Quantcast

Dėl Skulptūrų parko – teismai

Skulptūrų parke vaikštinėjančiųjų akis jau kurį laiką bado sukiužę suoliukai. Kojos vis dažniau kliūva už senų šaligatvio plytelių. Teritorijai tvarkyti prieš trejus metus paruoštas projektas, tačiau kas ir kada jį įgyvendins, neaišku. Sutvarkymo darbams paskelbto konkurso rezultatus apskundė antroje vietoje likusi įmonė.

Procedūros sustabdytos

„Tikimės, kad gal iki rudens paaiškės, ir nereikės kartoti viešųjų pirkimų konkurso. Darbai galės prasidėti, kad parkas būtų sutvarkytas iki 2023 m., kai minėsime Klaipėdos sukilimo šimtąsias metines“, – vylėsi Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Savivaldybės viešųjų pirkimų skyrius informavo, kad visos procedūros dabar sustabdytos. Teisminis ginčas tik prasidėjo. Kada jis baigsis, prognozuoti nesiryžtama.

Projektą rengęs Paveldosaugos skyriaus vedėjas sakė: jei nesutarimai užtruks, problemų parke tik daugės.

„Visi akcentuoja medžių tvarkymą. Dalį neišvengiamai reikia pašalinti, kad išsaugotume senuosius istoriškai vertingus kapinių medžius. Jei delsime dar ilgiau, šalintinų medžių skaičius augs. Tada jau reikės drastiškų sprendimų, kurie bus daug skausmingesni“, – teigė V.Juška.

Apie 10 hektarų teritorijai uostamiesčio centre daug metų ir taip buvo skirta nepakankamai dėmesio.

Rekonstruos etapais

Savivaldybė konkursą darbams paskelbė sausį. Jie turėjo vykti trimis etapais.

„Tai nebus naujas objektas. Bus sutvarkyta, bet bendra parko nuotaika išliks. Jeigu atidžiau pasižiūrėsime į projektą, pamatysime, kad ir žaliojo rūbo bendras vaizdas nelabai keisis“, – tikino V.Juška.

Parko pradžioje, kur šiuo metu yra krepšinio ir vaikų žaidimo aikštelės, numatyta šiuolaikinė sporto aikštelė. Paveldosaugos skyriaus vadovas sakė, kad aplinkinių teritorijų gyventojai laukia atnaujinimo.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Šalia yra ir Vaikų ligoninė. Vaikams svarbu turėti erdvę pasivaikščioti. Ne visi juk prikaustyti prie lovų“, – teigė V.Juška.

Sutvarkytas parkas taptų tinkamesnis pasivaikščiojimams.

„Bus įrengti suoliukai, apšvietimas, geresni takai. Visiškai naujų takų neprojektuojama, bet palei Trilapio gatvę senųjų vietoje atsiras naujų. Ten stengiamasi atkurti buvusią kapinių struktūrą“, – paaiškino Paveldosaugos skyriaus vedėjas.

Įamžins istoriją

Projektu sprendžiami istorinės atminties klausimai.

„Tai yra miesto kapinėse palaidotų tarpukario Lietuvai nusipelniusių veikėjų, Lietuvos karių, Antrojo pasaulinio karo belaisvių įamžinimas. Karo belaisviai buvo ir lenkai, belgai, prancūzai. Rengdami projektą bendradarbiavome su ambasadomis, karo istorikais, entuziastais“, – paaiškino pašnekovas.

Palei Trilapio gatvę planuojamas memorialas – kompaktiškų takų labirintas su gyvatvorėmis. Miesto kapinėse palaidotų žmonių pavardės bus iškaltos akmens plokštėse.

„Kad stichiškai neatsirastų kapaviečių. Žmonės pamena čia palaidotus savo gimines ir į tuščią vietą atneša gėlių su žvakėmis. Jie turės galimybę civilizuotai pagerbti savo artimųjų atmintį. Specialiai lapkričio 1-ąją ėjau ir klausiau žmonių, ar jie būtų patenkinti tokiu sprendimu. Praktiškai nė vieno priešiško komentaro neišgirdau. Ir šiaip žmonės skambina iš kitų miestų, teiraujasi, kada bus galimybė“, – pasakojo V.Juška.

Projekte atsižvelgta ir į vėliau teritorijoje pastatytas skulptūras. Ketinama atnaujinti jų informacines lenteles.

Parko sutvarkymo konkurso sąlygose rašoma, kad pasiūlymo kaina turi būti mažesnė nei 3,2 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

centras

centras portretas
Jei nera pinigu, tai pirmiausia reiketu sutvarkyti miesto centra, o tik paskui pašalius...

Ti paprastam žmogui arba iš savivaldos ES pinigu plovejui

Ti paprastam žmogui arba iš savivaldos ES pinigu plovejui portretas
Vaikai visose kiemosę buvo ir yra. 30 miesto teritirijos savivaldybė pavirto šabakštinai. O čia ir Es pinigus galima pasidalinti ir medžius išvogti. Vykdoma miesti trinkelizacija. Tik tam kad daugiau ES pinigus paplauti. O vaikai nerupi savivaldybėi. Ne juokinkit vovėriu

to Dėl medžių kirtimu

to  Dėl medžių kirtimu portretas
Lietuvą vėžio susirgaimais lenkia tokios miškingos šalys, kaip Švedija ir Kanada.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių