Quantcast

Ekspedicinio laivo krikštynos ledo žemyne

Dėl tirpstančių ledų į šaltus regionus vis labiau populiarėjančios kruizinės kelionės atveria ir naujas tradicijas.

Šiaurės platumų reisai

Norvegijos šiaurėje Tromsės mieste registruota kruizinių ekspedicijų laivų kompanija „Hurtigruten“ keliones rengia pagal Norvegijos pakrantes Šiaurės jūroje ir į įvairias kitas šaltas pasaulio vietas.

Kompanijos laivai, kurių iš viso yra 19, lanko išskirtinius regionus: Granlandiją, Islandiją, Svarbardą, Aliaską, Kanados šiaurinę dalį, Antarktidą. Yra jos ekspedicijų ir Karibuose. Europoje „Hurtigruten“ laivai, be Norvegijos pakrantės, dar plaukia iš Hamburgo pagal Šiaurės jūros pakrantę, Biskajos įlanką iki Lisabonos. Taip pat iš Hamburgo pagal Norvegijos pakrantę iki Islandijos, iš Hamburgo iki šiauriausios Norvegijos vietos North Cape. Laivu plaukti iš Hamburgo į North Capą pagal visą Norvegijos pakrantę kainuoja apie 4 tūkst. eurų.

„Hurtigruten“ laivai nevykdo nė vieno kruizo ar ekspedicijos Baltijos jūroje.

Naujovė: krikštijant laivą Antarktidoje į bortą sudaužytas ne šampano butelis, o ledo gabalas. (expeditioncruising.com nuotr.)

Pigiausia kelionė – 12 dienų kruizas iš Bergeno pagal Norvegijos pakrantę iki Kirkeneso už 1 223 eurus vienam asmeniniu. 12–15 dienų ekspedicijos iš Norvegijos į Islandiją ar į Svarbardo salą kainuoja per 5 tūkst. eurų.

Brangiausia kelionė – skrydis iš Buenos Airių į piečiausią Pie-tų Amerikos miestą Ushuia, o iš ten laivu 23 paras į Folklando, Pietų Džordžijos salas, Antarktidos pakrantę ir Dreiko sąsiaurį. Ši kelionė, kuri rengiama du kartus per metus, vienam asmeniui kainuoja 29 897 eurus.

Net 20 Antarktidos kruizų

Antarktidos zonoje yra net 20 įvairių kruizinių ekspedicinių maršrutų. Čia nuolat sukinėjasi laivai „Fram“, „Fridtjof Nansen“, „Roald Amundsen“ ir „Mid- natsol“.

Ekspedicijos trunka nuo 12 iki 23 parų. Pigiausios 13 parų ekspedicijos iš Ushuia į Antarktidą kaina – 5 999 eurai.

Antarktidos ekspedicijų-kruizų sezonas pačiame įkarštyje yra kaip tik dabar, kai Pietų pusrutulyje yra vasara. Jis tęsiasi nuo spalio iki kovo. Daugiausia kelionių suplanuota lapkričio-gruodžio mėnesiais.

Ekstremalu: keleiviai iš „Roald Amundsen“ išsilaipina tarp ledų. (expeditioncruising.com nuotr.)

Populiarūs ir spalio bei kovo kruizai iš Ushuia į Antarktidą, o po to per Dreiko sąsiaurį su Horno rago aplankymu pagal Čilės pakrantę iki Valparaiso. Toks 18 dienų kruizas kainuoja apie 10 tūkst. eurų.

Šį maršrutą jau vykdo tik šiemet statytas naujausias „Hurtigruten“ laivas „Roald Amundsen“. Šis aukščiausios C6 ledo klasės 140 m laivas turi 245 kajutes bei apartamentus ir gali priimti iki 500 jūrų turistų. Juos aptarnauja 151 įgulos narys.

Per Dreiko sąsiaurį

Laivas „Roald Amundsen“ šiemet tapo išskirtiniu šiaurės laivybos istorijoje. Jis pirmasis laivas, kuris buvo pakrikštytas Antarktidoje. Tai įvyko praėjusią savaitę jo 18 dienų kruizo iš Punta Arenas per Dreiko sąsiaurį į Antarktidą metu. Grįždamas laivas dar aplankė Folklando salas.

Antarktidoje krikštijant šį laivą į jo bortą buvo sudaužytas ne tradicinis šampano butelis, o ledo gabalas. Taip tarsi įvedama nauja, visiškai ekologiška laivų krikštijimo tradicija. Laivas „Roald Amundsen“ išskirtinis – hibridinis, kuris naudoja hibridinį variklį.

Laivo krikštamote tapo Norvegijos mokslininkė, poliarininkė Karin Strand.

Garsiojo Norvegijos poliarininko Roaldo Amundseno garbei pavadintas laivas atliko ir išskirtinę misiją. Jis taps pirmuoju, kuris vykdys ekspedicijas iš Ramiojo vandenyno pusėje esančio Punta Arenas uosto kirsdamas Dreiko sąsiaurį.

Iš viso „Roald Amundsen“ per 2019–2020 m. ekspedicinės laivybos Antarktidoje sezoną atliks 7 maršrutus, kurie suplanuoti taip, kad būtų kertamas Dreiko sąsiauris su apsilankymu Horno rage.

Kas yra pirato Fransio Dreiko garbei pavadintas sąsiauris 820 km pločio ir 1 760 km ilgio Dreiko sąsiauris? Piečiausia Pietų Afrikos vieta Horno ragas laikomas buriuotojų Everestu. Jį įveikę Lietuvos buriuotojai yra sakę, kad Dreiko sąsiauris yra protu nesuvokiama bangų plaktuvė su netvarkingomis aukštomis ir trumpomis bangomis, tarp kurių dar šoka ir dreifuojantys ledkalniai. Dar šis sąsiauris laikomas vieta, kur baigiasi pasaulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius

Audrius portretas
Autorius prieš rašydamas galėtų biški pasidomėti kas per laivai ten plaukioja. Fitjord nansen tik vakar į bandymus išplaukė, gamyklą paliks geriausiu atveju tik kitų metų kovą. Tai kaip jis jau gali plaukioti antarktidoje kai dar nėra baigtas???

Geografijos pamoka

Geografijos pamoka  portretas
Dreiko sąsiauris? Piečiausia Pietų Afrikos vieta Horno ragas laikomas buriuotojų Everestu? Žurnaliūga!! Sėskis 2 ryt į šūlę su motka!!!

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Labai įdomios ekspedicijos, tik daugumai lietuvių per brangios. Pigiau nuvykti į Turkiją.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių