Quantcast

Dėl naujų etatų Klaipėdos savivaldybėje – diskusija

Koreguojant miesto savivaldybės struktūrą ir steigiant naujas pareigybes, pasigesta savivaldybės personalo strategijos. Kai kurių politikų nuomone, pirmiau reikia išanalizuoti esamas pajėgas, darbų pasiskirstymą, o tada žiūrėti, ar reikia steigti naujų etatų.

Priims keturis specialistus

Klaipėdos savivaldybės struktūra koreguota, nes nuo liepos 1 d. vaiko teisių sergėtojai nebebus pavaldūs savivaldybei. Ši tarnyba taps centrine valstybine. Savivaldybėse veiks tik teritoriniai skyriai.

Tad miesto taryba panaikino savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių.

Atsižvelgus į struktūros pakeitimus, pakoreguotas ir leistinas savivaldybės valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš savivaldybės biudžeto, pareigybių skaičius.

Jis siekia iki 438,5 pareigybės, o iki tol buvo 456,5. Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje dirbo 22 darbuotojai. Tačiau, naikinant skyrių, atsisakyta ne visų etatų.

Keturios pareigybės paliktos – po du etatus įsteigta Geodezijos ir GIS skyriuje ir Socialinių reikalų departamente. Pirmiesiems išlaikyti lėšų skirs iš valstybės, nes atliks jos deleguotas funkcijas, kitiems dviem – iš miesto biudžeto.

Nurodoma, kad dviejų naujų darbuotojų Socialinių reikalų departamente reikia, nes Vaiko teisių apsaugos tarnyba perims ne visas savivaldybės skyriaus funkcijas, o šias kažkas turi vykdyti.

Suskaičiuota, kad šiems darbuotojams išlaikyti  šiemet reikės apie apie 15,3 tūkst., kitąmet – 30,6 tūkst. eurų.

Pasigedo platesnio vertinimo

Būtent nauji etatai Socialinių reikalų departamente ir įplieskė diskusijas. Tarybos narė Vaida Žvikienė nepritarė jų steigimui. Jos neįtikino savivaldybės administracijos argumentas, kad ne visos Vaiko teisių skyriaus funkcijos bus perduotas valstybinei tarnybai.

"Nepritariu, nes vertinama siaurai. Funkcijos lieka, suprantama, reikia žmonių. Tačiau pasigendu vertinimo visos savivaldybės struktūros kontekste – kuriose srityse, kuriuose departamentuose ir skyriuose per penkerius ar 10 metų sumažėjo, persiskirstė funkcijos, gyventojų kreipimųsi srautai, aptarnaujamų miestiečių skaičius", – dėstė politikė.

V.Žvikienė įsitikinusi, kad judėjimas yra ne tik į vieną pusę – funkcijų didėjimą.

"Bėda, kad niekas to nematuoja, todėl nėra galimybių operatyviai keisti struktūros, reaguoti į pokyčius, kuriuos lemia gyventojų skaičiaus mažėjimas, investicijų, verslo intensyvumo ir kiti rodikliai", – komentavo tarybos narė.

Siūlė eliminuoti "mudą"

V.Žvikienės nuomone, pridėti etatų – pati paprasčiausia išeitis.

"Tai daug platesnis klausimas, susijęs su administracijos efektyvumo didinimu ir efektyviai veikiančia struktūra. Rinkoje veikiančioms įmonėms personalo politika yra vienas kasdienių iššūkių. Nesu girdėjusi savivaldybėje kalbant apie "mudos" – laiko švaistymo, bereikalingos "produkcijos", vaikščiojimų – eliminavimą", – tvirtino politikė.

Tarybos narė siūlė atsisakyti gausybės vidinių tarpusavio susirašinėjimo raštų, pakeisti juos elektroniniais laiškais. V.Žvikienės įsitikinimu, eliminuojant bereikalingus žingsnius vidiniuose procesuose, būtų galima sutaupyti vieną etatą.

"Kalbu apie smulkius dalykus, nors problemą matau gilesnę – savivaldybė neturi personalo valdymo strategijos. Administracija konstatuoja, kad negali pritraukti specialistų, jiems nėra motyvacijos dirbti savivaldybėje, maži atlyginimai. Apie žmogiškųjų išteklių trūkumą kalba ir dauguma įstaigų. Šiuos klausimus padėtų išspręsti personalo valdymo strategija. Ji reikalinga ne tik pačiai savivaldybei, bet ir jos įstaigoms, įmonėms", – atkreipė dėmesį tarybos narė.

Pirmiau atliks auditą

Pasak V.Žvikienės, pritraukimas geriausių specialistų, motyvavimo įrankiai, kaitos rodikliai, kultūra, efektyvumas ir visi kiti aspektai turi būti aiškiai apibrėžti vizijos, valdomi, siekiant aukščiausio lygio personalo politikos, o ne atliekant tik techninius veiksmus – atleidimai, priėmimai, naujos funkcijos – nauji etatai.

"Privalome būti patraukliausiu darbdaviu. Tada, tikėtina, atsiras ir naujos galimybės be naujų etatų steigimo, ir pasididžiavimas dirbti savivaldos struktūroje", – tvirtino tarybos narė.

Miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė atkreipė dėmesį, kad, prieš rengiant personalo valdymo strategiją, pirmiausia reikia atlikti auditą.

"Žinodami, ką turime, vėliau galėsime strateguoti", – siūlė vicemerė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas dėkojo už pastabas ir pasiūlymus. Pasak vadovo, miesto strateginiame plane yra numatyta atlikti savivaldybės darbo organizavimo auditą. Bus vertinamos ir kai kurios įstaigos.

"Kai turėsime išvadas, priimsime sprendimus", – teigė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

motas

motas portretas
Kokiu nauju etatu?Jumis mazynt reik,ir ko greiciau!

Miestite

Miestite portretas
Valdininkai "dauginasi", gyventojų mažėja, iš mūsų pinigų ir išlaikomi valdininkai. Gatvėm, kiemam remontuoti pinigų nėra, mokam savivaldybės klerkams. Visur etatai mažinami- Klaipėdos savivaldybėje didinami...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių