Quantcast

Giruliuose – II pasaulinio karo tankas

Giruliuose, II pasaulinio karo baterijos valdymo bunkeryje, stūkso amerikiečių tanko "Sherman" kopija. Šiomis karo mašinomis sąjungininkai, išsilaipinę Šiaurės Prancūzijoje, nukariavo Vokietiją. "Sherman" muliažas Lietuvos pajūryje liko po kino juostos "Išgyventi dieną-D" ("Surviving D-day") filmavimo.

Filmavosi klaipėdiečiai

2010-ųjų visą liepos mėnesį Didžiosios Britanijos kino studija "Dangerous films" ir Lietuvos kompanija "Baltijos filmų paslaugos" Girulių paplūdimyje šalia Juodosios tvirtovės filmavo karinės istorinės juostos "Išgyventi D-dieną" kautynių scenas.

Pajūryje buvo atkuriami II pasaulinio karo didžiausios desantinės operacijos "Overlord" ("Viešpats") pradžios epizodai, kai sąjungininkai iš jūros atakavo Normandijos pakrantėje įsitvirtinusias vokiečių pajėgas.

Nemažai klaipėdiečių, Karybos klubo narių šiame filme vaidino amerikiečių bei vokiečių karius. Jiems kaip filmo trofėjus ir liko "Sherman" tanko kopija.

Filmavimams tanko "Sherman" muliažas buvo pagamintas be vikšrų, esą jis stūksojo smėlynuose ir filmavimui vikšrų neprireikė.

"Sherman" – labai populiarus amerikiečių tankas, ypač II pasaulinio karo metais. Nors, žinovų teigimu, jis esą turėjo savo trūkumų, buvo šiek tiek per aukštas ir su benzininiu varikliu.

Domisi amerikietiška legenda

"Sherman" – tankas legenda. Tai buvo standartinis, vidutinio svorio amerikiečių tankas, nukariavęs nacistinę Vokietiją", – pasakojo klaipėdietis, Karybos klubo įkūrėjas Egidijus Kazlauskis, taip pat vaidinęs juostoje "Išgyventi D-dieną".

Tanko muliažą pagamino architektas iš Vilniaus. Filmo statytojams tai kainavo apie 3 tūkst. eurų. Tankas pagamintas iš lengvų medžiagų – polistirolo ir kartono. Jis buvo naudojamas karo veiksmų inscenizacijoms Girulių paplūdimyje.

Kai filmavimas buvo baigtas, jo statytojai muliažą paliko, nes šis nebebuvo reikalingas. Kadangi muliažu niekas nesusidomėjo, Karybos klubo vyrai tanko modelį patalpino baterijos valdymo bunkeryje.

"Žmonės mėgsta apžiūrėti tą tanko modelį, kuris yra pagamintas pagal tikrus parametrus. Tačiau kai sužino, kad jis netikras, nusivilia", – pasakojo Karybos klubo atstovas Gerhardas.

Vidutinis tankas M4 "Sherman" buvo pagrindinis tankas, kurį per II pasaulinį karą gamino ir naudojo JAV. Iš viso "Sherman" buvo pagaminta 50 tūkst. vienetų.

Tanko važiuoklė taip pat buvo naudojama tūkstančiuose kitų karo mašinų. Jungtinėje karalystėje M4 buvo praminti "Sherman" generolo Williamo Tecumseho Shermano garbei, šis pavadinimas prigijo ir JAV, kurios šiuos tankus naudojo iki Korėjos karo pabaigos.

Daugelyje kitų šalių tokie tankai buvo naudojami pratyboms bei kovinėms užduotims iki pat XX a. pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pulkininkas tankistas

Pulkininkas tankistas portretas
Ir CCCP pagal Lendlizo(lend-lease)programą gaudavo tokius tankus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių