Quantcast

„Grigeo Klaipėda“ ir miesto valdžia tebeieško, kaip mažinti blogų kvapų problemą

Teisėsaugai prieš daugiau nei metus pradėjus tyrimą dėl kartono gamybos bendrovės „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos, įmonė ir Klaipėdos valdžia tebeieško sprendimų, kaip uostamiesčio centre veikiantis fabrikas turėtų tvarkyti nuotekas bei mažinti blogų kvapų problemą.

„Grigeo Klaipėdai“ ketinant savo nuotekų vamzdyną sujungti su „Klaipėdos vandens“ nuotekų valymo įrenginiais, savivaldybės atstovas sako, jog svarstomi ir kiti variantai, o miesto valdžia bendrovei vis dar turi daug pastabų ir klausimų, į kuriuos laukia atsakymų. 

Kartono gamybos įmonė kvapų mažinimui fabriko teritorijoje ketina įrengti papildomą įrenginį – vadinamąjį anaerobinį reaktorių, kuris gerokai sumažintų taršą.

„Anaerobinis bioreaktorius reikšmingai sumažins nuotekų taršą ir kvapus dar prieš jiems patenkant į 14 kilometrų ilgio nuotekų transportavimo trasą iš gamybinės teritorijos Nemuno gatvėje į bendrovės Dumpiuose esančius pirminio nuotekų valymo įrenginius“, – BNS sakė „Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas.

„Planuojamos įgyvendinti aplinkosauginės priemonės, įskaitant ir šią, bus derinamos su Klaipėdos miesto savivaldybe ir bendruomene“, – sakė jis.

Naujam įrenginiui bendrovė parengė atskirą poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą – kaip sako vadovas, ji neapima nuotekų valyklos Dumpiuose atnaujinimo.

Klaipėdos savivaldybė pernai iš „Grigeo Klaipėdos“ buvo pareikalavusi pateikti kompleksinį įmonės veiklos poveikio aplinkai vertinimą. Tuomet ji perspėjo, kad atskirų įrenginių PAV ataskaitos rengimas gali sukelti neaiškumų ir skatinti interpretacijas.

Tačiau savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad „Grigeo Klaipėdai“ galiausiai buvo leista PAV išskaidyti į dvi dalis, nors savivaldybė bendrovei vis dar turi daugybę pastabų.

„Mes jiems surašėme krūvą pastabų – tiek dėl kompostavimo aikštelių, tiek dėl vamzdyno, dėl kurio negavome informacijos, dėl kvapų, kur nėra aiškumo, oro taršos, kuri tokia pati paliekama“, – BNS sakė G. Neniškis.

„Aišku, jie teikia tik vieną priemonę, bet į visus šiuos klausimus atsakymus turime gauti“, – pabrėžė  administracijos vadovas.

„Grigeo Klaipėda” teigia, kad jos vamzdyno sujungimo su „Klaipėdos vandens“ nuotekų valymo įrenginiais procesas eina į pabaigą, tačiau savivaldybė teigia, kad iki šiol tebesvarstomi ir kiti variantai.

„Modelis gali būti, kad jie savo vamzdyno eksploatacijos apskritai atsisakys, jie naudos tik savo valyklą. Jie svarsto tokią galimybę, bent jau taip prašė mūsų, kad būtų galima taip išdėstyti PAV, kad galbūt jie pasileis tik savo valyklą, o vamzdyno neeksploatuos“, – pasakojo G. Neniškis.

Anot jo, didžiausia problema kyla būtent dėl vamzdyno, kadangi jame nuotekos teka labai lėtai ir kaupiasi įvairūs nemalonūs kvapai.

„Jie patys ieško sprendinių, kaip daugiau mažiau tas nuotekas apvalyti dar pirminiame lygmenyje, neišleidžiant iš „Grigeo“ teritorijos. Bet kiek matome, suprantame ir girdime iš visuomenės, nėra taip paprasta tą dalyką padaryti“, – teigė jis.

„Klaipėdos vanduo“ gamybines „Grigeo Klaipėdos“ nuotekas pradėjo priimti ir valyti pernai sausį paaiškėjus, jog „Grigeo Klaipėda“ nevalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias.

Pagal trumpalaikes sutartis „Klaipėdos vanduo“ priima gamybines fabriko nuotekas, tačiau vandens  įmonė pernai teigė, kad didelė teršalų koncentracija labai apkrauna miesto valymo įrenginius. Dėl to pernai gegužę „Klaipėdos vanduo“ kelias savaites nepriėmė „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų.

„Grigeo“ šią problemą siūlo spręsti sujungiant bendrovės nuotekų valymo įrenginius Dumpiuose su „Klaipėdos vandens“ įrenginiais – taip į miesto vamzdynus patenkančios nuotekos būtų jau iš dalies  apvalytos.

Pasak „Grigeo Klaipėdos“, tai spręstų ir blogų kvapų, kuriais skundžiasi aplink fabriką gyvenantys klaipėdiečiai, problemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
O gramatinės klaidos pavadinime jau yra įteisintos Grubliausko ?

       portretas
blogas kvapas mažinamas per eurus

'ko

'ko portretas
gero dudorius su 2 kaukem tai neuzuodzia tik idomu kur aplinkos apsauga tylu ramu gal ten koks is savu titoviuku isiremines gauna atkata juk tai kgb uzkonservuotas blokhauzas tai gal smarve iskrapstys vietynius juk ruskiai praeje fronta priprate prie betkoki/o brudo kuri dezinfekuoja vodka o kontrolei tai jau vsd proregatyva?...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių