Quantcast

„Grigeo Klaipėdos“ vadovas T. Eikinas: kviečiu klaipėdiečius dialogo

  • Teksto dydis:

Metų pradžioje visuomenę sukrėtęs skandalas Klaipėdoje nebus pamirštas dar tikrai ilgai. Padaryta žala privalo būti atlyginta, kaltieji – atsakyti, taip pat būtina užkirsti kelią bet kokiems panašiems atvejams ateityje. Vis dėlto vien per pirmąjį karantino mėnesį darbo Klaipėdos regione neteko daugiau kaip du tūkstančiai žmonių, todėl savo asmenine atsakomybe laikau įmonėje „Grigeo Klaipėda“ dirbančių žmonių darbo vietų išsaugojimą. Šie žmonės nėra atsakingi už tai, ko nepadarė, ir turi teisę toliau dirbti fabrike. Dėsime visas įmanomas pastangas susigrąžinti klaipėdiečių ir visuomenės pasitikėjimą ir ne pažadais, o realiais darbais įrodyti mūsų fabriko veiklos skaidrumą. Užsibrėžtų tikslų sieksime atviru ir nuoširdžiu bendravimu.

Galima sakyti, kad įmonėje „Grigeo Klaipėda“ esu dar naujokas – 
jai vadovauju vos pusę metų, tačiau penktąją darbo savaitę ištikusi krizė privertė kur kas greičiau įsitraukti į įmonės veiklą ir perimti atsakomybės, net ir svetimos, naštą. Per šį trumpą laiką patirta neapsakomai daug, tačiau tvirtai tikiu bendrove, savo kolegomis ir nuoširdžiu darbuotojų atsidavimu. Viliamės, kad anksčiau ar vėliau kaip komanda įveiksime šiuos iššūkius  ir galėsime sugrįžti į stabilų darbo ritmą, atversti naują bendrovės gyvavimo lapą. Būtent dėl to ir likau įmonėje pačiu sudėtingiausiu jai ir darbuotojams laikotarpiu, atrėmiau kritikos ir nepasitikėjimo strėles, kai net nebuvau spėjęs apšilti kojų kaip direktorius.

O šiandieną noriu kreiptis į klaipėdiečius, kuriems kyla daug klausimų, įtarimų ar net baimių dėl tolesnės „Grigeo Klaipėdos“ veiklos bei planuojamų atlikti būtinų darbų ar projektų. Jie fabrikui yra gyvybiškai svarbūs, siekiant užtikrinti veiklos atitiktį visiems galiojantiems ir nustatytiems reikalavimams, ypač aplinkosauginiu aspektu. Dėl to jaučiu pareigą jums apie tai papasakoti daugiau. Iš asmeninės patirties žinau, jog atviru ir nuoširdžiu dialogu galima pasiekti geriausių rezultatų.

Valymo įrenginių veiklos 
atnaujinimas – ne 
„Grigeo Klaipėdos“ užgaida

Sausio 7 d. nustoję savarankiškai valyti nuotekas manėme, jog galėsime tęsti veiklą, valymui jas perduodami „Klaipėdos vandeniui“. Vis dėlto, kaip vėliau paaiškėjo, „Klaipėdos vandens“ įrenginiai nėra pritaikyti gamybinių nuotekų valymui, tad net kelis kartus buvome priversti stabdyti gamybą. Deja, gamybinė įmonė taip veikti negali. Todėl kartu su „Klaipėdos vandeniu“ ieškojome ilgalaikio ir svarbiausia – abiem pusėms priimtino nuotekų tvarkymo sprendimo ir džiaugiuosi, kad mums pavyko tokį surasti.

Šiuo metu „Grigeo Klaipėdos“ nuotekomis rūpinasi „Klaipėdos vanduo“, tačiau, kaip teigia pati įmonė, tai tėra laikinas sprendimas. Vienintelis būdas, kuris leistų užtikrintai ir nepertraukiamai mums dirbti bei neapkrautų „Klaipėdos vandens“ – 
Dumpiuose esančių bendrovei priklausančių valymo įrenginių veiklos atnaujinimas. „Grigeo Klaipėdos“ įrenginiais būtų atliekamas pirminis nuotekų valymas ir tuomet jos keliautų į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valymo įrenginius galutiniam išvalymui. Kad „Grigeo Klaipėda“ privalo pati atlikti pirminį gamybinių nuotekų valymą prieš jas atiduodama „Klaipėdos vandeniui“, ne kartą viešai teigė ir „Klaipėdos vandens“ vadovas Benitas Jonikas, tai numato ir nuotekų tvarkymo reglamentas.

Nauji valymo įrenginiai – 
ne miesto centre

Planuojamas gamybinių nuotekų valymo Dumpiuose atnaujinimas neišvengiamai kelia daug klausimų vietos bendruomenei. Visų pirma norėčiau pabrėžti, kad tai niekaip nepakenks Klaipėdos miesto gyventojams – visi planuojami darbai bus vykdomi Dumpių nuotekų valyklos teritorijoje, esančioje už Klaipėdos miesto ribų.

Iš „Grigeo Klaipėdos“ fabriko atkeliavusios nuotekos pirmiausia būtų apvalomos esamais bendrovės nuotekų valymo įrenginiais Dumpiuose, o tada, pasiekus nustatytus taršos rodiklius, naujai nutiesta uždara spaudimine linija transportuojamos į „Klaipėdos vandens“ nuotekų valyklą.

Nebeliks blogą kvapą skleidžiančių kompostavimo aikštelių

Nors netoliese gyvenantiems žmonėms didžiausią nerimą kelia su nuotekų valymo veiklos atnaujinimu siejamas blogas kvapas, noriu užtikrinti, kad bus imtasi visų įmanomų priemonių jo neutralizavimui. Dar praėjusiais metais Dumpiuose pirminį nusosdintuvą bei išlyginamąjį baseiną uždengėme specialia medžiaga, padedančia sulaikyti išsiskiriančius kvapus. Taip pat buvo instaliuota oro ozonavimo sistema šių sulaikytų kvapų neutralizavimui.

Vis dėlto gyventojai nuolat skundžiasi nemaloniais kvapais, o jų akys krypsta į „Grigeo Klaipėdą“. Tačiau negalime prisiimti visos atsakomybės už bendrą kvapų situaciją mieste.

Įdiegus techninius sprendinius dumblo tvarkymui, nebebus kompostuojamas po nuotekų valymo susidaręs dumblas – jis bus perduodamas sudeginti, todėl neliks ir nemalonaus kvapo, kurį anksčiau skleisdavo komposto aikštelės.  Jose iki šiol sukauptas kompostas bus perduotas komposto naudotojams.

Nuotekų kiekiai apskaitomi, 
jokių galimybių išleidimui 
į aplinką nėra

Pasitaiko gyventojų, kurie ir šiandien suabejoja skaidria „Grigeo Klaipėdos“ veikla bei baiminasi praeities įvykių pasikartojimo. Tai labai žmogiška ir visiškai suprantama. Tačiau kaip įmonės vadovas, atsakingas už įmonės veiklą, jus užtikrinu, jog šiuo metu visos nuotekos – tiek gamybinės, tiek lietaus, yra apskaitomos, duomenys nuolat siunčiami kontroliuojančioms institucijoms, todėl drąsiai galiu teigti, kad jokia nelegali veikla nėra ir nebus vykdoma.

Na, o įgyvendinus Dumpių nuotekų valyklos sujungimą su „Klaipėdos vandens“ valykla, čia taip pat bus sumontuotas automatinis mėginių semtuvas, papildomi nuotekų apskaitos ir taršos kontrolės prietaisai, kurių duomenys bus nuolat perduodami į „Klaipėdos vandens“ SCADA 
sistemą.

Gamybinės fabriko nuotekos 
nėra pavojingos žmonėms

Suprantame, kad visuomenė jaudinasi ir dėl fabriko nuotekų kenksmingumo – ar jos nenuodingos, ar negali sukelti  neigiamų pasekmių sveikatai? Tam išsiaiškinti buvo atlikti laboratoriniai nuotekų tyrimai nepriklausomose laboratorijose užsienyje. Tyrimų rezultatai parodė, kad „Grigeo Klaipėdos“ nuotekose sunkiųjų metalų, pavojingų ir prioritetinių medžiagų koncentracijos yra pastebimai mažesnės, nei Nuotekų tvarkymo reglamente nustatytos saugios teršalų koncentracijos. Kaip ir kitų gamybos įmonių, mūsų nuotekose yra didesnė BDS7 koncentracija, lemianti ištirpusio deguonies vandenyje sumažėjimą, dominuoja azoto bei fosforo junginiai, skatinantys spartesnį vandens augalų augimą, dumblių žydėjimą ir telkinio dumblėjimą. Vis dėlto noriu pabrėžti, kad žmonių sveikatai mūsų fabriko nuotekos nėra pavojingos.

Įmonės uždarymas – ne išeitis

Nors šiandieną ir kalbame apie pirminį nuotekų valymą, Klaipėdos prokuratūra Dumpiuose esančių „Grigeo Klaipėdos“ valymo įrenginių teritorijoje atlikti statybos darbus šiuo metu yra uždraudusi, o teismas laikinai apribojo galimybes naudoti valymo įrenginius fabriko gamybinių nuotekų valymui. Tačiau projektuoti bei derinti projektus nebuvo uždrausta, tad viliuosi, kad atsakingos institucijos priims sprendimus, leidžiančius įmonei tęsti veiklą. 

Jei tokie sprendimai nebūtų priimti, Lietuvoje gali nebelikti vienintelės popierines pakuotes perdirbančios įmonės. Todėl perdirbti jas reiktų vežti į užsienį, gamybai žaliavą taip pat pirkti iš kaimynų, kas pareikalautų milžiniškų išlaidų Lietuvos verslui ir mažintų jo konkurencingumą, o tai finale išaugintų prekių kainas paprastiems vartotojams. O kur į Klaipėdos miesto savivaldybės bei valstybės biudžetą sumokami mokesčiai bei sukuriamos darbo vietos. Kas patirtų daugiausia žalos dėl „Grigeo Klaipėdos“ veiklos ribojimo ir priverstinio stabdymo? Fabrike darbo netekę žmonės, eiliniai vartotojai, Klaipėdos miestas bei galiausiai valstybė.

Artimiausiu metu planuojame susitikimus su miesto, rajono savivaldybių, suinteresuotų bendruomenių atstovais. Atsakysime į kylančius klausimus, plačiau papasakosime apie planuojamus įmonės veiklos pokyčius bei aktualiausius iššūkius. Noriu tikėti, kad pavyks užmegzti atvirą ir nuoširdų dialogą, o priimti sprendimai užtikrins tiek Klaipėdos, tiek jos gyventojų, mūsų įmonės darbuotojų bei bendrą šalies gerovę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanina Griniene

Antanina Griniene portretas
Labai maza bauda.Butina perskaiciuoti.Ir grieztai nubausti pirmiausia tuos valdininkus,kurie gaudavo algas is biudzeto uz darba,kurio neatliko.Ir tuos valdininkus,kurie tuos nusikaltimus denge.Ir dar,butina tuos isieskotus pinigus isleisti marioms isvalyti,kad nenueitu pinigeliai i asmenines kazkieno kisenes.Visuomene turetu buti informuojama,kur leidziami tie pi igai .

ALGIS

ALGIS portretas
KUR BUVO DIALOGAS PRIEŠ PRADEDANT TARŠĄ , ATIMTI LICENCIJĄ IR NACIONALIZUOTI

O

O portretas
kokio dialogo šitas šiukšlė nori? gražių pasakėlių paseks, lopšinių padainuos, visi užsnūs, ir viskas kaip buvę? geriau dink iš miesto, padugne, su visom savo srutom? tik pasakyt galėtum, ar kyšių sumos labai išaugo, per paskutinius porą metų? kas didesnių nori - lyberai ar konservaziai?
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių