Quantcast

Iš Dumpių sąvartyno kvapų vis mažiau

  • Teksto dydis:

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) šių metų rugpjūtį Dumpių regioniniame sąvartyne atliko kvapų koncentracijos matavimus. 2021 m. ties artimiausia gyvenamąja vieta iš KRATC teritorijos buvo fiksuota sklaida iki 3 kvapo vienetų (OUE/m3), o naujausi matavimai parodė tik iki 0,7 OUE/m3. Žmogus užuodžia kvapą, kai yra 1 OUE/m3, tad akivaizdu, jog Dumpių sąvartyno aromatai nepasiekia net artimiausių gyvenviečių, jau nekalbant apie už kelių kilometrų esantį Klaipėdos miestą.

Toli nuo leistinų normų

Tai jau trečiasis NVSPL atliktas kvapų koncentracijos matavimas Dumpių sąvartyne. Nuo 2018 m., kai buvo atlikti pirmieji matavimai, kvapų intensyvumas niekada neviršijo leistinų 8 OUE/m3 ir sistemingai mažėja. 2018 m. ties sąvartyno riba buvo fiksuojama iki 5 kvapo vienetų sklaida, 2020 m. ji mažėjo iki 4 OUE/m3, 2022 m. rodikliai dar mažesni – 2,1 OUE/m3.

Pasak KRATC atstovų, kvapų mažėjimo priežasčių gali būti bent keletas. Įtakos daro bendrovės įdiegtos ir vis tobulinamos oro valymo ir kvapų neutralizavimo priemonės. Vykdoma sąvartyno 1 ir 2 sekcijos rekultivacija – nuo 2008 m. kalne deponuotos atliekos užkonservuojamos po storu grunto sluoksniu, įrengiant dujų surinkimo sistemą, tad ši dalis irgi intensyvių kvapų nebeskleidžia. Kita priežastis – regiono gyventojai ėmė geriau rūšiuoti, todėl į Dumpius kasmet atvežama vis mažiau komunalinių atliekų. Mažiau atliekų – mažiau puvimo procesų ir mažiau kvapo.

Kvapai iš Dumpių sąvartyno nebepasiekia gyvenamųjų teritorijų (žemėlapis).

„Įtakos kvapų sklaidos mažėjimui daro ir tai, kad į sąvartyną praktiškai nebelaidojame komunalinių atliekų. Gyventojų atliekos yra išrūšiuojamos, perdirbamos, o kas netinka perdirbti – sudeginama energijos gamybai. Pernai deponavome tik 1,3 proc. viso atvežto komunalinių atliekų kiekio. Paprasčiau sakant, sąvartyne nebeliko kam pūti ir skleisti nemalonius kvapus“, – aiškino KRATC direktoriaus pavaduotoja Ramunė Šličienė.

Naujovė – uždengiami konteineriai

Intensyviausia kvapų sklaida sąvartyno teritorijoje buvo ir yra fiksuojama aikštelėje, kur konteineriuose keletą valandų sandėliuojamos išvežimui į deginimo jėgainę paruoštos atliekos.

Į šiuos konteinerius iš rūšiavimo įrenginių sukraunamos perdirbti netinkamos atliekos, kuriose apstu maisto likučių ir kitų biologiškai skaidžių medžiagų. Jos kaip magnetas traukia paukščius ir į aplinką skleidžia gendančių atliekų tvaiką.

„Visos atvežtos komunalinės atliekos, priėmimo patalpoje vos tik išverstos iš sunkvežimio, iškart yra apipurškiamos puvimo bakterijas naikinančia medžiaga. Kai atliekos sandėliuojamos ir rūšiuojamos uždaruose cechuose, kvapus sugaudo biofiltras ir neutralizuoja ant konvejerių purškiami probiotikai bei AirBorn preparatai“, – aiškino rūšiavimo skyriaus vadovas Tomas Kuprys. Tačiau lauke neutralizuojančios priemonės neveikia taip efektyviai.

Siekiant sumažinti kvapus šioje teritorijos vietoje buvo siūlomi du sprendimai: statyti uždarą angarą su autonomine oro valymo sistema arba įsigyti dengtus konteinerius. Pasirinkta technologiškai greičiau įgyvendinama ir ekonomiškai patrauklesnė priemonė – konteineriai su užtraukiamais tentais.

Konteineriuose su tentais atliekos tapo neprieinamos paukščiams.

Pirmieji uždengiami konteineriai jau naudojami atliekų sandėliavimui. Ar jie duos norimą efektą dar labiau sumažinant kvapų sklaidą, bus žinoma atliekant kitus tyrimus. Beje, uždengiami konteineriai jau įrodė savo privalumą – juose esančios atliekos tapo neprieinamos paukščiams.

Kvapų iš Dumpių sąvartyno mažėjimas tikėtinas ir ateityje. Tai siejama su kitąmet prasidėsiančiu maisto rūšiavimo projektu.

„Nemalonių kvapų šaltinis yra kartu su buitinėmis atliekomis išmetamos maisto ir kitos biologiškai skaidžios at-liekos. Kai maisto likučiai bus surenkami ir sutvarkomi atskirai, bendrame sraute nebeliks pūvančios masės, kartu ir kvapų susidarymo priežasties“, – aiškino R.Šličienė.

Pagal atliktą poveikio aplinkai studiją, gyventojams pradėjus rūšiuoti maisto atliekas kvapų sklaida Dumpių sąvartyne sumažės dar 12–14 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Belarus kroviniu nebera centras atsigauna nuo dulkiu ?

rms

rms portretas
Būtų šaunu, jei tai būtų tiesa. O realybė kitokia. Gal plačiau atsiskleistų problema, jei būtų kvapai matuojami ne vieną valandą per parą, kada patogu kvapus kažkiek sukontroliuoti, o ištisai, ypač esant šiltam orui ir atitinkamos krypties vėjui. Ar buvo matuota ties nuotekų nuo savartyno surinkimo šuliniais? Ten berots didžiausia tarša būdavo. Kaip su dujų surinkimu iš kaupo? Negi Jų nėra?

Jonas

Jonas portretas
Tegu patikrina vakare nuo 23 val ir vėliau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių