Quantcast

Geras masažas – nebūtinai skausmingas

Masažuodama pacientą Jurgita Brazauskaitė kartais elgiasi taip, lyg dalyvautų čempionate. Nesvarbu, kad kambaryje – tik ji ir klientas. "Tai verčia pasitempti", – apie savęs motyvaciją sakė Europos masažo čempionato nugalėtoja, svajojanti išbandyti jėgas ir su pasaulio geriausiaisiais.

Žmonės dar prisimena

Šis titulas kineziterapeutei, masažuotojai Jurgitai atiteko prieš trejus metus. Lietuvoje rengiami šalies, studentų masažo čempionatai, tačiau tarptautinis masažo čempionatas, 2016 m. vykęs Palangoje, kol kas buvo vienintelis.

J.Brazauskaitė per tą laiką darbą prestižiniame SPA centre iškeitė į pačios įkurtą studiją, baigė studijas Klaipėdos universitete ir masažo paslaptimis vis dažniau dalijasi su studentais.

– Veikiausiai esate vienintelė tokio titulo savininkė Lietuvoje. Kokios jis turi įtakos jūsų gyvenimui?

– Tas laimėjimas atnešė labai daug atsakomybės. Kolegos ir klientai susikuria tam tikrą lūkestį, tad norisi jį pateisinti. Ir šiandien dar kai kurie žmonės prisimena šį mano titulą.

Man tai buvo labai gera patirtis. Kartais pagalvoju, kad jau vėl norėčiau kur nors dalyvauti. Čempionatas kaip egzaminas, galimybė pasitikrinti žinias.

Geram masažuotojui būtina kasmet atnaujinti žinias, lankyti kursus, kitaip būsi užstrigęs.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

– Ko reikia geram masažui?

– Žiūrint apie kokį masažą kalbame: gydomąjį ar SPA. Daugeliui gydomasis masažas iki šiol asocijuojasi su daromais poliklinikose, kai privalu skaudėti. SPA masažas prilyginamas tik glostymui.

Daugeliui gydomasis masažas iki šiol asocijuojasi su daromais poliklinikose, kai privalu skaudėti.

Šiandien jau kitokios tendencijos. Net dideli sveikatingumo centrai taikosi į sveikatingumo lygį. SPA centre stengiamasi sujungti gydomąjį masažą su atpalaiduojamuoju.

Geram masažui būtini keli dalykai. Vos pravėrus duris svarbūs visi pojūčiai: ką mato akys, girdi ausys, užuodžia nosis, tada jau eina techninė dalis. Svarbi visuma. Gali būti techniškai labai teisingas, bet jei nesukursi tinkamos aplinkos ir tarpusavio ryšio su klientu, jis daugiau nenorės sugrįžti.

– Dabar masažų pasiūla didžiulė. Kaip išsirinkti tinkamą?

– Kiekvienas specialistas randa savo nišą. Nežinau, pagal ką žmonės atsirenka. Kai lankausi pati, žiūriu į visumą. Svarbu, kaip laikomasi higienos reikalavimų, pasitinkamas klientas, kokia ergonominė padėtis, kiek ji pritaikoma konkrečiam klientui.

Masažuotojas vos pasisveikinus turi įvertinti kliento stovėseną, judesius. Būtina pasiteirauti apie žmogaus sveikatos būklę.

Kiekvienas masažuotojas kaip maldą turi atsiklausti tam tikrų dalykų: ar klientas nėra alergiškas, ar normalus kraujo spaudimas, ar moteris nesilaukia, kokios buvusios traumos, kokių nusiskundimų turi.

Per gydomąjį masažą žmogui nebūtinai turi skaudėti. Yra kitų būdų, kaip padėti ir išspręsti problemą. Žinoma, daug kas priklauso nuo žmogaus pasirinkimo. Kai kuriems patinka stipresnis masažas.

Kartais specialistas gali patarti, kokį masažą pasirinkti. Žmogus pageidauja atpalaiduojamojo masažo, tačiau specialistas mato, kad jam gal labiau reikėtų gydomojo. Bendraujant galima išsiaiškinti kliento poreikius.

Jei žmogus nėra apsisprendęs, atsiklausiu, ar galiu improvizuoti. Aš pati masažo metu naudoju kelias technikas. Atėjusį klientą "nuskenuoju" ir bandau atrinkti tai, kas jam tinkamiausia. Jei yra kokia problema, siūlau, kaip būtų galima ją išspręsti – nebūtinai visada tokiu pat masažu. Klaipėdos universitete esu baigusi kineziterapiją, tad mėgstu spręsti sveikatos problemas.

Rankos – kaip akys

– Kokios bėdos dažniausiai atveja pas jus?

– Mano arkliukas – gydomasis nugaros masažas, pritaikant kelias technikas. Žmonės dažnai skundžiasi nugaros skausmais. Dažniausiai kamuoja juosmens ir pečių įtampa, atsirandanti nuo sėdimo darbo.

Pagrindinės bėdos, kurios atveja pas mane, – stresas ir įtampa. Labai jaučiasi greitas gyvenimo tempas, kuris neigiamai veikia žmones. Dažnas ateina tiesiog pabūti kitokioje aplinkoje, pasiklausyti muzikos, kurios šiaip įprastai nesiklauso.

Kartais jauti, kad žmogus norėtų tiesiog pasikalbėti, bet neišdrįsta prisipažinti. Kartą taip nutiko – su klientu taip įsikalbėjome, kad net nepajutome, kaip greitai prabėgo masažui skirtas laikas.

– Bet dažniausiai per masažą patariama nekalbėti?

– Kai kurie žmonės daug kalba dėl patiriamo diskomforto: svetima aplinka, svetimas žmogus, jis beveik nuogas. Primygtinai neatsakydama į klausimus parodau, kad geriau dirbti tyloje. Tada žmogus nurimsta ir atsipalaiduoja. Kai kurie būna tiesiog šnekučiai.

Esu dirbusi dviejuose dideliuose SPA centruose (Palangos "Vanagupėje" ir Birštono "Vytautas Mineral SPA" – aut. past.), kuriuose mums kategoriškai buvo uždrausta kalbėti su klientais. Kalbėjimas masažo metu atima dvigubai daugiau jėgų. Masažas nėra tik mechaniškas judesių atlikimas. Mūsų rankos yra kaip akys.

Jei specialistas masažo metu daug kalba, galima spėti, kad taip jis bando paslėpti technikos trūkumus.

Jei specialistas masažo metu daug kalba, galima spėti, kad taip jis bando paslėpti technikos trūkumus.

Kartais žmogus ateina ir prašo 10 masažų. Patariu pirmiausia pasidaryti vieną ir žiūrėti, kaip jausis: ar jam patiks taikoma technika, ar sutaps biolaukai. Pirmas masažas skirtas meistrui apsižiūrėti, įsivertinti.

Dažnai savo klientams rekomenduoju kitus specialistus, jei matau, kad neturiu kompetencijos atlikti tam tikrus veiksmus. Mėgstu sakyti: jei masažuotojas tinka viskam, vadinasi, netinka niekam. Retas masažuotojas daro viską. Kiekvienas specialistas turėtų išsigryninti ir rasti savo arkliuką.

– Sakote, kad masažuotojų rankos – lyg akys. Patyręs meistras turbūt daug ką perskaito iš mūsų kūno?

– Keletą kartų pasitaikė atvejų, kai įtariau onkologinius susirgimus. Pasiūliau pasitikrinti pas šeimos gydytoją dėl tam tikrų fizinių pakitimų kūne.

Masažas – lyg šokis

– Kodėl vadinatės sveikatingumo studija šeimai?

– Paprastai pirmiausia apsilanko moterys, paskui užrašo savo vyrus, o vaikus pamiršta. Kuo toliau, tuo dažniau pasitvirtina, kad vaikams taip pat reikalingi masažai. Net ir gydomieji.

Pagal savo vaiką žinau, kaip sunku tampyti pilnas kuprines ir kokia įsitempusi būna pečių juosta. Vaikai taip pat patiria stresą ir įtampą, tad jiems taip pat reikia stabtelėti. Galima padaryti masažą su šiltais akmenimis ir taip pagerinti emocinę būseną.

Kasmet važiuoju į Ameriką, kur baigiau kūdikių masažo kursus, nors šiaip jų nepraktikuoju. Vaikams iki trejų metų rekomenduojami vienokie masažai, galbūt išspręsti tam tikras problemas, atsiradusias jau mamos įsčiose. Kitokie masažai reikalingi, kai vaikas vaikšto ant pirštų galiukų.

Mamoms norisi rekomenduoti, kad jos pačios kasdien ar kas antrą dieną masažuotų savo vaikus. Turiu idėją surengti mokymus mamoms.

Sakoma, kad masažas prasideda jau nuo prisilietimo ir tai veikia mūsų psichoemocinę būseną. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems tai padeda nusiraminti.

– Kodėl taip toli važiuojate mokytis?

– Mano mama daug metų gyvena Amerikoje, tad stengiuosi suderinti darbą su malonumu. Kasmet Amerikoje praleidžiu nuo kelių savaičių iki trijų mėnesių. Per kiekvieną viešnagę stengiuosi pasisemti ir profesinių žinių.

– Kuo skiriasi masažai Lietuvoje ir Amerikoje?

– Teko padirbėti Čikagoje, didžiuliame SPA centre. Mes drąsiai atidengiame pacientą – svarbu gerai išmasažuoti kryžkaulį, aplinkinius raumenis, juosmenį. Ten šito daryti negalima.

Pamenu, su kolege darėme masažą porai. Kai ji pamatė, kaip drąsiai atidengiau klientą, pradėjo rodyti ženklais, kad taip negalima. Už privačios asmeninės ribos peržengimą Amerikoje gali atsidurti teisme.

Tad masažuotojai ten nepersistengia, baimindamiesi, kad, po masažo pacientui ką nors suskaudus, šis gali kreiptis į teisėsaugą.

Amerikoje turiu savo klientų ratą, kurie vis klausinėja, kada vėl atvažiuosiu. Iš Amerikos lietuvių sulaukiu daug pagyrų. Smagu, kai sulauki ne tik materialaus atlygio.

– Stebina įdomūs jūsų gyvenimo faktai: niekada nešokusi sugalvojote studijuoti sportinius šokius, masažuotoja tapote atsitiktinai, ieškodama administratorės darbo.

– Atrodė, kad šokis – mano svajonė. Įdėjau nemažai pastangų ir įstojau į universitetą, kur kurse dauguma buvo "Žuvėdros" šokėjų. Mokiausi dvejus metus. Buvo labai sunku psichologiškai, nes jaučiausi ne savo terpėje. Tai buvo lyg kryžkelė ir didžiulis lūžis man kaip asmenybei.

Dar ilgą laiką graužiau save, kad studijų taip ir nebaigiau. Dabar jau pamiršau. Šiandien esu baigusi kineziterapijos bakalaurą, papildomosios bei alternatyviosios medicinos magistrantūrą.

Bet vidinės savęs paieškos vis tiek buvo susijusios su kūnu. Net dabar savo veikloje panaudoju įgytas žinias. Masažuotojai taip pat per masažą šoka, naudoja kūno svorį. Pastebiu sąsajas tarp šokio ir masažo. Juk kineziterapija yra mokslas apie kūno judesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ei

ei portretas
geras masažas turi būti išvis neskausmingas. O apskritai tai čia poniučių išmislas - tik ne masažu gydytis skausmą. Nes jis tik tam kartui padės. Reik kreiptis į rimtą kineziterapeutą. Bet jei norit vaistus ryti ir išlaidaut masažams, jūsų reikalas. neturit kur dėt pinigų.

Kolegė Zita

Kolegė Zita portretas
Sveikatos ir sėkmės Visur ir visada !!!

Anonimas

Anonimas portretas
Stebuklingų rankų meistrė
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių