Quantcast

Ieškantiesiems „Janssen“ vakcinos – tik gyva eilė

Klaipėdietis savaitę ieško galimybės Klaipėdos vakcinacijos centre pasiskiepyti "Janssen" vakcina. Tačiau šios vakcinos nėra. Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad šios rūšies vakcinų Lietuva sulauks vos 10 tūkst. vienetų, o kiek jų gaus uostamiestis, nežinoma.

Teks ieškoti autobusiuko

"Iš visų vakcinų "Janssen" vakcinų gauname mažiausiai. Bendras šiuo metu gautas kiekis – 100 tūkst. Kitų vakcinų gauname milijonais vienetų. Tiesiog pristatymas toks menkas. Su kiekvienu gamintoju yra sutarta dėl tam tikro kiekio. Tad "Janssen" buvo užsakyta mažiau. Pavyzdžiui, "Pfizer" užsakėme tris ar penkis milijonus dozių, o "Janssen" užsakėme tik pusę milijono. Yra tokie grafikai ir tokie kiekiai", – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyr. specialistas Julijanas Gališanskis.

Šią savaitę Lietuvą turėtų pasiekti 10 tūkst. dozių šios vakcinos.

"Tai lašas jūroje. Kodėl aš, dirbantis visą darbo dieną ir dar ilgiau, turiu lakstyti po gatves, paskui kažkokius autobusiukus ir ieškoti norimos vakcinos? Kodėl aš ja negaliu pasiskiepyti normaliai, užsiregistravęs, gavęs paskirtą laiką vakcinacijos centre? Ne pliaže, ne gatvėje ir ne tarpuvartėje", – piktinosi klaipėdietis.

J.Gališanskis aiškino, kad Lietuva iš Norvegijos žada skolintis 100 tūkst. minėtos vakcinos dozių.

Klaipėda iš viso gaudavo mažiau vakcinų, nei buvo poreikis. Kodėl? Matyt, mes toli nuo Vilniaus. Gal net per toli.

Sunaudojo iki lašo

Kaip vertinti tai, kad vienų gamintojų vakcinas Lietuva pila į unitazą, o kitos rūšies vakcinų, kurių gyventojai patys norėtų, niekaip neįmanoma gauti?

Vien liepą utilizuota 14,4 tūkst. vakcinos dozių. Didžioji dalis – "Moderna" dozių (13,7 tūkst.).

Vis dėlto uostamiesčio medikai, kaip paaiškėjo, vakcinų nepilstė, sugebėjo sunaudoti visas.

"Nebent išpiltas buvo likutis tos, kuri buvo supilstyta į buteliukus po šešias dozes. O visa kita sunaudojome iki lašo. Reikėtų priminti, kad Klaipėda iš viso gaudavo mažiau vakcinų, nei buvo poreikis. Kodėl? Matyt, mes toli nuo Vilniaus. Gal net per toli", – apgailestavo Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė.

Loreta Venckienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Vilnius – svarbiausias?

Šiuo metu Klaipėdoje yra 200 "Janssen" vakcinų dozių, jų liko nuo Jūros šventės metu rengtos akcijos.

"Šia vakcina bus skiepijama šeštadienį, liepos 31 d., prie Klaipėdos geležinkelio stoties, Priestočio gatvėje. Geležinkelininkai ir miesto gyventojai laukiami nuo 10 iki 14 val., netoli centrinio stoties įėjimo", – priminė L.Venckienė.

Šeštadienį gyventojai bus skiepijami ne tik "Janssen" vakcina, kurios užtenka vienos dozės, bet ir "Comirnaty" ("Pfizer") vakcinomis.

"Taip, "Janssen" vakcinos tiesiog nėra. Net tuo metu, kai klaipėdiečiai ieškojo ir norėjo vakcinuotis "Pfizer" vakcina, mes jos gaudavome žymiai mažesnius kiekius. Klaipėdai pagal gyventojų skaičių nuolat skiriama mažesnis kiekis vakcinų. Mes – amžinai sąrašo gale, kažkur šalia Šalčininkų rajono. Juk kišenėse vakcinų mes nelaikome. Nuo mūsų darbo organizavimo tai nepriklauso", – kalbėjo L.Venckienė.

Mobilieji punktai – apgultyje

L.Venckienė tikino, kad ne tik dėl vakcinų trūkumo plaukia miestiečių skundai.

"Visi skambina ir piktinasi dėl mobiliųjų punktų darbo. Nuo liepos 26 d. visi, kas nesiskiepijo, bet dirba paslaugų ar kitose sferose, kas 7–10 dienų privalo tirtis. Valdžia, priimdama tokį sprendimą, nepaskaičiavo, kiek tokių žmonių bus. Visi užplūdo mobiliuosius centrus. Rajonuose tokio antplūdžio nėra, visi skuba į Klaipėdą. Čia pilna dirbančiųjų, apstu atostogaujančiųjų, kurie nori galimybių paso, štai viskas ir susideda. Mobiliuosiuose punktuose medikai baigia išprotėti. Į Klaipėdą grįžta ir daugybė emigrantų, kurie taip pat nori tikrintis. Mes esame uždusę", – teigė L.Venckienė.

Medikų darbo krūvis šiuo metu tikrai toli gražu nėra įprastas.

"Atidirbę medicinos centruose, jie dar lekia į mobiliuosius punktus. Juk dar reikia važinėti po įmones. O kitą kartą sulaukiame verslininkų tokio paaiškinimo – esą atvažiuokite, pastovėkite prie durų, gal kas ir vakcinuosis. Medikai – ne picų išvežiotojai. Nereikia jų nuvertinti", – tikino L.Venckienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Kaimo vidurine

>Kaimo vidurine portretas
paskaityk, analfabete, kaip pats parašei. 11 žodžių - ir 7 klaidos. Mokytas esi, mokytas... Net tavo nike viena klaida, runkeli...

Mazda626

Mazda626 portretas
Ydomu kur SPUTNIK vakcina,as noriu tik jos.

Kaimo vidurine

Kaimo vidurine portretas
Analfabetai valstieciai jau skesciojasi rodydami visa savo 9 klasiu kaimo issilavinima.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių