Quantcast

Dėl smarvės Klaipėdoje kaltų nėra?

Su kaitros banga Klaipėdoje pasipylė ir skundai dėl sustiprėjusių nemalonių kvapų. Anot pietinės miesto dalies gyventojų, lauke dvelkia taip, jog per karščius baiminamasi atidaryti langus. Reaguodama į skundus, miesto valdžia susikvietė didžiųjų Klaipėdos įmonių atstovus.

Sprendimų neišgirdo

Vakar rotušėje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas susitiko su, kaip spėja gyventojai, miestą smardinančių įmonių atstovais, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais.

Vis dėlto konkrečių sprendimų, kaip pažaboti mieste tvyrančius kvapus, gyventojai tikino neišgirdę.

Užklupus karščiams gyvenantieji pietinėje Klaipėdos dalyje ėmė skųstis suintensyvėjusia smarve.

Anot žmonių, labiausiai ji vargina naktimis, paryčiais, vakare. Klaipėdiečių tikinimu, nemalonūs kvapai itin jaučiami pučiant pietryčių vėjui.

"Kvapas labai intensyvus, aštrus, graužiantis gerklę. Jaučiamos amoniako priemaišos, fekalijų dvokas. Vos pasklidus smarvei, žmonės puola uždaryti langus, tačiau kvapai prasiskverbia į namus. Kai kurie tėvai pasakojo, jog vaikai nuo smarvės namuose vemia, nuolat skauda galvą. Tokiomis sąlygomis esame priversti gyventi beveik dešimt metų. Įmonės teigia, kad nėra kvapų skleidėjos, nieko naujo neišgirdome. Tačiau raštu pateikti planai, kaip numatoma įgyvendinti prevencines priemones ", – kalbėjo viena pietinės miesto dalies bendruomenės atstovių Ligita Girskienė.

Anot jos, siekdamos sumažinti intensyvius kvapus, tiek savivaldybė, tiek ir įmonės ėmėsi įgyvendinti pokyčius, tačiau procesas esą vyksta lėčiau, nei norėtųsi.

Smardina kelios įmonės?

Nacionalinio visuomenės centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės teigimu, dėl didesnės nemalonių kvapų koncentracijos mieste atsakinga ne viena, o kelios įmonės.

"Reikia dirbti intensyviai, reikalauti iš įmonių, kad vykdytų įsipareigojimus. Taip pat ieškoti kitų sprendimo būdų, geriau suvaldyti situaciją, fiksuoti kvapų koncentraciją. Mano nuomone, smarvė sklinda iš kelių įmonių, ne vienos. Vis dėlto, jeigu koncentracijos neviršys leistinos normos, kažko reikalauti iš įmonių negalėsime", – atskleidė A.Šlepetienė.

Deleguos į Ventspilį?

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas apgailestavo, kad  rezultatų, kurių visi laukė, deja, sklandžiai pasiekti nepavyksta.

Anot mero, darbo grupė taip pat turi rinktis ne epizodiškai, o dirbti nuolat bei pasidomėti, kaip kvapų problemą sprendžia kaimynai.

Susitikime nuskambėjo pasiūlymas pasekti kaimynės Latvijos pavyzdžiu ir komandiruoti atsakingus asmenis į Ventspilį, kuriame, siekiant pažaboti nemalonius kvapus, įsigyta vadinamoji elektroninė nosis.

"Verta nuvažiuoti ne už Atlanto, o į kaimyninį Ventspilį ir pasižiūrėti, kaip veikia elektroninė nosis, sprendžiamas prietaiso rodmenų ir duomenų tolesnio panaudojimo klausimas", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Įmonės atsakomybės neprisiima

Iš kviestų įmonių į susitikimą neatvyko tik dviejų – bendrovių "Branda LT" ir "Toksika" – atstovai.

Tiek bendrovės "Grigeo Klaipėda", tiek ir "Klaipėdos vandens" atstovai tikino, jog atlikus tyrimus jokių pažeidimų nustatyta nebuvo.

Vis dėlto įmonės žadėjo imtis priemonių taršai suvaldyti.

"Tyrimai patvirtina, kad iš mūsų įmonės skleidžiamas kvapas normų neviršija. Rugpjūtį baigsime dengti du nuotekų baseinus, kvapas bus neutralizuojamas ir neišleidžiamas į aplinką", – komentavo "Grigeo Klaipėda" finansų direktorius, laikinai įmonės generalinio direktoriaus pareigas einantis Vidmantas Mačiukas.

Nors susitikimo metu gyventojai įtarimų pažėrė ir bendrovės "Klaipėdos vanduo" atstovams, tačiau jie tvirtino, kad kaltinimai laužti iš piršto.

"Klaipėdos vanduo" smardina mažiausiai. Yra didesnių kvapų skleidėjų, tai matyti pateiktoje analizėje. Procesas stabilus, naktį nuotekų atiteka mažiau, dieną – daugiau. Jos apdorojamos vienodai. Esame įsipareigoję iki spalio uždengti gravitacinius tankintuvus", – teigė laikinasis bendrovės "Klaipėdos vanduo" vadovas Algirdas Špučys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eu

eu portretas
kaip nera?? gi Volodia ir visa rusu tauta kalta ar gal litwoj buti kitaip ??

Mantas

Mantas portretas
Mieli pietiniai Klaipedos gyventojai, gal gana teisiskai klausyti kaip mum pudrina smegenis ir griebti gera byta ir paaukleti biski savaip, mielai prisijungciau prie bendraminciu

Straipsnyje yra klaida -

Straipsnyje yra klaida - portretas
įvairios smarvės nuodija ne dešimt metų, o bent 28 metus (tiek čia gyvename)..
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių