Quantcast

Dilema uostamiestyje: kur panaudoti kariliono varpus?

Kai prieš keturiolika metų per Kalėdas uostamiesčio pašto bokšte suskambo naujieji kariliono varpai, senieji liko be darbo. Per tą laiką kelis jų iš saugyklos kažkas pavogė, keli buvo paskolinti bažnyčioms, trys papuošė Klaipėdos senamiestį. Tačiau dar per keturiasdešimt varpų tebėra saugoma ir miesto valdžia ieško būdų, kaip juos panaudoti.

Dulka keliolika metų

Pirmasis karilionas, veikęs Klaipėdoje, buvo pagamintas tuometės Rytų Vokietijos Apoldos varpų gamykloje.

Naujieji varpai, nulieti Olandijoje, į Klaipėdą buvo atvežti 2006 m. ir per Kalėdas jau gaudė mieste.

Keičiant centrinio pašto kariliono varpus, iš senųjų būta minčių pasigaminti kilnojamąjį karilioną, tačiau idėja liko neįgyvendinta.

Atitarnavęs karilionas, 48 senųjų varpų rinkinys, esantis uostamiesčio savivaldybės nuosavybė, pagal sutartį 2008 m. buvo patikėtas saugoti Klaipėdos universitetui (KU).

Tuo metu norėta vieną jų įkelti į restauruojamo KU komplekso pastato bokštą. Šios minties įgyvendinti nepavyko, o varpai iki šiol saugomi universitete.

2014 m. buvo aptikta, kad dingo šeši varpai, kiekvienas jų, svėręs po kelias dešimtis kilogramų. Varpai tiesiog buvo pavogti.

Apie tai buvo pranešta policijai, bet rasti jų taip ir nepavyko.

Likę toliau sandėliuojami KU, kol kils įdomių jų panaudojimo idėjų.

Miestui ir bažnyčioms

Daugiau nei prieš pusketvirtų metų vienas varinis kariliono varpas jau perduotas Katyčių bažnyčiai Šilutės rajone.

Laukiame naujų idėjų, kur juos panaudoti.

Katyčių gyventojai gavo ketvirtą pagal dydį, kuris sveria 470 kg. Varpinę jam miestelio žmonės pastatė dar prieš šešerius metus.

Prieš trejus metus Klaipėdos miesto savivaldybė kolegoms iš Šilalės perdavė dar vieną senojo uostamiesčio kariliono varpų, kuris skamba šio rajono Bijotų bažnyčioje.

Na o trys patys didieji kariliono varpai papuošė Klaipėdos senamiestį.

Didžiausias jų – vardu Kristupas, sveriantis 900 kg, pastatytas Karlskronos aikštėje, šalia Pilies tilto.

Antrasis (760 kg) įkurdintas Turgaus gatvėje, kur kažkada stovėjo Jono bažnyčia, trečiojo (600 kg) dūžiai retsykiais sklinda iš Tiltų gatvės.

Tačiau dar per 40 varpų stovi universiteto saugykloje, laukdami savo žvaigždžių valandos.

Laukia naujų idėjų

Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė tvirtino, kad įstaiga neturi sąlygų kur nors panaudoti varpus.

"Nors turėjome sumanymą mūsų parkelyje sumontuoti nedidelį karilioną, bet paskui to buvo atsisakyta dėl saugumo. Laukiame naujų idėjų, kur juos panaudoti", – teigė D. Žičkuvienė.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė prasitarė, kad dalį senojo kariliono varpų planuojama perduoti naujai rengiamam muziejui, kuris kaip tik dabar baigiamas tvarkyti buvusiame dujų fabrike.

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad jau senokai svarstoma, ką daryti su likusiais kariliono varpais.

"Galvojame skelbti idėjos konkursą, kaip varpus panaudoti. Buvome gavę pasiūlymų eksponuoti varpus tam tikrose muziejinėse vietose. Bet kol kas tai yra tik kalbos", – teigė E. Simokaitis.

Aidės karių memoriale?

Kol Klaipėda dar tik dairosi, kaip "įdarbinti" likusius senojo kariliono varpus, Skuodo rajone, Aleksandrijoje esančio Žemdirbio muziejaus įkūrėjas Virginijus Mitkus žino, kur vieną tų varpų galėtų panaudoti.

Šiame muziejuje yra didelis akmuo, skirtas sovietmečiu Afganistane žuvusiems lietuviams.

"Šalia dar bus pastatytas obeliskas, kuriame iškalsime Afganistano kare žuvusių Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – jaunuolių pavardes. Ant to obelisko norėtume pakabinti varpą. Tiktų ir suskaldytas ar net sušaudytas varpas. Mums jis reikalingas kaip simbolis", – savo idėją dėstė V.Mitkus.

Žemdirbio muziejus, nors yra privatus, tačiau įtrauktas į rajono lankytinų vietų sąrašą, kur užsuka labai daug žmonių iš Lietuvos bei užsienio, vyksta muziejų šventės.

Anot Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos E.Deltuvaitės, Žemdirbio muziejui gauti vieną kariliono varpų būtų visai realu.

"Reikėtų tik kreiptis į Klaipėdos savivaldybės administraciją raštu su prašymu ir, manau, pagal panaudą varpas galėtų būti perduotas Skuodo rajono savivaldybei, o po to – muziejui", – patarė E. Deltuvaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
šlykštus tituška,prikąsk savo šunišką liežuvį,ir pasaugok savo šūdiną uodegą.

7

7 portretas
i varpa sau sudekit

Anonimui spec. klausimas

Anonimui spec. klausimas portretas
O ką siūlai apgyvendinti vietoje išvytų doba.jobu? Reikėtų kuršių, iš bėdos - prūsų, lietuvininkų, bet iš kur juos paimsi? Jų nebėra! Gal siūlai atvežti ukrainiečių, gudų ar šiaip kokių perbėgėlių iš nežinia kur- tokiu atveju esi beviltiškas, nesakysiu kas.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių