Quantcast

Džiaugiantis atsilaisvinimais meras: Klaipėda lieka Lietuvos vartai į pasaulį

  • Teksto dydis:

Keičiasi grįžtančiųjų iš užsienio priėmimo tvarka. Pagal naujus sveikatos apsaugos ministro ir Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovo sprendimus, į Lietuvą grįžtantiems asmenims nebebus imami tepinėliai dėl koronaviruso, savivaldybės nebeturi rūpintis jų pervežimu namo ar į kitas saviizoliacijos vietas, paskelbtas ir sąrašas šalių, iš kurių grįžę asmenys nebeprivalo saviizoliuotis.

Atsižvelgiant į šiuos sprendimus, keltais į Klaipėdą grįžtančius asmenis dabar pasitinka tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, kurie pamatuoja temperatūrą, surenka keleivių korteles, įteikia pasirašyti sutikimą saviizoliacijai tiems asmenims, kuriems ji yra būtina.

Savivaldybės darbuotojai, kurie rūpindavosi transporto neturinčių keleivių pervežimu, grįžtančiųjų nebepasitinka. Grįžtantiems asmenims nebereikia registruotis ir Koronos karštojoje linijoje dėl nukreipimo į Mobilų punktą tepinėliui paimti.

Džiaugiantis atlaisvinimais, vis dėlto negalima pamiršti nė minutei, kad Klaipėda, kaip buvo, taip ir lieka Lietuvos vartai į pasaulį.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas akcentuoja, kad, nepaisant karantino režimo švelninimo, budrumo prarasti negalima, nes virusas nėra įveiktas, o Klaipėda išlieka priešakinėje sąlyčio su virusu fronto linijoje.

"Džiaugiantis atlaisvinimais, vis dėlto negalima pamiršti nė minutei, kad Klaipėda, kaip buvo, taip ir lieka Lietuvos vartai į pasaulį. Turint omenyje, kad nebebus tikrinami keleiviai, atplaukiantys keltais tiek iš Vokietijos, tiek iš Švedijos, mes visi turime suvokti, kad tie žmonės, kurie galbūt bus turėję sąlytį su koronavirusu, nevaržomai išvažiuos į miestą, į Lietuvą. Šiam praleidimo punktui dėmesys turi būti išskirtinis, būtina maksimali koncentracija kaip į galimą rizikos faktorių viruso įvežimo į Lietuvą kontekste. Atsipalaiduoti tikrai yra per anksti, ypač vertinant situaciją dėl grįžtančiųjų iš Švedijos, turint omenyje gana specifinę Švedijos kovos su COVID-19 formą bei vis pasitaikančius įvežtinius atvejus būtent iš tos šalies. Atlaisvinimai ir palengvinimai mums jokiu būdu nėra tiesiogiai suprantami kaip atsipalaidavimas – per didelė rizika ir užaštrintas atsakomybės jausmas – toks mūsų šios situacijos vertinimas. Jei vėl prireiks grąžinti visus ribojimus, tai padaryti bus sunkiau nei pradžioje, nes jau būsime įpratę prie atlaisvinimų, tą taip pat turėtume įvertinti", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Pagal Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovo sprendimą, privalomai izoliuotis nebereikia iš 24 Europos šalių grįžusiems asmenims.

Tai šalys, kuriose sergamumas COVID-19 liga per pastarąsias 14 dienų neviršijo 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Šių šalių sąraše yra: Liuksemburgas, Nyderlandai, Italija, Danija, Lenkija, Rumunija, Prancūzija, Suomija, Vokietija, Čekija, Estija, Austrija, Bulgarija, Latvija, Vengrija, Norvegija, Šveicarija, Kipras, Graikija, Islandija, Slovakija, Kroatija, Slovėnija, Lichtenšteinas.

Iš šalių, kuriose sergamumas yra didesnis nei 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, grįžusiems asmenims 14 dienų izoliacija yra būtina. Tokių šalių sąraše yra: Švedija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Portugalija, Belgija, Malta, Airija, Ispanija.

Šalių sąrašą Sveikatos apsaugos ministerija ketina atnaujinti kiekvieną pirmadienį.

Tvarka dėl saviizoliacijai suteikiamų patalpų kol kas nesikeičia.

Savivaldybė ir toliau užtikrins patalpas tiems asmenims, kuriems saviizoliacija yra būtina, ir kurie neturi sąlygų to daryti savo gyvenamojoje aplinkoje.

Konsultacijos dėl saviizoliacijos galimybių Klaipėdoje teikiamos telefonu 8 640 93 342.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulutė

Saulutė  portretas
Mielieji, kai rašote komentarą, jei lankėt mokyklą ir mokate lietuvių kalbą, pabandykit nedaryti klaidų! Nes gėda net skaityti tokius komentarus. Nesuprantu, baigiau mokyklą prieš daugelį metų, bet lietuvių kalbos nepamirštu. Ir būtų gėda jei būdama lietuvė, pamirščiau savo kalbą ir jos gramatinę rašybą. Atleiskit! Čia mano nuomonė!

Anonimas

Anonimas portretas
Ar nebeišgalit pasisamdyti raštingų žurnalistų ? Nabagėliai...

Realistas

Realistas portretas
Kiek uždirba žurnalistas. Palei darbo skelbimus apie 500.Tai labai lengva nusipirkt straipsnį ir daryt įtaką....Čia gi laikraštis parašo reikia tikėti ir nematyti ir negalvoti...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių