Quantcast

Dvigubai pabrangusi Dangės skvero rekonstrukcija: kas didina kainą?

Smarkiai į viršų šokusi Dangės krantinių ir šalia esančio skvero rekonstrukcija kaitina klaipėdiečių aistras, tam tikrų klausimų kilo ir miesto politikams. Pasak Klaipėdos savivaldybės atstovo, projektą pabrangino granito dangos, fontanas, mažosios architektūros elementai, kiti parko įrenginiai bei padidėjęs darbo užmokestis.

Pirmadienį Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pristatyta kainos prasme smarkiai išaugusio projekto koncepcija.

Anot Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, nuo pradinio planavimo būtent parko sutvarkymas pabrango kone dvigubai: nuo penkių iki daugiau nei 10 mln. eurų (maždaug pusę projekto vertės – 4,8 mln. eurų tikimasi gauti iš Europos Sąjungos).

Mat buvo stengiamasi atsižvelgti į miestiečių, bendruomenių, asociacijų pageidavimus: žmonės prašė įrengti kuo daugiau vaikų žaidimo aikštelių, vietų jaunimui, tinkamai įprasminti istoriją, pritaikyti dangas neįgaliesiems.

„Visa tai ir lėmė projekto pabrangimą“, – tikino R.Zulcas.

Sutvarkyti įgriuvusią Dangės krantinę ir įrengti skverą planuota dar pernai, kai Lietuva šventė valstybės atkūrimo šimtmetį, tačiau, bankrutavus projektavimo konkursą laimėjusiai bendrovei „Hidrostatybos projektai“, darbai užsitęsė.

Juos perėmė projekto subrangovės „Hidrosfera“ ir „ICS projectus group“.

Vyko teisiniai ginčai, kurie, R.Zulco žodžiais, išsisprendė savivaldybės naudai. Galiausiai užtrukęs projektas buvo užbaigtas.

Tačiau dabar klaipėdiečiams tam tikrų klausimų sukėlė kaina: kodėl ji staiga padvigubėjo?

Paaiškėjo, kad iki šiol planuotų apie 5,8 mln. eurų (2,5 mln.eurų avarinės būklės krantinės remontui ir tiek pat – viršutinei skvero daliai) nepakaks. Esą tai, kad projekto sąmata išaugo iki 9,6 mln. eurų be PVM lėmė objektyvios priežastys. 

Pavyzdžiui, pirminiais skaičiavimais, fontano įrengimas turėjo atsieti 34 tūkst. eurų, tačiau jo kaina pakilo iki daugiau nei 263 tūkst. eurų. Išlaidos granito dangoms padidėjo dar trimis milijonais eurų. Mažosios architektūros elementai projektą pabrangino daugiau nei 541 tūkst. eurų, o parko įrenginiai (suolai, vaikų žaidimo aikštelės, treniruokliai) – dar 507 tūkst. eurų nuo pradinės kainos.

Vertinant kainas, kurias nurodė ankstesni architektai, mūsų nuomone, ten apskritai duotos tik medžiagų kainos, be darbų ir be nieko.

Esą šoktelėjo ir apželdinimo išlaidos, brango hidrotechninė dalis, atitinkamai įvertintas ir nuo šių metų sausio 1-osios padidėjęs darbo užmokestis.

Tarybos nariai paprašė paaiškinti, iš kur tokios kainų metamorfozės?

„Kodėl vis dėlto tas pabrangimas įvyko? Kaip žinote, mes labai norėjome spartinti patį pirkimą, kad kuo anksčiau pradėtume įgyvendinti projektą. Patikslintos sąmatos mes neturėjome – tik preliminarią. Tiksli sąmata atėjo pavymui, pradėjus organizuoti konkursą. Tie planuotos ir jau patikslintos sąmatos skirtumai yra daugiausia dėl granito dangų. Dėl jų parametrų ir medžiagiškumo“, – dėstė R.Zulcas.  

Projekto bendraautorius bendrovės „ICS projectus group“ vadovas Algirdas Alijošius aiškino, kad granito dangos – ilgaamžės, turi minimalų vandens sugeriamumą, todėl neskilinėja, nelūžinėja.

„Vertinant kainas, kurias nurodė ankstesni architektai, mūsų nuomone, ten apskritai duotos tik medžiagų kainos, be darbų ir be nieko“, – teigė A.Alijošius.

Rangos darbų konkursas jau įvyko, savo kandidatūras pateikė keturios įmonės. Kol kas nugalėtojas neskelbiamas dėl tam tikrų teisinių procedūrų. Pasirašyti sutartį su rangovu planuojama gruodžio viduryje, o realūs darbai turėtų prasidėti kitą pavasarį. Jų trukmė – du metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Nežinau kaip sutramdyti tuos grobuonius ,kurie taip nori prisisavinti milijonus ,jokiu granitų ,jokių medžių iškirtimu,pakeiskite viena kita plitelę .paremontuokite koki suolelį ,duokite žmonėms pasidžiaukti ,kas buvo sukurta ankstesnei kartai ,kuri užsodino ,užaugino ,prakeikti tebuna tie kurie kurie nori visa grožį sunaikinti vardan pinigų ,ir meldžiuosiu ,kad būtų DIEVO nubausti už gobšumą

Magyla

Magyla portretas
Masiulį aną savaitę krantinėje vaikštinėjantį mačiau. Norėjau paklausti, ar apykojė nespaudžia, bet pabijojau - toks gerai įmitęs Masiulis, šeriai tik blizga...

Paprastas

Paprastas portretas
Kodel neitrauke mano noro - tureti auto stovejimo aikstele po visu skveru ir dar po Dange??
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių