Quantcast

Elingas kils naujam gyvenimui

Uostamiesčio architektai Romualdas Gailius ir Mindaugas Savickas siūlo renovuoti istorinį Pauliaus Lindenau laivų statyklos elingą, kad objektas galėtų tarnauti miestiečiams.

Uostamiesčio architektai Romualdas Gailius ir Mindaugas Savickas siūlo renovuoti istorinį Pauliaus Lindenau laivų statyklos elingą, kad objektas galėtų tarnauti miestiečiams.

Daugybę metų Klaipėdos uoste prie Kuršių marių styrančios senosios P.Lindenau laivų statyklos elingo metalinės konstrukcijos sulaukė visuomeniškai nusiteikusių klaipėdiečių dėmesio.

Architektai R.Gailius ir M.Savickas uostamiesčio bendruomenės socialinės svetainės „Facebook“ paskyroje pateikė istorinio elingo konversiją, kad „jūs išdrįstumėte pradėti gyventi kitaip“.

„Šventės ateina ir praeina, o kas po jų lieka miestiečiams? Skaudančios galvos, pridergtos gatvės, pakampės, ištrypti gazonai. Siūlome, kad kiekviena šventė liktų miestui vertingas ilgalaikis kūrinys, tarnaujantis miesto bendruomenei ilgus metus ir reprezentuojantis uostamiestį“, – rašoma socialinės svetainės paskyroje.

Architektai, kurie ne taip seniai miesto valdžiai rekomendavo iš Atgimimo aikštės pašalinti gėlių laivelį, siūlo renovuoti ir P.Lindenau elingą.

Taip esą praktiškai būtų pritaikytas istorinis jūrų paveldas ir sukurta vieta bendruomenei reikštis. Aiškinama, kad ten galėtų būti įrengta miestiečių tribūna, vyktų vieši politikų debatai, galėtų būti demonstruojamos miesto žinios, ten būtų įmanoma organizuoti įvairius pasirodymus – nuo vandens iki madų šou.

„Mes su tuo projektu dalyvavome Sveiko miesto konkurse, kuriame laimėjome prizinę vietą. Ar ši idėja bus įgyvendinta, priklausys nuo to, kas išgirdo šį sumanymą ir kas galėtų jo imtis“, – pabrėžė vienas iš idėjos iniciatorių M.Savickas.

P.Lindenau laivų statyklos korpusų dirbtuvės, technologinis tiltas, vamzdžių dirbtuvės ir kalvės, laivų statyklos valčių bei jachtų dirbtuvės, taip pat ir laivų statyklos elingas su slipu 2006-ųjų birželį buvo įrašyti į Kultūros vertybių registrą.

„Mes esame atviri bet kokiems siūlymams, kaip jį tvarkyti, restauruoti ir pritaikyti. Aišku, norėtųsi, kad statinys atitiktų savo tikrąją paskirtį“, – teigė paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsakymas klausimui

atsakymas klausimui portretas
Visu pirma uz tokius pasiulymus nieks pinigu nemoka, galetum sedeti ir nieko neveikt, apart nameliu lipdymo ir projektu kur yra uzsakovas... Cia iniaciatyva parodyt zmonems kad toks daiktas gali buti funkcionalus ir unikalus miestui. Tokie komentarai kaip gerbiamojo matyt is tuo visuomenes sluoksnio kuris savaitgali megsta leist akropoliuose..

Elfė

Elfė portretas
Pagaliau atsirado išsilavinę architektai, įvertinę tikrąsias Klaipėdos vertybes. Reikia ne apie kičinį pilies atstatymą svaigti, o aktualizuoti elingą, kuris yra unikфlus, vienintelis toks išlikę visoje Vakarų Europoje!

a.m.

a.m. portretas
labai gražus, tinkamas vietai ir visuomenei pasiūlymas reikia savininkams reaguoti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių