Quantcast

Dėl vandentvarkos plano – aistros: pataisos gresia didesniais mokesčiais

Aplinkos ministerija ruošia naują įstatymą, kuris gali dar labiau pabranginti daugelio miestų gyventojams mokestį už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą. Ministerijos surengta nuotolinė diskusija su savivaldybių vadovais buvo itin karšta.

Penktadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ir jo pavaduotojas Arūnas Barbšys dalyvavo emocingame įstatymo pakeitimo projekto aptarime.

Ministerijos darbuotojai savivaldybių vadovams pirmą kartą pristatė naująjį vandentvarkos planą. Įstatymo pakeitimo tikslas – suvienodinti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas.

Kaip ir šildymas, šios paslaugos skirtingose mūsų šalies vietovėse kainuoja nevienodai. Esama noro stambinti šių paslaugų tiekimo įmones, mažesnes prijungiant prie didesnių. Iš kai kurių vandentvarkos įmonių gali būti atimtos licencijos, paskiriamas garantinis vandens tiekėjas.

Miestų vadovai sunerimo, ar taip elgiantis pigiau už paslaugas mokėjusių savivaldybių žmonėms kainos nepakils, nes jie bus priversti mokėti už investicijas į tų savivaldybių vandentvarkos ūkius, kur šie mokesčiai buvo labai dideli.

Buvo išsakyta tiek daug pastabų, kad kyla įtarimas, ar pertvarka vandentvarkos srityje nesulauks panašaus likimo, kaip automobilių taršos mokestis.

Pavyzdys – Neringos vandentvarkos ūkis, kuriam labai reikalingas atnaujinimas, vadinasi, ir pinigai tam atlikti. Jei šio ūkio atnaujinimu rūpintis būtų įpareigota bendrovė "Klaipėdos vanduo", klaipėdiečiams ir rajono gyventojams tektų už tai sumokėti, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo mokestis pabrangtų keliais procentais.

Vicemeras A.Barbšys atviravo, kad klaipėdiečiai jau pajuto 11 proc. pabrangimą vien todėl, kad rajone reikėjo atnaujinti vandentvarkos tinklus.

Ministerijos darbuotojai atrėmė tokias kalbas teigdami, kad ne visiems mokesčiai didėtų, kai kam jie taptų mažesni. Tačiau projekto rengėjams teko pripažinti, kad tai būtų daroma didžiųjų miestų gyventojų sąskaita.

"Kita žinia – apie tai, kad europinių struktūrinių fondų parama baigiasi, tai reiškia, kad investicijoms gerokai sumažės pinigų, vadinasi, tai reikės daryti iš savos kišenės. Kad nekiltų mokesčiai gyventojams, reikia ieškoti įvairių sprendimų. Buvo pristatyti bene trys modeliai. Kol kas nežinia, ką su kuo jungs. Klaipėdos ir rajono atveju jau turime bendradarbiavimą šioje srityje, tarifai rajone ir mieste – panašūs. Bet klausimų dar kyla, – teigė V.Grubliauskas. – Buvo išsakyta tiek daug pastabų, kad kyla įtarimas, ar pertvarka vandentvarkos srityje nesulauks panašaus likimo, kaip automobilių taršos mokestis."



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Fui

to Fui portretas
Teisingai kalbi tik kad nelabai elegantiškai ta Girskienę reklamuoji. jau per visus komentarus eini. Kuklumo truputį, kuklumo..Tas vienas ar kitas teisingas žingsnis dar neparodo kad valdžiuką reikia garbint ir jam rūpi.taigi nepasiuto kaip Gražulis ir net nepaprieškaištavo pritarusiems.Mažink reklamą, bičiule. Dar du metai darbo liko;D):D)

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Neringa renka ekologinius mokesčius iš jų ir tegul tvarko savo vandentiekius, o ne į Klaipėdiečių kišenę gviešijasi.

Fui...

Fui... portretas
Seimo nariai PRIVALO SUSIGAUDYTI už ką balsuoja ! Klaipėdiečių rinkti konservatorių , liberalių atstovai balsavo " už " ! Tik Girskienė balsavo " prieš " . Aš visus seimo narius vertinu tik pagal balsavimus , o ne tai ką jie žada prieš rinkimus . Pagarba poniai Girskienei . Vot tep . Jai ne dzin kiek mes mokėsime ar kokiame vandenyje " braidysime " .
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių