Quantcast

Dujotiekis Baltijoje toliau kaitina aistras

Įvairių Europos šalių jūrinėje žiniasklaidoje kovą skirta ypač daug dėmesio „Nord Stream“ dujotiekiui, kuris buvo susprogdintas pernai rugsėjo 26 d.

Sprogdinimo įtarimas mėgėjams

Pasirodė žinia, kad Danijos policija Kristijono salose, kurios yra netoli Bornholmo, ieškojo įkalčių dėl dujotiekio „Nord Stream“ susprogdinimo. Neva pernai rugsėjį į šią salą buvo atplaukusi 15 m ilgio jachta „Andromeda“ su sprogmenimis. Joje buvę penki vyrai ir viena moteris. Šis šešetas ir įtariamas padėjęs sprogmenis prie „Nord Stream“ vamzdynų Baltijos jūros dugne.

Vokietijos laikraštis „Zeit“ paskelbė žinią, kad šeši įtariamieji išsinuomota jachta išplaukė iš Vokietijos Rostoko uosto. Kristijono saloje jie neva buvę rugsėjo 16–18 d.

Rusijoje paskleista žinia, kad sprogdintojai buvę ukrainiečiai, kurie dirba Lenkijoje. Papildomų aistrų sukėlė JAV leidinio „The New York Times“ straipsnis, kur kaip galima sprogdintoja nurodyta „proukrainietiška grupuotė“.

Abejonių dėl to, kad kažkokie mėgėjai ukrainiečiai galėjo įvykdyti sprogimą „Nord Stream“ vamzdynuose, iškėlė naftos ir dujų verslo analitikas, Londone gyvenantis rusas Michailas Krutichinas. Jo nuomone, tokio masto sprogimus, kurie įvykdyti Baltijos jūros dugne, vamzdynuose galėjo atlikti tik specialiosios tarnybos, bet ne mėgėjai.

Kelia klausimų tai, kaip jie, Vokietijos Rostoko uoste išsinuomoję jachtą, į ją galėjo pakrauti mažiausiai apie 500 kg sprogmenų ir iš kur jų paimti. Abejonių iškėlė ir Vokietijos leidinys „Bild“. Tam, kad būtų nuleista 500 kg trotilo į jūros dugną turėjusi būti speciali įranga. Taip pat turėję būti deguonies balionai narams, kurie būtų leidęsi į jūros dugną. Toje vietoje, kur įvyko sprogimai, gylis apie 80 m. Į tokį gylį nusileisti gali tik labai pasirengęs naras su specialia įranga. Manoma, kad sprogmenys galėjo būti padėti tik su povandeniniais dronais ar robotais. Tokią įrangą atsigabenti jachta ir nuleisti į vandenį yra neįmanoma.

Tokio masto sprogimus, kurie įvykdyti Baltijos jūros dugne, vamzdynuose galėjo atlikti tik specialiosios tarnybos, bet ne mėgėjai.

Žalos mastas Baltijai

Šiandien tikras yra vienintelis faktas – pats sprogimas „Nord Stream“ dujotiekiuose. Danijos, Vokietijos ir Lenkijos okeonologijos mokslininkai tyrė, kokią žalą Baltijos jūrai padarė dujotiekio sprogimai.

Mokslininkų teigimu, maždaug 30 km spinduliu nuo sprogimo vietos iš vamzdžių išsiveržus dujoms, nuo jūros dugno buvo pakelta apie 250 tūkst. t nuosėdų. Tarp jų galėjo būti ir nuodingų nuosėdų, nes Baltijos jūros dugne kaupiasi nusėdusios švino ir kitų nuodingų medžiagų atliekos.

Lenkijos mokslų akademijos profesorius iš Sopoto okeonologijos instituto Jacekas Beldovskis akcentavo, kad pavojingos medžiagos sprogimo rajone galėjo plūduriuoti dar du ar tris mėnesius, o paskui vėl nusėdo į jūros dugną.

Nei Danijos, kurios ekonominėje zonoje ir įvyko sprogimas, nei kitų šalių mokslininkai nepateikė duomenų, kad žvejai ar koks nors kitas žmogus būtų apsinuodijęs po „Nord Stream“ dujotiekiuose įvykusio sprogimo.

Sprogimo žalą Baltijos jūros aplinkai tyrę mokslininkai akcentavo, kad galėjo nukentėti ruoniai ir jūros kiaulės. Dalis gyvūnų laikinai, o dalis gal net ir visam galėjo prarasti klausą. Teigiama, kad ekspertai modeliavo atstumą, kuris galėjo turėti įtakos gyvūnams. Jautresnės jūrų kiaulės klausą galėjo prarasti netgi būdamos ir už 50 km nuo sprogimo vietos. Ruoniams kritiškas atstumas yra maždaug iki 10 km nuo sprogimo vietos.

Atliekos: „Nord Stream 2“ vamzdžius Vokietija ketina panaudoti SGD terminalo dujoms transportuoti. Redakcijos archyvo nuotr.

Parūpo dujotiekio vamzdžiai

Su „Nord Stream 2“ dujotiekiu susieta ir dar viena šiuo metu iškilusi istorija. Vokietijos dienraštis „Welt“ pranešė, kad šios šalies Vyriausybė nori supirkti po „Nord Stream 2“ statybos likusius kelis tūkstančius vamzdžių.

Pasinaudojusi jais, Vokietija planuoja nutiesti 37 km jungtį nuo plūduriuojančio SGD terminalo prie Riugeno salos iki Liubmino miestelio pajūryje. Prie Liubmino kaip tik ir buvo iš Baltijos jūros į Vokietijos krantą išlipančio dujotiekio „Nord Stream“ atšaka.

Atsijungusi nuo Rusijos dujotiekio „Nord Stream“, Vokietija į savo žemyninį dujotiekį nori sujungti kuo daugiau dujų terminalų. Vienas iš jų bus statomas prie Liubmino, kitas prie Riugeno salos.

Dujotiekio „Nord Stream 2“ vamzdžiai yra saugomi Vokietijos Mukrano uoste, kuris yra Riugeno saloje. Vokietijos ūkio ministerija šiuo metu derasi su nemokios bendrovės „Nord Stream 2“ vadovybe dėl vamzdžių pirkimo.

Nei dujotiekio „Nord Stream 2“ bendrovei, nei jos pagrindinei bendrovei „Gazprom“ neįvesta jokių tiesioginių ES sankcijų. Yra viena problemėlė – sankcijų bendrovei „Nord Stream 2“ yra įvedusi JAV. Siekta, kad baigtas statyti dujotiekis „Nord Stream 2“ Baltijoje taip ir nepradėtų veikti. Taip realiai ir įvyko.

Atlikusius dujotiekio vamzdžius iš bendrovės „Nord Stream 2“ norinti pirkti Vokietija derasi, kad už vamzdžius sumokėti pinigai nenuplauktų į Maskvą ir nebūtų naudojami karui prieš Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ffgh

ffgh portretas
Esu pasyvus homoseksualistas mano pavardė Putinas Vladimiras Vladimirovičius. Kai einu per kiemą kaimynų vaikai šaukia "gaidys Putinas" o man taip skaudu.

mrr pasiziurejo

mrr pasiziurejo portretas
Scotto Ritter vieno epizodo pradžios užteko, kur keli postulatai: 1. Rusijos ekonomika dabar stipresnė nei prasidėjus prieš metus karui 2. Didžioji pasaulio dalis laikosi neutraliai šio karo atveju ar net labiau palaiko Rusijos pusę. Tai sėkmingo žiūrėjimo toliau adekvačių įžvalgų :D

Pažiūrėkite ir suzinokite

Pažiūrėkite ir suzinokite portretas
Jav spaudoje Seimūras heršas išspausdino visą sprogdinimo hronologiją, kad tai atliko jav su Norvegijos pagalba. Apie tai galite sužinoti iš youtubo kanalų scott ritter ar taker carllson
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    1
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių