Quantcast

Dėl vietos darželyje – netikėta sumaištis: žinoma medikė uostamiestyje susidūrė su karčia realybe

Į vieną Klaipėdos ligoninių ką tik pakviesta dirbti žinoma medikė susidūrė su karčia realybe – uostamiestis nesvetingai pasitiko namus pardavusią ir gyventi čia atvykusią specialistę. Jos atžalai neatsirado vietos darželyje. Vietą medikė rado privačiame darželyje, tačiau kompensacijos už jį mama negaus. Valdininkai aiškina: tvarką žadama keisti nuo sausio.

Atvyko dirbti miestui

Nuo rugsėjo įsigaliojo tvarka, pagal kurią vaikus auginantys tėvai privalo šešis mėnesius laukti vietos darželyje, tik tuomet jie gali pretenduoti į 100 eurų kompensaciją už darželį.

O nuo 2022 m. sausio bus taikomas reikalavimas, kad vaikas būtų registruotas valstybiniame darželyje prieš 12 mėnesių.

"Uostamiestis mus su vyru paviliojo pasiūlymais ir pažadais. Aš pati 12 metų išdirbau klinikose ir esu su patirtimi. Sutikau, galvodama, kad problemas išspręsime. Įsikūrėme arčiau ligoninės, tačiau darželio ir mokyklos šioje miesto pusėje savo vaikams mes negavome. Tai buvo labai skausminga. Mano mergaitei treji. Kitame mieste eilės darželiui gauti mes laukėme ne vienerius metus, bet atvykus čia, šis laikas neįskaičiuojamas. Likome išvis be nieko", – savo istoriją pasakojo neseniai karjerą Klaipėdoje pradėjusi medikė Eglė.

Šeimai buvo pasiūlytas darželis pietinėje miesto dalyje, už Baltijos prospekto, kur šiuo metu vyksta estakados darbai, ir eismas į pietinę dalį yra labai apsunkintas.

"Prieš aštuntą ryto ligoninėje jau prasideda penkiaminutės, pasitarimai. Kelionei į darželį reikėtų valandos – pusvalandžio pirmyn ir tiek pat keliui atgal. Gal man dukrą nuvežus septintą ryto reikėtų palikti tamsoje prie darželio durų? Ar tai būtų normalu?" – klausė mama.

Tėvai susiveržė diržus ir dukrai surado vietą privačiame darželyje, o sūnui – vietą privačioje mokykloje.

Gelbėti klaipėdiečių gyvybių atvykusi medikė tikino, kad privačiose įstaigose paslaugos yra brangios net ir medikams.

"Keitėme gyvenamąją vietą, reikėjo iš banko skolintis, tad veržtis reikėjo smarkiai. Mes – normalūs žmonės, ne išmaldos prašyti atvykome, o dirbti miestui. Niekada jokių pašalpų nesame prašę. Bet situacija dėl darželio ir mokyklos mus vis tiek šokiravo", – pripažino mama.

Rajone moka dvigubai

Moteris stebėjosi: miesto teritorijoje grįžtantiems emigrantams, atvykstantiems paklausių profesijų specialistams įsikurti su šeimomis bus sudėtinga.

"O štai teko girdėti, kad Klaipėdos rajone tokia išmoka siekia net 250 eurų, tai daugiau nei dvigubai. Labiausiai šokiravo tai, kad niekas tokios situacijos, kuri susiklostė mums, čia nesprendžia, esą nėra sudaryta komisija. Mes patekome tarsi į spąstus – nei mokyklos, nei darželio", – reziumavo medikė.

Privataus darželio "Pasakėlė" vadovė Sonata Mockuvienė patikino, kad Klaipėdos valdininkams privačios ugdymo įstaigos teikė pretenziją raštu, išaiškino situaciją, į kurią patenka dalis tėvų.

Tvarka: J.Ceplienė įsitikinusi, kad biudžeto lėšomis privatus verslas neturi būti remiamas, tačiau į tėvų priekaištus įsiklausyta – sausį pradės veikti speciali komisija, kuri analizuos netipiškas situacijas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Iki rugsėjo 1-osios užteko to, kad vienas tėvų būtų registruotas miesto savivaldybės teritorijoje. Darželių trūksta ir tai niekam ne naujiena. Tačiau tie, kurie neturi šansų sulaukti vietos valstybiniame darželyje, jų ieško privačiuose. Savivaldybė kompensuodavo 100 eurų išlaidas, ir tai buvo svari parama tėvams", – tikino S.Mockuvienė.

S.Mockuvienė prisiminė, jog dar prieš kelerius metus viešai deklaruota, kad tokia kompensacija skatins vietų kūrimą privačiuose darželiuose.

"Bet kažkodėl nuspręsta, kad turtingi žmonės esą gali sau nesukti galvos ir už privačius darželius turi mokėti be jokių kompensacijų. Tačiau ne viskas taip yra, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Į privačius darželius vaikus veda tie, kurie nebeturi pasirinkimo, ir dažnai tai nėra ypatingas pajamas gaunantys žmonės. Jie tiesiog neturi kitos išeities", – pastebėjo ugdymo įstaigos vadovė.

Svertas – gyvenamoji vieta

Nuo šiol abu tėvai turi būti registruoti Klaipėdos mieste. Tačiau ir ši nuostata kelia klausimų tėvams.

"Ką daryti, kai viena mama augina vaikus, o tėvas uždarbiauja užsienyje? Dėl mokesčių, kitų prievolių vyras gyvenamąją vietą deklaravo užsienyje. Kur jai dėti du savo vaikus?" – klausė S.Mockuvienė.

Privataus darželio vadovė svarstė, ar savivaldybei nebūtų pigiau mokėti kompensacijas, nei imtis senų darželių rekonstrukcijų.

"Darželių niekas per metus nepristatys, kad jų užtektų. Ir kur yra brangiau išlaikyti vaiką – valstybiniame ar privačiame darželyje? Valstybinius darželius reikia remontuoti, tad, bendrai suskaičiavus, vaiko ugdymas savivaldybės darželiuose visuomet bus brangesnis", – priėjo išvadą S.Mockuvienė.

Prisimindama Klaipėdos rajono savivaldybės pavyzdį, ji įžvelgė, kad rajono valdžia nusprendė tokiu būdu skatinti vietų darželiuose atsiradimą.

"Rajone auga gyvenvietės. Ten valdžia nusprendė skirti 250 eurų, kad tėvai, primokėję kelias dešimtis, ieškotų vietų privačiuose darželiuose. Pristatyti darželių jie vis tiek nespės. Bet problemą išsprendė. Net ir pastačius darželį už šimtus tūkstančių, jį dar reikia administruoti. Savivaldybei taip yra pigiau, nei statyti pačiai. O gyventojai laimingi", – konstatavo S.Mockuvienė.

Jei duoda, tai ir ima

Pasirodo, kad panašioms situacijoms, į kurią pateko ir medikė Eglė, analizuoti Klaipėdoje nebuvo sukurta speciali komisija.

Jei duoda, visi ir ima.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė ramino, kad ji turėtų atsirasti.

"Keletą metų tokios išmokos buvo mokamos. Jei duoda, visi ir ima. Tačiau atėjo metas, kai reikia taupyti biudžeto lėšas. Tvarka buvo ruošta 2020 metais, kai savivaldybės biudžetas buvo deficitinis. Kita vertus, laisvų vietų darželiuose yra, ir tai jau nebėra problema", – aiškino J.Ceplienė.

Sąlygos tėvams esą buvo griežtintos atsižvelgiant į kitų savivaldybių patirtį. Dažnai vienas tėvų prisiregistruodavo giminių ar pažįstamų bute ir taip gaudavo vietą vaikui darželyje.

"O iš tiesų tai jie rajone gyvendavo. Nelabai sąžininga taip elgtis. Pinigų biudžete trūksta, o savivaldybė pati savo darželių supelijusių sienų negali sutvarkyti. Išeitų, kad mes remiame verslą", – pastebėjo J.Ceplienė.

Prieš keletą metų ginčas dėl šių kompensacijų buvo pasiekęs net Lygių galimybių kontrolierės tarnybą.

Tą kartą išsiaiškinta, kad kompensacijas gaunantys pasiturintys ir nepasiturintys gyventojai iš tiesų buvo nelygiose pozicijoje, nes nebuvo reikalavimo pasiturintiems asmenims bent teikti prašymą gauti valstybinį darželį, laukti jo eilėje.

Jei didesnes pajamas gaunantys tėvai net neturi jokio intereso vaiką vesti į valstybinį darželį, pasak kontrolierės, anksčiau galiojusi tvarka nebuvo teisinga.

Paprastai tariant, biudžeto lėšomis neturi būti finansuojami nebūtini įgeidžiai – jei vietų yra valstybiniuose darželiuose, į privačius tėvai vaikus turi leisti savo lėšomis, be jokių valstybinių paramų.

Tarybai ruošia projektą

J.Ceplienė aiškino, kad šiuo metu miesto tarybai svarstyti ruošiamas naujas projektas.

"Kitą savaitę bus susirinkimas su specialistais, dalyvaus ir administracijos direktorius. Specialistai pateiks pasiūlymų, kaip paruošti tarybos sprendimo projektą. Bus sudaryta komisija, kuri spręs individualias situacijas", – kalbėjo J.Ceplienė.

Paklausta apie Klaipėdos rajono savivaldybės pavyzdį, J.Ceplienė pripažino, kad kaip ekonomistė, ji pritartų tokiai minčiai.

"Rajone darželių tikrai mažai. Tada aišku, kad taip geriau. Šiais laikais nelabai verta statyti, geriau tegul privatūs kuriasi. Bet Klaipėdoje mes turime 50 darželių. Ir visus juos reikia prižiūrėti. Mes turime tokią pareigą", – akcentavo J.Ceplienė.

Vis dėlto specialistė patikino, kad nuo sausio veikiausiai veiks pakoreguota tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oho

Oho portretas
Atvažiavo dirbti Klaipėdai. Reikėjo važiuoti ten, kur ir butus siūlo nemokamai...Klaipėdai, pasirodo, nereikia žvaigždžių, savų užtenka

Ramunė

Ramunė portretas
O kuom išskirtinė! Kai važiavo, turėjo žinoti, kad darželio kieme nebus. Ir tai, siūlo Baltijos pr., netinka, kiti iš vis negauna, o jai dar pasiūlė ir čia bėda...prisiviliojo...per prievartą niekas nevarė, pasvėrėte, reiškia pati norėjote...

užkniso tie "Herojai" su savo sužvaigždejimu

užkniso tie "Herojai" su savo sužvaigždejimu portretas
Nu jau tegul nejuokina ponia daktare! Kilimo nepatiesti centrineja gatveja?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių