Quantcast

Erkių pikas uostamiestyje – netrukus

Šiemet visuomenės sveikatos specialistai fiksuoja erkių pagausėjimą. Viena šių kraujasiurbių aktyvumo banga praslinko birželį, o antrosios laukiama kartu su dygti pradėsiančiais grybais.

Šiemet visuomenės sveikatos specialistai fiksuoja erkių pagausėjimą. Viena šių kraujasiurbių aktyvumo banga praslinko birželį, o antrosios laukiama kartu su dygti pradėsiančiais grybais.

Nors kalendorinė vasara jau pasibaigė, tačiau erkės dar tikrai nesirengia žiemoti.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė informavo, kad šiemet Klaipėdos apskrityje fiksuojamas erkių skaičiaus padidėjimas.

„Rudeninio piko dar nematome, nes tai yra susiję su aplinkos temperatūra. Jis turėtų pasireikšti rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Viskas priklausys nuo grybų sezono. Jiems atsiradus žmonės pradės eiti į miškus. O erkėms reikės pasimaitinti, kad galėtų peržiemoti“, – paaiškino V.Pečkauskienė.

Pašnekovės teigimu, paprastai erkių padaugėja tada, kai vyrauja drėgni ir šilti orai. Nors pirmasis erkių aktyvumo pikas jau praėjo, tačiau šiemet užsikrėtusiųjų Laimo liga būta mažiau.

Pernai per aštuonis metų mėnesius visoje Klaipėdos apskrityje užfiksuoti 79 susirgusieji, o šiemet – 59 ligos atvejai.

„Viskas susiję su oru. Šiemet buvo gana vėsu, todėl žmonės mažiau lankėsi miškuose. Kai erkių buvo gausiausia, paros temperatūra buvo žemiau nei 13 laipsnių“, – paaiškino specialistė.

Sergamumo erkiniu encefalitu rodiklis labai nepakito. Pernai būta 14 atvejų, o šiemet – 15.

Kaip šie skaičiai kis toliau, kol kas nesiimama prognozuoti, mat dar nesibaigė ruduo.

Pastebima, kad erkės aktyvios būna visus metus, todėl įsisiurbti gali ir žiemą, kai nėra sniego.

Specialistai kiekvienais metais tiria, kiek šių gyvių platina Laimo ligą. Šiemet dėl jos sukėlėjų tikrintos Klaipėdos rajono miškuose gyvenančios erkės.

Tyrimų rezultatai parodė, kad čia kas ketvirta ar kas trečia erkė gali žmogų susargdinti.

Tiesa, panašūs rodikliai fiksuojami jau ne vienerius metus. Pernai panašūs rezultatai nustatyti Palangos miškuose. Prieš tai dar tirtos Neringos miškų erkės. Tarp jų sergančiųjų kiek mažiau – kas šešta ar septinta.

„Visuose regionuose yra labai daug užsikrėtusių erkių“, – pastebėjo V.Pečkauskienė.


Šiame straipsnyje: erkėserkėLaimo liga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių