Quantcast

Dėl leidimo nuomoti dviračius uostamiestyje – kryžiaus keliai

Dviračių nuoma jau penkmetį užsiimantis verslininkas Kornelijus Kasiliauskas jaučiasi atsimušęs į biurokratinę sieną. Privačioje teritorijoje veiklą vykdantis vyras esą be jokio pagrindo yra priverstas tai daryti nelegaliai ir savo tiesą žada įrodinėti teismuose.

Negali dirbti

Maždaug prieš mėnesį Klaipėdos savivaldybės atstovai sulaukė K.Kasiliausko prašymo nuomoti dviračius prie prekybos centro "Šilas" esančiame sklype.

Verslininko užklausa nustatyta tvarka buvo nusiųsta derinti miesto vyriausiajam dailininkui ir galiausiai – atmesta.

"Dviračių nuomos punktas čia veikia nuo 2013-ųjų. Visada viskas buvo gerai. Bet šiemet, įpusėjus sezonui, esu priverstas užsidaryti dėl tam tikrų atsiradusių reikalavimų – neva turiu aptverti teritoriją, ir tik joje žmonės galėtų važinėti dviračiu. Absurdas", – stebėjosi K.Kasiliauskas.

Esą, norėdamas gauti leidimą veiklai, jis turėtų atlikti daugybę procedūrų.

Cirkas gali, o aš – ne.

"Situacija tokia – dviračių nuoma privačioje valdoje yra neleidžiama, nes aš neužtikrinu, kad mano veikla bus vykdoma tik toje teritorijoje, kurioje dirbu. Tai reiškia, kad dviratis negali išvažiuoti iš nuomos punkto. Kaip galiu tai garantuoti? Nori, kad užtverčiau, nubraižyčiau sklypo ribas, maršrutą, kuriuo bus važinėjama. Nėra logikos. Kodėl negaliu užsiimti verslu komercinės paskirties žemėje? Cirkas gali, o aš – ne. Net ir be konteinerinio biuro man neleidžia dirbti. Sakiau, jei labai trukdo, galiu patraukti", – audrinosi vyras.

"Galioja teisės aktai"

Šiuo metu klaipėdietis nuomoja dviračius neturėdamas tam leidimo, todėl buvo įspėtas kontrolierių.

Jeigu ir toliau bus verčiamas išsikelti, kreipsis į teismą.

"Taip visko tikrai nepaliksiu. Domėjausi, kokia situacija yra Vilniuje, pasirodo, ten viskas paprasčiau. Jei išsinuomoji vietą, turi patentą, tai tau laisvai išduoda leidimą", – tikino K.Kasiliauskas.

Klaipėdos miesto savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiajam specialistui Rimantui Armonui ši situacija gerai žinoma.

Esą nėra pagrindo manyti, kad savivaldybės klerkai siekia sužlugdyti smulkųjį verslą.

Paprasčiausiai galioja tesės aktai, kurie visiems yra vienodi, o "Klaipėdoje, kaip ir kituose miestuose, apstu verslininkų, kurie puikiai vysto savo veiklą jų laikydamiesi".

"Jokių naujų reikalavimų neįvedėme. Tiesiog buvo atmestas verslininko prašymas, kadangi jis ten atsivežė kažkokią būdą, pametė prie centrinės gatvės ir nori, kad leidimą jam išduotume. Laikinas statinys tikrai prastos išvaizdos ir neatitinka reikalavimų. Buvo aiškiai pasakyta, kad jis turi pateikti projektą, o verslininkas to nenori daryti ir dabar skundžiasi visoms instancijoms, neva savivaldybė žlugdo smulkųjį verslą", – aiškino R.Armonas.

Principo reikalas?

Esą verslininkas neturėtų apeliuoti 2016-aisiais jam išduotu leidimu, nes pats jau antrus metus dirba neturėdamas tam teisės.

Negali miestas virsti būdų stovėjimo aikštele.

"Praėjo dveji metai, niekas vietoje gi nestovi. Iš mūsų yra reikalaujama vieno, o verslininkai nori bet kaip ir bet kur. Kažkoks reguliavimas turi būti. Galiausiai 2015 m. parengtame dviračių takų ir nuomos punktų plane nėra numatytas punktas prie "Šilo". O jeigu jau nori, tai, būk malonus, daryk tvarkingai ir kultūringai. Klaipėdoje veikia dviračių mainų paslauga, yra padaryti gražūs stoveliai, kurie dera prie miesto estetinio vaizdo. Bet nori atvežti nusidėvėjusią mašinos būdą ir pastatyti ją miesto centre. Jeigu skųsis, reikalavimai juk nepasikeis. Ne mūsų problema, jei jis neturi, kur laikyti dviračių. Negali miestas virsti būdų stovėjimo aikštele. Dabar ten dar ir cirkas šalia, atrodo kaip Honkonge, dar baisiau", – širdo valdininkas.

Pasak R.Armono, anksčiau prašymų vykdyti veiką privačiuose sklypuose būdavo mažiau, šiemet jų skaičius smarkiai išaugo.

"Tai jau tapo principo reikalu – arba leisti visiems norintiesiems, arba laikytis vienos nuomonės", – atrėmė pašnekovas.

Esą blogiausia, kad teisės aktuose nėra aiškiai reglamentuota, ką galima daryti privačiuose sklypuose, o vienas nepageidaujamų reiškinių – "visokių neaiškių laikinų statinių atsiradimas".

"Nė viename Lietuvos mieste nerasite tiek vietų smulkiajam verslui, kiek jų yra sukurta Klaipėdoje. Bet negalima daryti bet kaip ir bet kur. Kai kurie to nenori suprasti. Jų interesai yra aukščiau visko. Nesvarbu nei tvarka, nei išvaizda. Svarbu tik momentinį verslą padaryti, o paskui nors dangus tegul griūva", – dėstė R.Armonas.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis įspėjo, kad verslininkas bus stebimas Viešosios tvarkos specialistų ir baudžiamas, jei neturės leidimo veiklai.

"Už mažareikšmį pažeidimą jam buvo pareikšta žodinė pastaba, administracinės bylos nepradėjome. Jeigu nesustabdys veiklos, verslininkui grės piniginės baudos. 8 eurai, vėliau – nuo 30 iki 80 eurų", – kalbėjo S.Valiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kornelijus

Kornelijus portretas
Budele ar kas ne esme,dviraciu nuoma draudziama ir be budeles. Projektai ne esme.

klp

klp portretas
gal bųdelę ne autobusų stotelėje reikia statyti

Honkongas

Honkongas portretas
pagaliau ir niekinis budeliu verslas bus sustabdytas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių