Quantcast

Džiugios naujienos: Juodkrantėje steigiamas lankytojų parkas

  • Teksto dydis:

Juodkrantėje buvusios pradinės mokyklos patalpose po maždaug pusantrų metų įsikurs naujasis Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojų centras. Šį mėnesį pradėti pastato rekonstravimo darbai.

Centre bus įrengta ekspozicija "Sukurta smėlio, vėjo ir vandens", taip pat atsiras konferencijų ir parodų salės.

Nacionalinio parko direktorė Aušra Feser teigė, kad iki šiol nebuvo galimybės lankytojams suteikti išsamesnių žinių ir to labai trūko.

"Manau, kad lankytojai turės progą labai koncentruotai susipažinti su visomis nacionalinio parko grožybėmis, o paskui jau lankytis vietoje ir tada tos žinios jiems labai pravers. Tikrai tikimės, kad turistinės grupės iš užsienio bus vieni iš mūsų pagrindinių lankytojų", – tikino direktorė.

Nuolatinė ekspozicija bus pritaikyta neįgaliesiems, o vaikams bus numatyti įvairūs užsiėmimai. Po rekonstrukcijos bus įrengtas geoterminis šildymas.

"Ekspozicijai skiriama didelė erdvė – 400 kv. metrų. Manome, kad pavyks tikrai padaryti kažką įspūdingo, ko Kuršių nerija verta", – kalbėjo A.Feser.

Šiuo metu parke yra du lankytojų centrai – Nidoje ir Smiltynėje, pastarasis veikia tik vasarą. A.Feser teigimu, jie reikalingi, bet nėra dideli, neturi ekspozicijų.

"Yra Vyriausybės nutarimas, kuris nurodo, kad visos saugomos teritorijos privalo turėti lankytojų centrus, Kuršių nerijos nacionalinis parkas liko paskutinis be lankytojų centro. Turi būti ekspozicija, pasakojanti apie gamtos ir kultūros vertybes, apie veiklas, darbus, apie parko ypatybes", – aiškino direktorė.

Rekonstruojamos patalpos kartu bus ir pagrindinis direkcijos pastatas, į kurį persikels visa administracija.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba rugpjūtį pasirašė 2 mln. eurų vertės sutartį su bendrove "Pamario restauratorius".

Pasak Aplinkos ministerijos, lankytojų centras pristatys Kuršių nerijos gamtinį ir kultūrinį paveldą, žvejų tradicijas, gintaro kasybos istoriją, bus rodomi filmai, vyks edukacijos moksleiviams, paskaitos su gamtininkais. Įvairios veiklos centre vyks ištisus metus.

Kuriant pastato architektūrą buvo remiamasi Juodkrantės istoriniu palikimu, ieškoma sąsajų su XX a. pradžios vilomis.

Lietuvoje yra penki nacionaliniai parkai, vienas jų – Kuršių nerijoje, ir 30 regioninių parkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių