Quantcast

„Grigeo Klaipėda“ tyrimas: svarbiausia – reputacijos klausimas?

Praėjus lygiai mėnesiui po to, kai prokurorai atskleidė, jog kartoną gaminanti bendrovė "Grigeo Klaipėda" į Kuršių marias ilgus metus leido nevalytas nuotekas, tyrimas intensyviai tęsiamas, nustatyti įtariamieji. Ir nors įmonės akcijų vertė dėl šio skandalo krito penktadaliu, gamyklos vadovai tikisi kažkada susigrąžinti bendrovės gerą vardą.

Naktinė operacija Dumpiuose

Sausio pradžioje uostamiesčio prokurorai paskelbė, kad nevalytos nuotekos iš bendrovės "Grigeo Klaipėda" nežinia kiek laiko buvo leidžiamos tiesiai į Kuršių marias.

Prabilta, jog už padarytą žalą gamtai vien bauda gali siekti iki 5 mln. eurų.

Įmonėje kratą naktį atliko 25 policijos pareigūnai. Nevalytų nuotekų vamzdžio ieškota Dumpiuose, kur iš gamyklos miesto centre apie 13 km nevalytos nuotekos keliauja į nuotekų valyklą.

Šalia veikia ir "Klaipėdos vandens" valykla, tačiau "Grigeo" ja nesinaudojo, nuotekas esą valėsi pati.

Prokuratūra įvardijo, kad šis taršos šaltinis uostamiestyje veikė ne vieną dieną, o tarša buvo vykdoma tyčia.

Jau kitą dieną po žinios paviešinimo, "Grigeo Klaipėda" generalinis direktorius Tomas Eikinas visuomenę informavo, kad nuo sausio 7 d. 15 val. įmonės nuotekos keliauja į bendrovės "Klaipėdos vanduo" įrenginius bei jau kreiptasi dėl sutarties pratęsimo tam tikram laikui.

Pasak tyrimui vadovaujančios prokurorės Ginos Skersinskytės, skandalingas aplinkos teršimo aplinkybes pavyko išsiaiškinti tik gavus papildomos informacijos iš šalies, bet ne iš aplinkosaugininkų.

Bendrovės veikla tąkart buvo stabdoma, taip pat ir prekyba bendrovės akcijomis.

Gero vardo problema

Praėjus mėnesiui po skandalingos informacijos paviešinimo, pasak T.Eikino, įmonė dirba, o nuotekas valo bendrovės "Klaipėdos vanduo" valymo įrenginiai.

Kaltės įrodymų daugėja. Šiuo metu yra įtariamas vienas juridinis asmuo ir šeši buvę ir esami įmonės darbuotojai.

"Iki atskiro sprendimo tos nuotekos taip ir bus valomos. Popieriaus mašina veikia, šiek tiek yra iššūkių dėl korių gamybos. Klientai sureagavo į įvykius, kitaip ir negalėjo būti. Bendradarbiaujame su visomis institucijomis, kurios į mus kreipiasi. Dėliojame savo veiksmų planus, kad tokie ar panašūs įvykiai nepasikartotų. Mūsų prioritetiniai planai – atkurti įmonės reputaciją. Per metus to gal ir nepavyks padaryti", – kalbėjo T.Eikinas.

Gina Skersinskytė / Redakcijos archyvo nuotr.

Vadovas priminė, kad "Grigeo Klaipėda" yra žiedinės ekonomikos įmonė ir makulatūrą tvarkyti privalo.

"Tik žinoma, gamykla turi veikti tvariai, atsakingai ir nedaryti žalos nei aplinkai, nei visuomenei. Tai yra mūsų tikslai ir mes jų sieksime", – tvirtino T.Eikinas.

Prokurorams – pats darbymetis

Tyrimui dėl taršos vadovaujanti ir jį koordinuojanti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė G.Skersinskytė teigė, kad tyrimas nestringa ir gana sparčiai iriasi į priekį.

Dabar tyrimo grupę sudaro du prokurorai ir šeši ikiteisminio tyrimo pareigūnai, jiems talkina nemažas būrys specialistų, tiriančių gautus dokumentus, laikmenose sukauptus duomenis.

Manoma, jog neseniai paplitusi žinia, kad marias teršė ir kitos įmonės, kurios naudojosi įmonės "Grigeo Klaipėda" nuotekų vamzdžiais, buvo tarytum mėginimas sumenkinti šios įmonės kaltę.

Prokurorė patikino, kad tyrimo objektas yra įmonės vamzdžiais į valymo įrenginius ateinančios bendros nuotekos.

Įmonė, prisiėmusi kaimynų nuotekas, jas turėjo išvalyti.

"Grigeo Klaipėda" priėmė kaimynystėje statybos medžiagomis prekiaujančios parduotuvės ir kolegijos nuotekas, kurios, net ne specialistui aišku, negalėjo būti užterštos sunkiai valomais chemikalais.

Šie kaimynai tik neilgą laiką naudojosi tais pačiais vamzdžiais. Atsakomybė esą tenka tai įmonei, kuri imasi pareigos valyti nuotekas, tai yra "Grigeo Klaipėda".

"Kaltės įrodymų daugėja. Šiuo metu yra įtariamas vienas juridinis asmuo ir šeši buvę ir esami įmonės darbuotojai. Jie kol kas savo pozicijos tyrėjams neišsako. Įtariamųjų skaičius dar gali keistis, jis tikrai nėra galutinis. Nežinia, ar visi įtarimų sulaukę asmenys išliks įtariamaisiais, bet jų gali ir daugėti. Tyrimas šiek tiek plečiasi, dar truputį einame į šoną ir gylį, turiu omenyje taršos laiką, žiūrime, kas dar galėjo padėti pridengti tokį teršimą ar kažkas panašaus. Tyrimo objektas lieka tas pats – įmonė "Grigeo Klaipėda", – teigė prokurorė G.Skersinskytė.

Kiek užtruks tyrimas, kol kas sunkoka prognozuoti. Įtariamųjų ir liudytojų apklausos jau įvykdytos.

Tyrimo trukmė labai priklausys nuo specialiąsias užduotis bei ekspertizes atliekančių specialistų.

Jiems nėra duota terminų, bet prokurorė tikisi, kad kelerius metus, kaip kartais pasigirsta kalbant, tyrimas neužtruks.

Įtariamos įmonės atstovai tyrimo grupei pateikė visus reikalaujamus dokumentus, bet ne daugiau.

Nei spaudimo, nei itin geranoriškos pagalbos tyrėjai nesulaukia, bendravimas su įmonės atstovais esą labiau primena štilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Pasenau ,bet nesupratau,pričiom tas CBK,kalti tie ,kurie liepė taršalus leisti marias,kuom kalti dirbantis žmonės dirbantis tame kombinate ,kombinatas turi dirbti toliau ,nes darbo vietos netik kombinate,prekė lituviška,dalelė pajamų patenka į biūdžėtą ,ar čia kaškas nori spėcialiai sužlugdyti kombinatą

ALGIS

ALGIS portretas
APSIŠIKO IR MARIAS PRIŠIKO , KOKIA REPUTACIJA GALI BŪTI , SODINTI VISUS KAS VADOVAVO MINIMUM PASKUTINĮ DEŠIMTMETĮ , BET TIKRIAUSIAI BUS KAIP U S P A S K I C H O BYLA , SUSIMOKĖS PO 30000 EURŲ IR VISKAS .

taigi

taigi portretas
Kokia gali būti pas juos reputacija, bandys išsisukti, nes dalijosi vamzdžio nusikaltėlių "obščiaku" su patriotinėmis partijomis ir patriotiniais politikais.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių