Quantcast

Dėl priešmokyklinio ugdymo – galvosūkis

Vaikus auginančios mamos suka galvas, kada užrašyti vaikus į priešmokyklinio ugdymo grupes. Pasikeitus tvarkai, jas gali lankyti ir penkiamečiai.

Vaikų mamos uostamiestyje jau sprendžia, pagal kokią ugdymo programą bus lavinamos jų atžalos.

"Dukrai vasarą sueis penkeri. Darželyje jau turime pasirinkti, ar kitąmet vaiką leisime į priešmokyklinę ugdymo grupę. Kai kurie tėvai jaučiasi sutrikę. Kaip sužinoti, ar vaikas pasirengęs tokiems pokyčiams? Juk keisis ne tik ugdymo tvarka, bet ir aplinka, ugdymo programos, pedagogai", – nuogąstavo klaipėdietė Indrė.

Įstatymo numatyta tvarka, nuo 2018 m. rugsėjo priešmokyklinis ugdymas gali būti teikiamas anksčiau tėvų ar globėjų sprendimu, bet ne anksčiau negu vaikui sueina 5 metai.

Prieš pasikeičiant tvarkai, tėvai, nusprendę penkerių metų vaiką leisti į priešmokyklines ugdymo grupes, turėjo kreiptis į pedagoginę ir psichologinę tarnybą dėl vaiko brandumo ugdyti pagal priešmokyklinę  ugdymo programą vertinimo.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, šiuo metu tokio reikalavimo nebėra.

"Tėvai patys nusprendžia, nuo kokio amžiaus – penkerių ar šešerių metų – vaikui lankyti priešmokyklinio ugdymo grupes", – teigė L.Prižgintienė.

Nuo 2018 m. vasario vaiko brandumo įvertinimas nebėra privalomas.

Jis atliekamas tik tėvų pageidavimu ne anksčiau nei vaikui sueina 4 metai ir 9 mėnesiai.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos, atvejai, kai priešmokyklines grupes lanko jaunesni nei 6 metų vaikai, nėra dažni.

"Tai nėra masinis reiškinys. Pernai tokią galimybę pasirinko labai nedaug tėvų. Tai išimtys. Kaip bus šiemet, dar nežinia", – prognozuoti nesiryžo skyriaus vedėja.

L.Prižgintienė įspėjo, kad, prieš renkantis tokią galimybę, reikėtų gerai pagalvoti ir tinkamai įvertinti vaiko brandą.

"Tėvai neretai būna įsitikinę, kad vaikas yra pasirengęs, tačiau įvertinimas parodydavo, kad socialinė vaiko branda nėra tokia, kokią įsivaizduoja tėvai. Jeigu šią ugdymo grupę pradėjęs lankyti vaikas yra nepasiruošęs, pagal numatytus teisės aktus, antrus metus ugdymo programos kartoti negalima. Metus tėvai turi samdyti auklę, leisti vaiką į privatų darželį ar ieškoti kitų išeičių", – kalbėjo L.Prižgintienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Al

Al portretas
anksciaju visi vaikai ejo i mokykla nuo 6 metu, labai retai kam 7 buvo, cia tik kas daug sirgo nuo 7 ejo.

Anonimas

Anonimas portretas
Neskubėkite vesti penkiamečiū į priešmokyklinę klasę, duokite vaikams pabūti vaikais. Mokykloje krūviai vaikams dideli. Programos nepritaikytos mažiesiems, tempas turi būti vienotas, o tie mažiukai šešiamečiai pavargsta ir trugdo visai klasei. Suspės trinti mokyklos suolus. Mokslo metai prailginti visiems, atostogos sutrumpėjusios. :) Mamos, gerai pagalvokite, dėl savo vaikų....Jūsų norai nesugadintų pačių vaikų....

Andrė

Andrė portretas
Bet kuriai mamai, jos vaikas pats pačiausias,bet tai nereiškia kad tokia pati nuomonė ir specialistų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių