Quantcast

Dėl reorganizacijos neliks trijų regioninių parkų direkcijų

Vyriausybei teikiamas projektas dėl nutarimo reorganizuoti tris Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai priklausančias regioninių parkų direkcijas. Neliks Ventos, Tytuvėnų ir Veisiejų regioninių parkų direkcijų.

Nerado direktorių

Po reorganizavimo veiks biudžetinė įstaiga – Kamanų valstybinio gamtinio rezervato ir Ventos regioninio parko direkcija. Kelmės rajone atsiras Dubysos ir Tytuvėnų regioninių parkų direkcija.

Veisiejų regioninio parko direkcija bus prijungta prie Metelių regioninio parko direkcijos.

Tokių žingsnių imtasi dėl biudžetinių įstaigų ir vadovų skaičiaus sumažinimo ir siekio racionaliau naudoti materialinius, finansinius bei žmogiškuosius išteklius.

Tačiau realiai Saugomų teritorijų tarnyba tiesiog ilgą laiką minėtoms direkcijoms nerado vadovų, todėl ir nuspręsta jas prijungti prie kitų administracinių įstaigų.

Šios tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė teigė, kad kai kuriose direkcijose vadovų nėra dvejus, o kai kuriose – ir trejus metus.

 

R. Baškytė / Redakcijos archyvo nuotr.

"Kai nėra vadovo, situacija, bėgant laikui, darosi vis prastesnė. Tačiau nutinka net taip, kad nebūna kam pavesti laikinai eiti vadovo pareigas, nes darbuotojų direkcijose – labai mažai. Skelbėme konkursus, tačiau įvyko tik du, kuriuose išrinkti vadovai. Kitus teko nutraukti, nes nebuvo dviejų norinčiųjų dalyvauti. O tokia nuostata yra privaloma, konkurse turi dalyvauti ne mažiau dviejų kandidatų", – tikino R.Baškytė.

Alga – 4 tūkst. eurų

Viename konkursų paraiškas buvo pateikę net trys kandidatai, tačiau galiausiai liko tik vienas. Valstybės tarnybos departamentui teko nutraukti konkursą.

"Reikėjo kažkaip kitaip spręsti problemą. Tokių atvejų, kai du administraciniai vienetai sujungti, jau turime. Tai Dzūkijos nacionalinio parko Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija, Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija. Tai nėra kažkas naujo, išgalvoto", – paaiškino R.Baškytė.

Projektuose minima, kad tokia reorganizacija tik leis sutaupyti valstybės lėšų, o vadovų atlyginimų sąskaita bus galima pakelti algas eiliniams darbuotojams.

Kamanų valstybinio gamtinio rezervato ir Ventos regioninio parko direkcija per metus sutaupys apie 10,5 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo pinigų. Dubysos ir Tytuvėnų regioninių parkų direkcija – apie 21,5 tūkst. eurų. Veisiejų ir Metelių parkų direkcijai pavyks sutaupyti 8,9 tūkst. eurų.

Aš žinau, kad kai kurie keturis tūkstančius algos gauna.

"Turime šiek tiek kuriozinę situaciją. 2019 m., pakeitus Valstybės tarnybos įstatymą, kai kuriems vadovams, palyginti su pavaldiniais, atlyginimai padidėjo dešimtis kartų. Ir tai sudarė didžiulį psichologinį diskomfortą darbuotojams. Dviejų tūkstančių eurų algą gauna tik kaip pagrindinį atlyginimą, o jei turi stažą, turi klasę – ir dar daugiau. Aš žinau, kad kai kurie keturis tūkstančius algos gauna. Nei gaila, nei ką. Bet tai – ne tik pinigų klausimas. Žmogiškasis faktorius yra labai svarbus, nes nuo vadovo daug kas priklauso", – tikino tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

Kadencija – penkeri metai

Saugomų teritorijų tarnyboje visų direkcijų vadovų kadencijos baigsis 2023 m. Šioje tarnyboje yra tokių, kurie devynioliktus metus nepalieka vadovo kėdės, nors priekaištų jiems žeria ne tik visuomenė, bet ir vadovybė.

"Nuostata dėl kadencijos pabaigos galios tiems, kurie 2019 m. jau dirbo, kai buvo priimtas naujasis įstatymas. Dabar numatomas penkerių metų kadencijos laikotarpis", – sakė R.Baškytė.

Trijų minėtų direkcijų prijungimas prie kitų gretimų administracinių vienetų gali būti ne paskutinė reorganizacija Saugomų teritorijų tarnyboje. Užsimenama ir apie kitų direkcijų sujungimus, tačiau kol kas viešai tokie sprendimai nėra aptariami.

Šiuo metu šalyje veikia keturi nacionaliniai parkai su savo direkcijomis ir dar 29 regioninių parkų bei gamtinių rezervatų direkcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Na man nesitiki, kad su tokiu atlygiu neatsirado norinčių į direktorių postus. Gal praleidote žodį, neužteko savų "parazitų" į šį postą?

Man tai tokios permainos nepatinka.

Man tai tokios permainos nepatinka. portretas
Patys pagalvokit ar bus daugiau rūpesčio ir sužiūrėjimo jeigu mažina pareigybes ? Jų darbą kažkas turės nudirbti..O gal tose ,,sureorganizuotose "direkcijose buvo tikrai geri ir kompetetingi specialistai?Jau su girininkijų mišraine prisižaidėm..Siūlyčiau Saugomų teritorijų tarnybai geriau rimčiau susidomėti ir pažaboti tokią Neringos parko direktorę Freser kuri nusprendusi kad draustinyje per mažai matosi smėlio iškirto didžiulį pušų plotą..o planuojama uosto plėtra ar nerūpi?Taigi dėl tų nesamonių kurias tie loxai ruošiasi įgyvendint, UNESCO jau žada iš mūsų pasaulinio paveldo statusą atimt!

ezys

ezys portretas
Iseikit i lauka kada nors, dar ne tiek pamatysit ;)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių