Quantcast

Elektroninis moksleivio pažymėjimas – aklagatvyje?

Klaipėdos savivaldybė vis dar bando gelbėti sutartį su įsipareigojimų dėl elektroninio moksleivio pažymėjimo iki galo neįvykdžiusiu Nacionaliniu švietimo centru. Tačiau, teisės konsultantų teigimu, perkančioji organizacija turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti iš tiekėjo atlyginti nuostolius.

Turėjo teisę nutraukti sutartį

Nacionalinio švietimo centro įsteigta įmonė "Mano dienynas" turėjo įdiegti bendrą elektroninio mokinio pažymėjimo sistemą Klaipėdoje iki šių mokslo metų pradžios, tačiau iki galo to nepadarė, sistema tinkamai neveikia net įpusėjus mokslo metams.

Dar prieš 3 mėnesius savivaldybė prakalbo apie sutarties nutraukimą, tačiau išsiaiškino, esą "tam nėra juridinių galimybių".

Anot Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, šita sutartis apima ne vieną etapą, dabar baigiamas yra trečiasis, tačiau ne visi jo darbai yra padaryti.

Esą reikia perimti bibliotekų apskaitos, įėjimo į mokyklą, lankomumo sistemas, kad jomis galėtų disponuoti ir kad jas galėtų valdyti savivaldybė. Be to, sutartyje trejiems metams numatyta ir jau įdiegtų sistemų priežiūra.

Vis dėlto 2015 m. liepos 20 d. sutartyje numatyta, kad savivaldybė turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį ir pareikalauti iš tiekėjo atlyginti patirtus nuostolius, jeigu rangovas "per pagrįstai nustatytą laikotarpį neįvykdo perkančiosios organizacijos nurodymo ištaisyti netinkamai įvykdytus arba neįvykdytus sutartinius įsipareigojimus", jei "tiekėjas daugiau nei mėnesį vėluoja užbaigti sutartyje numatytas paslaugas išskyrus, kai vėluojama ne dėl tiekėjo kaltės".

Padėtis – nepavydėtina

Įrodymų daugiau nei pakanka, priekaištai dėl stringančios sistemos ir kitos painiavos "Mano dienynui" nesiliovė mažiausiai pusmetį.

Nuo darbų įgyvendinimo pradžios rangovui buvo surašyta per 20 aktų. Įmonės steigėjai pripažino, kad jų neskundė ir sutiko su baudomis.

"Tiekėjo buvo paprašyta įsipareigojimus įvykdyti iki 2017 metų pabaigos, jie iš dalies juos įvykdė. Šiemet savivaldybės projekto priežiūros įgyvendinimo darbo grupė fiksavo, kokia yra situacija ir kokie darbai padaryti bei kas nepadaryta", – pabrėžė N.Laužikienė.

Pašnekovė vardijo, jog "Žemynos" gimnazijoje ne visiškai veikia durų įėjimo ir išėjimo kontrolės sistema, taip pat lankomumo rezultatai matomi tik administratoriui, jų nemato mokytojai. Tai fiksuota kaip trūkumas.

"Žemynos" gimnazijoje neveikia ir nemokamo maitinimo sistema. Problemų aptikta ir "Verdenės" mokykloje.

Savivaldybės komisija konstatavo, jog parengta neformaliojo vaikų švietimo sistema taip pat neatitinka techninių reikalavimų.

"Už tuos darbus rangovui mes nebemokėsime ir nenorėtume, kad jie darbus toliau vykdytų, nes ten labai daug nepadarytų darbų. Mes matome, kad beprasmiška jiems toliau tęsti šituos darbus", – tikino N.Laužikienė.

Anot pašnekovės, ligi šiol pagaminti ne visi mokinio pažymėjimai.

Savivaldybė turi duomenis iš visų mokyklų, kada informacija rangovui buvo išsiųsta, nors rangovai iki tol tikino jų negavę.

Kovoja raštais ir baudomis

Savivaldybė teigia, jog dar prašys pagaminti pažymėjimus, nurodydami konkrečius terminus.

Esą nutraukus sutartį su rangovais, mokyklos elektroninių mokinio pažymėjimų ir nesulauks. O nepagaminus pažymėjimų iki nustatyto termino už darbus taip pat nebus sumokėta.

"Savivaldybė ruošia raštą rangovui ir prašys dar kartą trūkumus pašalinti. Terminas duotas iki kovo 12 d. Nepašalinus jų, bus nemokama už darbus. Kyla klausimas, kodėl tęsiamas terminas? Tai daroma bendru sutarimu, nes neįvykdyti darbai yra labai nedideli. Savivaldybė siekia, kad darbai būtų užbaigti ir kad mes galėtume naudotis sistema", – tikino N.Laužikienė.

Ji patvirtino, kad jau perima licencijas už sukurtas sistemas ir tik tada galės iš naujo pirkti darbus, kurie nėra padaryti.

Pagal susitarimą, tiekėjas antrąjį darbų etapą turėjo užbaigti iki 2017 m. liepos mėnesio. Tačiau "sutartis galioja iki visiško įsipareigojimų įvykdymo, bet ne ilgiau nei 36 mėnesius".

Visi darbai su visų licencijų atidavimu ir sistemos užtikrintu bei tinkamu funkcionavimu turi būti baigti 2018 m. liepos 19 d.

Tikrai negalėtume teigti, kad sistema veikia kokybiškai.

"Taip, net po raštiško mūsų įspėjimo ne visos paslaugos buvo atliktos kokybiškai. Be to, tiekėjas atlieka ir visos sistemos priežiūrą, kuri neveikia kokybiškai. Yra daug įvairiausių trukdžių. Vieną dieną neveikia vienos komponentės, kitą dieną – kitos. Arba jos veikia nenuosekliai. Tikrai negalėtume teigti, kad sistema veikia kokybiškai", – patvirtino N.Laužikienė.

Papildys nepatikimųjų sąrašą?

Susidariusi situacija dėl sutarties vykdymo vėlavimo dėl tiekėjo klaidų, neužtikrintų paslaugų kokybės ir delsimo nutraukti sutartį su rangovais stebino teisės konsultantus, kurių manymu, tokie didelio masto, tendencingi ir besikartojantys pažeidimai ir darbų atlikimo trūkumai, nuolatinis vėlavimas yra "laikytini esminiais sutarties pažeidimais ir sudaro teisinį pagrindą perkančiajai organizacijai vienašališkai nutraukti sutartį".

"Sunku pasakyti, ko bijojo savivaldybė, delsdama nutraukti sutartį su prastai darbus atliekančiu rangovu. Galbūt baiminosi, kad rangovas neperduos jiems sukurtų sistemų, jei prasidėtų teisinės procedūros. Tačiau tai būtų neteisėta, pagal sutartį jie privalo perduoti sistemas. Manyčiau, tai nėra pagrindas nenutraukti sutarties ir toliau švaistyti miesto lėšas nekokybiškai paslaugai", – dėstė teisės konsultantas Egidijus Vilkas.

E.Vilko manymu, savivaldybė, nutraukusi sutartį dėl esminio sutarties pažeidimo, turėtų įtraukti tokį tiekėją į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Į nepatikimų tiekėjų sąrašą (arba "juodąjį tiekėjų sąrašą") netinkamai pirkimo sutartį įvykdę ar jos neįvykdę rangovai įtraukiami 3 metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilija

Vilija portretas
Mano dienynas iš reklamų prisiduria ir iš tėvų šantažo - nenori reklamų - susimokėk. Čia valstybinė mokykla ar privati?

Ita

Ita portretas
Perskaite sutarti issiaiskino kad negali nutraukti sutarties ha ha ha o tai pries sudarydami sutarti ar skaitet ponai valdininkai ..........ir vel liks nenubausti .Tai kas atsakingas uz tai ......

Ehu

Ehu portretas
Tai kodel tyli meras ir institucijos ? Kodel neveikia ir moka?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių