upės administratorius Deivis Bilkštis.

Pasak jo, šiuo metu vyksta upės poveikio aplinkai vertinimo atrankos procedūros.

„Dėliojami techniniai dalykai, kad Dangę būtų galima valyti. Su gamtosaugininkais ir kitomis institucijomis planuojama, ką toje upėje daryti. Ką, kur, kaip reikia valyti ir kiek kainuotų. Tuomet žiūrės, ar tai galima daryti, ar ne“, – paaiškino D.Bilkštis.

Apie porą dešimtmečių nevalytos upės vaga neprižiūrima užželia, vietomis užpelkėja.

„Jei ilgiau netvarkysi, pavirs į balą. Nebeliks nei deguonies, nei gyvūnijos, nei augmenijos. Dėl to ir reikia pagaliau išvalyti“, – kalbėjo upės administratorius.

Dangę valyti būtina ir dėl laivų. Nors plaukioti galima ir dabar, vietomis upė – labai sekli.

„Dabar, kai upėje patvirtintas vandens kelias, reikia išlaikyti Susisiekimo ministerijos nustatytus laivakelio matmenis. Ilgis, plotis, gylis. Išvalius bus panaikintos seklumos, bus laisvesnis ir paprastesnis kelias“, – paaiškino D.Bilkštis.

Valymo darbai prasidės ne anksčiau nei kitąmet.

„Poveikio aplinkai atrankos užtrunka. Gali tęstis metus, pusantrų. Kažkas prieštarauja, reikia pataisyti. Pateiki paraišką ir lauki kokį mėnesį“, – teigė upės administratorius.

Kiek kainuos tvarkyti Dangę, kol kas nežinia. Taip pat dar anksti pasakyti, ar pavyks iš karto išvalyti visą upę.

„Tikrai ne tūkstančiais. Daug daugiau. Visa atkarpa iki Klaipėdos miesto ribų – 12 kilometrų. Aišku, žiūrėsime, kokios kainos, galbūt pirma išvalysime reikalingesnį atstumą. Arba minimaliai apvalysime“, – kalbėjo D.Bilkštis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šikna

Šikna  portretas
Ištrauksite nevalytus niekam nereikalingus daiktus iš Dangės upės.

Palik padanga

Palik padanga portretas
Toj padangoi geletu apsigivent zuvyte Nemo ar koks krabas

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
"Arba minimaliai (aplamai -P.P.) apvalysime".
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių