Quantcast

Etikos sargams senaties nėra

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija plečia tyrimą dėl buvusios Klaipėdos autobusų parko vadovės Jelizavetos Daugininkienės elgesio. Ilgametė bendrovės direktorė į užtarnautą poilsį pasitraukė prieš keturis mėnesius, tačiau etikos sargai aiškinsis, ar ji nepažeidė viešųjų ir privačių interesų.

Nustatė sau algą?

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė naujomis aplinkybėmis išplėsti atliekamą tyrimą dėl buvusios bendrovės Klaipėdos autobusų parko direktorės J.Daugininkienės elgesio.

Papildomai VTEK aiškinsis aplinkybes, kai buvusi vadovė "galbūt sprendė klausimus dėl savo pačios darbo eigos".

Komisijos duomenimis, pernai birželį J.Daugininkienė pirmininkavo bendrovės valdybos posėdžiui ir balsavo dėl savo pačios, kaip bendrovės vadovės, darbo apmokėjimo. O tų pačių metų liepą ji pakeitė savo darbo sutartį, nusistatydama tarnybinį koeficientą, ir ją pati pasirašė.

Jau nebedirbanti J.Daugininkienė linksmai sureagavo į ją užgriuvusią nemalonią situaciją: "Man patinka toks dėmesys. Jau keturis mėnesius nebedirbu, bet vis tiek prisiminė, negali be manęs. Čia ne VTEK kilo įtarimai, čia kažkas kitas politikuoja."

J.Daugininkienė tikino, kad tarnybinio atlyginimo koeficientas buvo priklausomas nuo minimalios algos. Esą nuo pernai liepos 1 d. padidėjo minimali mėnesio alga, todėl ir buvo svarstoma, ar leisti vadovui didinti atlyginimą, ar ne.

"Bet kitiems įmonės darbuotojams atlyginimas nedidėjo, todėl kalbėta apie tai, kad ir vadovui jis nedidėtų, ir mano koeficientas buvo sumažintas, aš su tuo sutikau. Atlyginimas man nepadidėjo", – tikino J.Daugininkienė.

Sudomino savivaldybės kontrolierę

VTEK tyrimas pradėtas Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pranešimo pagrindu. Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė patvirtino, kad atliko auditą savivaldybės įmonėje Klaipėdos autobusų parke. Esą ir visuomenei, ir tarybos nariams aktualu, kokios ten problemos, kaip valdomi finansai.

"Mes kreipėmės į VTEK, kai nustatėme tam tikras aplinkybes, atlikdami įmonės auditą. Kol jis nėra baigtas, nelabai ką daugiau galiu komentuoti. Tik po tyrimo paaiškės, ar buvo kas pažeista. Iki Kalėdų, tikimės, bus rezultatai", – nedaugžodžiavo D.Čeporiūtė.

"Čia dar reikia išsiaiškinti, kodėl ta tarnyba (Kontrolės ir audito tarnyba – A.D.) viršijo savo įgaliojimus. Žinau, kad jei yra audituojama įmonė, jie turi tiksliai tikrinti tai, ką reikia pagal tarybos sprendimą. Aš gerai išmanau įstatymus ir visada gyniau savo įmonę. Nė vienas niekada neišdrįso viršyti savo įgaliojimų", – teigė J.Daugininkienė.

Atsiminė įdarbintą dukrą

Tyrimą dėl J.Daugininkienės elgesio VTEK pradėjo spalio pabaigoje. Aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Teigta, kad J.Daugininkienė šioje bendrovėje įdarbino savo dukrą, kaip sau tiesiogiai pavaldžią darbuotoją. VTEK taip pat vertina, ar ji nepriiminėjo sprendimų, susijusių su šiuo jai artimu asmeniu.

"Oi, baikite, žmogus 20 metų dirba mūsų įmonėje, darė karjerą, kaip ir visi jauni specialistai, privačių interesų deklaracijoje apie tai deklaruota ir dabar iš to daroma politika. Nei Darbo inspekcija, nei bendrovės stebėtojų taryba, nei valdyba neturėjo jokių pastabų, nors tai žinojo. Nesuprantu, koks tikslas dabar kelti šį klausimą. Seniai visi žinojo, ir niekas nepasakė, kad ji ten negali dirbti. Todėl čia matau, kad VTEK informacija pateikiama vienašališkai", – mano J.Daugininkienė.

J.Daugininkienės dukra Julija Pliutienė yra bendrovės Planavimo ir kontrolės skyriaus viršininkė.

Nesupranta, kas vyksta

J.Daugininkienė tvirtino, jog lygiai prieš metus apie išėjimą į pensiją prasitarė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui. Tačiau iš savo posto pasitraukė tik šių metų rugpjūčio pradžioje.

"Praėjo keturi mėnesiai, kai aš pasitraukiau iš pareigų, ir prasidėjo "stebuklai". Gal pasiilgo manęs? Gal nori, kad grįžčiau į politiką? Nesuprantu, kas vyksta, bet man pasidarė įdomiau gyventi", – nestokojo humoro J.Daugininkienė.

Moralizuoti man gali tik tas, kuris pats turi aukštą moralę.

Moteris teigė, kad vadovauti savivaldybės įmonei, kuri yra tarsi po didinamuoju stiklu, labai sudėtinga ir sunku. Buvusi Klaipėdos autobusų parko vadovė tikino, kad darbinė įtampa atslūgo tik prieš du mėnesius, kai ji baigė karjerą.

"Kodėl išėjau į pensiją? Supratau, kad nebegaliu daugiau "muštis". Tai buvo viena geriausių įmonių Lietuvoje, kaip bus toliau, nežinau, nes matau, kad kai kurie ponai labai kišasi į bendrovės veiklą, bet čia jų reikalas. Padariau, ką galėjau. Todėl moralizuoti man gali tik tas, kuris pats turi aukštą moralę. Kas tik netikrino mano veiklos – ir FNTT, ir STT, niekas nieko nerado, mane gali juodinti, kiek nori, bet man tas nelimpa", – teigė J.Daugininkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

....

.... portretas
Lizaveta pati visa savo gvenima buvo be morales. Nu neko baisaus, islaikis uz "savo" pinigus dukras, anukus.

Anonimas

Anonimas portretas
Svajojo Jalizavieta išeis iš parko generalinių , pakeis ją dukrelė Julija, kaip cariene caraitė

Cioce Laima

Cioce Laima portretas
Kas per arogancija bobos..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių