Quantcast

Eksternai turėtų suskubti teikti prašymus

Pageidaujantieji laikyti ar perlaikyti brandos egzaminus kitais metais turėtų jau dabar suskubti teikti prašymus, nes tam liko lygiai trys savaitės. Iki spalio 24 d. eksternai privalo pasirinkti, kokius egzaminus laikys 2019-ųjų vasarą.

Ne visi patenkinti vertinimu

Asmuo, įgijęs vidurinį išsilavinimą Lietuvoje ar užsienyje, arba užsienio šalies mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokinys, norintis laikyti brandos egzaminą, vadinamas eksternu.

Pageidaujančiųjų laikyti ar perlaikyti brandos egzaminus atsiranda kiekvienais metais. Šiemet "Aukuro" gimnazija buvo bazinė mokykla, kurioje eksternai iš viso Klaipėdos regiono laikė egzaminus.

"Aukuro" gimnazijos direktorės Lygijos Virkšienės teigimu, šiais metais brandos egzaminus laikė ar perlaikė 55 eksternai. Du jų – net po keturis (maksimalus leidžiamas skaičius – septyni egzaminai), septyni eksternai laikė po tris egzaminus, kiti – po vieną, du.

Eksternai daugiausia rinkosi matematikos (17), lietuvių kalbos (15), biologijos (10), anglų kalbos ir istorijos egzaminus. IT, rusų ar vokiečių kalbų egzaminus rinkosi tik pavieniai eksternai.

"Buvo ir tokių pretendentų, kurie registravosi laikyti egzaminą eksternu, bet neatvyko. Kai kurie po egzamino teikė apeliacijas, bet nė vienam vertinimas nebuvo pakeistas. Nepatenkintųjų pasitaikė lietuvių, matematikos, biologijos egzaminų rezultatais", – teigė L.Virkšienė.

Amžius mokslams – ne riba

Artėjančiais metais brandos egzaminų sesijos bazine mokykla Klaipėdoje bus "Ąžuolyno" gimnazija.

Egzaminus laikyti ar perlaikyti galės tik tie, kurie jau turi brandos atestatus, bet nori pagerinti egzamino rezultatą arba laikyti tą egzaminą, kurio iki tol nelaikė.

Eksternams amžiaus cenzas netaikomas. Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Andrašūnienė teigė, kad buvo atvejis, kai egzaminą laikė ir brandaus amžiaus moteris.

"Dirbdama egzaminų centre mačiau moterį, kuriai buvo apie 40 metų. Ji laikė vokiečių kalbos egzaminą. Pasirodo, ji senokai gyvena Vokietijoje ir sugalvojo studijuoti aukštojoje mokykloje. Tam jai reikėjo išsilaikyti vokiečių kalbos valstybinį egzaminą. Ji grįžo į Lietuvą, kad tai padarytų", – pasakojo A.Andrašūnienė.

Registracijai – kelios savaitės

Eksternai, planuojantys brandos egzaminus laikyti 2018–2019 mokslo metais, teikti prašymus bazinės mokyklos ("Ąžuolyno" gimnazijos) vadovui gali nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 24 d.

Pasirinktus brandos egzaminus eksternai turės laikyti per pagrindinę sesiją, kuri vyks balandžio 24 – birželio 20 d.

Eksternai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.

Pasibaigus prašymų teikimo laikui, bet ne vėliau kaip prieš septynias darbo dienas iki pakartotinės sesijos pradžios (birželio 21 d.), eksternai, nepateikę prašymo iki spalio 24 d., dar galės prašymus pateikti Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus paskirtos bazinės mokyklos vadovui ir laikyti pasirinktus brandos egzaminus pakartotinėje sesijoje. Pakartotinė sesija baigsis liepos 11 d.

Teikdamas prašymą, eksternas turi sumokėti 14,48 euro už kiekvieną pasirinktą dalyko brandos egzaminą.

Kaip patvirtino "Ąžuolyno" gimnazijos administracija, kol kas nė vienas eksternas, ketinantis laikyti egzaminus kitais metais, dar nepateikė prašymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių