Quantcast

Dėl rinkimų biuletenių – naktinis žygis iš Nidos

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) autobusiukas zujo ne tik po visą Žemaitiją. Paskubomis rankioti trisdešimties savivaldybių rinkimų biuleteniai, nes jų išankstiniam balsavimui pritrūkta sostinėje. Paaiškėjo, kad sudėtingiausia biuletenių gabenimo operacija vyko Neringoje – kelią blokavo išpiltas dumblas, skubėta į paskutinį keltą.

Važinėjo po Lietuvą

Neringos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Asta Baškevičienė pasakojo, kad iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skambučio sulaukė jau naktį.

„Pranešta, kad Vilniuje trūksta Neringos biuletenių. Kaip supratau, papildomai ieškota biuletenių iš trisdešimties savivaldybių. Neringai buvo atspausdinta virš septynių tūkstančių biuletenių. Pačių rinkėjų turime apie 4,7 tūkst. Bet ne paslaptis, didelis skaičius tik deklaruoja esą Neringos savivaldybės gyventojai, o realiai gyvena Vilniuje ar Kaune“, – sakė A. Baškevičienė.

Neringos rinkimų komisijos pirmininkė vėlų trečiadienio vakarą į neringiškius kreipėsi socialiniame tinkle.

Moteris klausė, gal kas nors planuoja važiuoti į Vilnių ar į Klaipėdą.

Tokį komisijos pirmininkės kreipimąsi galėjo pamatyti ir rinkimuose dalyvaujantys kandidatai.

Balsavimas: VRK skaičiuoja, kad pritrūko net trisdešimties savivaldybių rinkimų biuletenių. Daugiausia norinčių balsuoti sostinėje buvo gyvenamąją vietą Neringoje ir Palangoje registravusių vilniečių. (Ž. Gedvilos/BNS nuotr.)

Sulaukė skundo

 

Tačiau vien todėl, kad Neringos rinkimų komisijos pirmininkė paminėjo komentare Neringos merą Darių Jasaitį ir tris kitus kandidatus į merus, kitą rytą moteris sulaukė priekaištų – esą kaip galėjo ketinti griežtos atskaitomybės dokumentus įduoti vienam iš kandidatų?

Neva jie taip pat galėjo planuoti vykti į sostinę.

„Naktį pati vietinės rinkimų komisijos pirmininkė juk negali išvažiuoti į Vilnių. Gali bet kas kelyje nutikti. Jaučiu atsakomybę. Bandžiau ieškoti, kas galėtų perduoti VRK automobilio vairuotojui biuletenius Klaipėdoje. Aš juk suvokiu, kad pačiam kandidatui neduosiu vežti biuletenių“, – pasakojo A. Baškevičienė.

Visa bėda ta, kad naktį išplaukus į žemyną paskutiniam keltui, kitą reisą perkėla gali organizuoti tik antrą valandą nakties, jei reisas užsakomas.

„Jau galvoje sukosi mintys kviesti greitąją, medikų automobiliai keliami ir naktį. Niekas nepagalvoja, kad mes čia nuo kelto esame priklausomi, o sostinė labai toli. O kaip naktį perduoti biuletenius, jei VRK automobilis tik prasuka pro Klaipėdą važiuodamas pro šalį?“ – kalbėjo A. Baškevičienė.

Merui – šeši skambučiai

Šimtą biuletenių, skirtų Neringai, kolegos surado Klaipėdoje, kur gali balsuoti ir kitų visos šalies teritorijų gyventojai.

„Keltų reisai jau buvo pasibaigę. Tada teko žadinti merą. Tik į šeštą mano skambutį jis atsiliepė. Tokiu laiku jau visi miegojo. Sutarėme siųsti Neringos savivaldybės administracijos automobilį. Paskutinis keltas išplaukė vidurnaktį“, – bemiegės nakties detalėmis dalijosi Neringos rinkimų komisijos pirmininkė.

Per tą laiką paaiškėjo, kad VRK automobilis yra prie Tauragės, po to suks į Palangą.

Pranešta, kad jei neringiškiai nespės įduoti biuletenių, jiems juos teks patiems vežti į sostinę.

Ant kelio – dumblas

Taigi tą naktį savivaldybės automobilis išdūmė į Klaipėdą. Pakeliui mašina buvo apdrabstyta dvokiančiu kanalizacijos dumblu.

„Ryte praėjau pro šalį, smarvė tokia, kad teks automobilio dugną plauti, o visą mašiną turbūt tris kartus teks į plovyklą siųsti, nes iš pirmo karto nenusiplovė“, – pastebėjo A. Baškevičienė.

Paaiškėjo, kad kelyje Nida–Smiltynė išsiliejo dumblas, kuris buvo gabentas iš valymo įrenginių.

Dvokianti masė tyvuliavo kelių dešimčių metrų ruože iki pat ryto, tik tada kelininkai su komunalininkais ėmė valyti ją nuo kelio.

Vietiniai socialiniame tinkle ragino nevažiuoti šiuo keliu, esą ypač bjauri dvokiančio dumblo dozė kliuvo pirmosioms transporto priemonėms, tąkart pasirodžiusioms šiame kelyje – trims motociklininkams.

Vairuotojas biuletenius perdavė laiku.

„Pirmą valandą nakties buvo keliama greitoji, o keltas nebuvo išplaukęs, nes kažką remontavo, tad labai pasisekė“, – pasakojo A. Baškevičienė.

Kelionė: kelyje Nida–Smiltynė trečiadienį buvo išpiltas dumblas, vežtas iš valymo įrenginių. („Facebook“ paskyros „Mūsų Neringa“ nuotr.)

Prispausdinti daugiau negali

VRK Rinkimų organizavimo skyriaus patarėjas Tomas Jakutis pripažino, kad Vilniuje iš anksto balsuoti panoro daugybė žmonių.

„Vilniuje trūksta kone visos Lietuvos biuletenių. Jų prispausdinti daugiau, nei reikia, negalima. Tai griežtos atskaitomybės dokumentai. Negalime iš anksto numatyti, kad visi iš Plungės ateis balsuoti Vilniaus mieste. Išankstinis balsavimas truputį iškrypo. Vienur biuletenių pritrūko, o, pavyzdžiui, Kretingoje piktinamasi, kad rinkimų komisija turi sėdėti tris dienas, kai vyksta išankstinis balsavimas, nes pas juos trys per dieną ateina balsuoti“, – pasakojo T. Jakutis.

Jis patikino, kad problemos dar nesibaigė.

„Rinkimų naktį Neringos komisijai reikės skaičiuoti kokius du tūkstančius vokų su išankstinio balsavimo biuleteniais. O tai truks dvigubai ilgiau“, – sakė VRK patarėjas.

Neringiškiai aktyviausi

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė patikslino, kad šiuose rinkimuose nemaža dalis rinkėjų, ypač pajūrio gyventojų, renkasi balsuoti sostinėje iš anksto.

Niekas nepagalvoja, kad mes čia nuo kelto esame priklausomi, o sostinė labai toli.

Ji priminė, kad išankstinio balsavimo metu galima buvo balsuoti visose Lietuvos savivaldybėse bei papildomai įsteigtose balsavimo vietose. Kadangi visose Lietuvos savivaldybėse balsavimo biuleteniai yra skirtingi, rūpinamasi, kad biuletenių pakaktų visur.

„Kadangi Vilniaus mieste iš anksto balsuoja daugiausiai rinkėjų, kiekvieną vakarą Vilniaus savivaldybės rinkimų komisija sutikrina turimų kitų savivaldybių biuletenių likutį. Trečiadienio vakarą, užsidarius balsavimo vietoms, buvo pastebėta, kad Vilniuje gali pritrūkti Neringos savivaldybės biuletenių“, – pasakojo I. Ramanavičienė.

VRK, gavusi šią žinią, nedelsdama ėmėsi organizuoti biuletenių pristatymą iš Neringos į Vilnių.

„Neringos savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė taip pat ėmė ieškoti būdų, kaip nugabenti Neringos biuletenius į sostinę. Balsavimo biuleteniai buvo atgabenti į Vilnių dar iki atsidarant balsavimo vietoms, todėl šis logistinis iššūkis per naktį buvo išspręstas ir nė vienam rinkėjui biuletenių nepritrūko“, – džiaugėsi VRK atstovė.

I. Ramanavičienė pabrėžė, kad biuleteniai buvo vežami griežtai laikantis VRK nustatytos tvarkos.

„Apskaityti perdavimo–priėmimo aktais, pašaliniai asmenys, nesusiję su rinkimų organizavimu, biuletenių transportavimo procese nedalyvavo. Neringos savivaldybės rinkėjai kol kas pirmauja pagal balsavimo aktyvumą. Per dvi išankstinio balsavimo dienas balsavo 18,47 proc. Neringos gyventojų“, – skaičiavo I. Ramanavičienė.

VRK patikslino, kad oficialaus skundo dėl Neringos savivaldybės biuletenių gabenimo negavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paaiškinkit

Paaiškinkit portretas
Nesupratau, kaip balsavimo biuleteniai gali būti griežtos atskaitomybės, kad ant jų jokių numeriukų nėra ,( o gal nesimato) ????

As

As portretas
Tai pasirodo ,jeigu del tam tikru aplinkybiu gyveni ne ten kur deklaruotas-nuomuoji buta ,studijuoji ir t.t.,pagal faktine gyvenamaja vieta balsuoti negali-o kiek tokiu yra ,kuriems belieka sedeti namuose o ne balsuoti.

JO

JO portretas
As irgi vaziavau tuo keliu -tai jau praejo kelios dienos o masina tebedvokia-kur ziuri aplinkosaugininkai,kad leidzia toki bruda vezti tecniskai netvarkingais ir tam neskirtais automobiliais
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių