Quantcast

Garsusis lurdas atvertas žmonėms

Kretingos lurde nebeliko sovietmetį primenančių grotų. Netrukus visa lurdo aplinka pasikeis neatpažįstamai.

Kretingos lurdas yra vienas įspūdingiausių  Lietuvoje. Šalia jo vyksta daugybė ne tik religinių, bet ir bendruomenės renginių.

Kretingos miesto seniūnija ėmėsi tvarkymo darbų – čia atnaujintas apšvietimas.

Artimiausiu metu bus keičiamos senos plytelės, tvarkomi tilteliai, lurdo laiptai, montuojami nauji suoliukai, šiukšliadėžės. Kitąmet planuojama tvarkyti upės vagą.

"Pačiame lurde buvo toks aukštas bortelis, kad žmonėms kliuvo kojos. Ir patys parko takai buvo dar sovietmečiu tiesti. Gali ne tik nosį nusilaužti ir galvą prasiskelti. Visus takelius, tiltelius pakeisime naujais", – pasakojo Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė.

Nuėmus metalines lurdo grotas, kretingiškiai klausė, kur jas saugos, ar bus supjaustytos ir išvežtos į metalo laužą?

"Parko takai, pats lurdas yra registruoti, o lurdo grotų veikiausiai niekas neregistravo. Reikia išsiaiškinti, kam jos priklauso. Gal paaiškės, kad vienuoliai jas montavo? Todėl dar sprendžiama,  kaip pasielgti", – paaiškino G.Liobikienė.

Seniūnė tikino, kad pasitiki kretingiškiais ir nemano, kad kažkas drįs šiukšlinti lurde.

"Ten nuolat dega žvakelės, ateinama pasimelsti. Žmonės keičiasi. Anksčiau visos pamiškės buvo pilnos šiukšlių, dabar jau to nebėra. Aš tikiu kretingiškiais. Jei jau bus didelė problema, įrengsime vaizdo stebėjimo kamerą", – teigė G.Liobikienė.

Kretingos miesto infrastruktūrai gerinti iš savivaldybės biudžeto šiais metais buvo skirta 100 tūkst. eurų, iš jų 75 tūkst. – Kretingos lurdui tvarkyti.

Lurdas buvo pastatytas 1933 m. Jo atidarymo ceremonijoje dalyvavo tuometinis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona.

Šis lurdas sumanytas 75-ųjų Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Prancūzijoje esančiame Lurde metinių proga.

Kretingoje, Dopulčio (Pastauninko) upelio slėnyje, prie vienuolyno, lurdą įrengti nusprendė kunigas Antanas Dirvelė.

Aukštutinėje angoje pastatyta Švč. Lurdo Marijos skulptūra. Kitoje žemutinės angos pusėje – klūpančios šv. Bernadetos su žvake rankose statula. Abi statulos atvežtos iš Prancūzijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių