Quantcast

Ftalatai: nematomas pavojus fiksuojamas ir Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu Lietuvos visuomenė lyg per padidinamąjį stiklą stebi situaciją aplinkos apsaugos srityje. Atskleisti skandalingi faktai apie verslo įmonių vykdytą taršą kelia klausimus apie gamtai ir žmonių sveikatai daromą žalą. Tačiau aplinkosaugos mokslininkai ir specialistai jau daugiau nei dešimtmetį trimituoja apie dar vieną nematomą pavojų – ftalatus. Šių sveikatai pavojingų cheminių medžiagų naudojimas ir kontrolė vis dar menkai reglamentuota teisės aktais, nors šie chemikalai kasdien per maistą, kosmetiką, plastikinius gaminius nuodija mūsų organizmus.

Kokia žala?

Pasak Helsinkyje reziduojančios Europos cheminių medžiagų agentūros (ECHA), užsiimančios cheminių medžiagų registracija, vertinimu, autorizacija ir apribojimais, šiuolaikinėje pramonėje ir buityje, siekiant padaryti plastiką lankstesnį, skaidresnį, ilgaamžiškesnį, naudojami plastifikatoriai – cheminės medžiagos, vadinamos ftalatais.

Ftalatai priskiriami prie endokrininę sistemą ardančių medžiagų, kurios toksiškai veikia reprodukciją, o tai reiškia, kad jie gali pakenkti vaisingumui ar negimusiems kūdikiams.

Europos Komisijai pateiktuose ekspertų duomenyse nurodoma, kad visa tai, ką nesusimąstydami naudojame kasdien – kvepalai, kosmetika, plastikiniai indai, skalbimo milteliai, kepimo popierius, mobilieji telefonai, asmens higienos priemonės, tekstilės gaminiai – gali būti nevaisingumo, apsigimimų, vėžio, diabeto ir net nutukimo priežastimi.

Į žmonių organizmus ftalatai patenka per maisto produktus, kurie buvo supakuoti ar pagaminti naudojant plastikinę įrangą. Pavyzdžiui, karvių melžimui ir pieno fasavimui naudojamos lanksčios plastikinės žarnos, įpakavimui – plastikiniai indai, kuriuose naudojami plastiko minkštikliai.

Kaip tvirtina Kolumbijos universiteto (JAV) mokslininkai, ftalatai yra tirpūs riebaluose, be to, ir piene esantys lipidai traukia kenksmingas medžiagas iš plastiko vamzdžių, tad pienas tampa užterštas kenksmingais chemikalais. Bet ftalatais aplinką nuodijančių daiktų ar produktų sąrašas kur kas ilgesnis.

Ftalatai naudojami ir aptinkami įvairios buitinės paskirties daiktuose: dušo užuolaidose, vinilo apmušaluose, klijuose, grindų dangose, maisto pakuotėse ir vyniojimo plėvelėse, valymo medžiagose. Asmeninės priežiūros priemonėse – lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonėse, nagų lake, skystame muile – taip pat yra ftalatų.

Netikėti tyrimų rezultatai

Dėl ftalatų atsiradimo buityje atsakingiausi yra prekių ir produktų gamintojai. Skaičiuojama, jog vien Europoje per metus pagaminama apie 1,5 mln. tonų plastifikatorių, iš kurių maždaug 70 proc. šio kiekio sudaro ftalatai.

Ftalatų atsiradimo ir paplitimo nuotekose mastai Lietuvoje visiškai nėra žinomi. Šių medžiagų buvo rasta į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklą atitekančiose nuotekose, todėl 2018 m. gruodžio mėn. „Klaipėdos vandens“ specialistai per Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto mokslininkų vykdomo tarptautinio STEP projekto (finansuoja Interreg V-A Pietų Baltijos bendradarbiavimo per sieną programa), skirto nuotekų dumblo technologinei ir ekologinei pažangai, susitikimą su Klaipėdos miesto visuomene, pramonės įmonių ekologais ir aplinkos apsaugos specialistais išsakė poreikį pradėti tirti naujų kenksmingų medžiagų koncentracijas skirtingų objektų nuotekose, siekiant įvertinti ftalatų atsiradimo ir paplitimo mastus.

„Tuo tikslu praėjusiais 2019 m. skirtingose Klaipėdos miesto ir rajono vietose buvo paimti 37 nuotekų mėginiai ir ištirti Vilniaus vandens tyrimų laboratorijoje“, – pasakojo Danguolė Čeledinienė, bendrovės „Klaipėdos vanduo“ ekologė.

Klaidinga vyraujanti nuomonė, kad ftalatų galima rasti tik su plastiko pramone susijusių įmonių nuotekose. Pagal tarptautinio projekto atliktų tyrimų rezultatus, galime konstatuoti ftalatų buvimą absoliučiai visose veiklose, t. y. pramonės ar gamybos įmonių, prekybos centrų, valstybinių įstaigų ir organizacijų, neturinčių visiškai jokio sąryšio su gamyba ar pramone nuotekose, taip pat nuotekose iš gyventojų, netgi mokyklose ir darželiuose.

Pavyzdžiui, vienos miesto skalbyklos nuotekose rasta net 210 μg/l ftalatų koncentracija, mašinų plovykloje – 159 μg/l, valstybinėse įstaigose ir organizacijose ftalatų koncentracija svyruoja nuo 0,71 iki 2,8 μg/l.

Nors atrodytų, kad taršiausios galėtų būti uostamiesčio pramonės įmonės, iš tikro daug kartų didesnę ftalatų taršą – iki 88 μg/l – specialistai užfiksavo iš daugiabučių namų ištekančiose nuotekose.

„Grėsmingiausiu iš tirtų elementų laikomas di(2-dietilheksil)ftalatas (DEHP). Mūsų išvalytose nuotekose šio elemento leistina koncentracija į gamtinę aplinką yra 2 mikrogramai litre (μg/l). 2017 m. mūsų valykloje fiksuota 0,72 μg/l koncentracija, o 2019 m. gruodį – 0,05 μg/l“, – pasakojo „Klaipėdos vandens“ ekologė.

Pataria vengti plastiko

Mokslininkų teigimu, pagrindine priemone apsisaugoti nuo šių kenksmingų medžiagų – vengti plastikinių produktų ar jų pakuočių, teikti pirmenybę organiškiems, stiklo pakuotėse teikiamiems produktams.

Šiuo metu pagal Klaipėdos universiteto vykdomą STEP projektą ftalatų koncentracijos yra tiriamos ir Lenkijos miesto Goleniuvo nuotekose. Taip pat planuojami Bornholmo salos miestų nuotekų ftalatų tyrimai. Turėdami šiuos duomenis, Klaipėdos universiteto mokslininkai kartu su projekto partneriais ir bendrovės „Klaipėdos vanduo“ specialistais, kurie šiame projekte dalyvauja kaip asocijuoti partneriai, galės atlikti turimų tyrimų rezultatų analizę ir padėti parengti preliminarias taršos mažinimo priemones.


Ftalatai (žymimi DEHP, BBP, DBP, DINP, DIDP, DIBP, DEP, DHP, DCHP, DNOP) naudojami polivinilchlorido (PVC) gaminiuose: plastikinėse automobilių detalėse, statybinėse medžiagose, grindų laminate, balduose, laistymo žarnose ir baseinų vamzdžiuose, kosmetikoje (kvapiosios medžiagos, kvepalai, nagų lakas), batuose, lauko aprangoje ir vandeniui atspariuose rūbuose, medicininėje įrangoje ir priemonėse, spausdinimo rašale, klijuose, lakuose ir skiedikliuose, sporto inventoriuje, žaisluose, laiduose ir kabeliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    4
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių