Quantcast

Dėl krante pastebėto ruonio – skambučių atakos: gamtininkus glumina žmonių reakcija

Pajūryje į krantą išlipęs ruonis sukėlė poilsiautojų isteriją – nieko apie gamtą neišmanantys žmonės daugybę kartų skambino Bendruoju pagalbos telefonu 112 ir reikalavo gelbėti gyvūną.

Pranešė, kad gyvūnas skęsta

Gamtininkai šiurpo savaitgalį išvydę, kaip poilsiautojai elgėsi Palangos paplūdimyje.

Į krantą išlipęs ruonis tuojau pat buvo apsuptas būrio žmonių, kurie kišo mobiliuosius telefonus jam kone į snukį, kad tik padarytų gyvūno fotografiją.

Palikite ruonį ramybėje. Jis – savo namuose. Viskas jam gerai. Nereikia jo nei baidyti, nei tempti į vandenį, tai – laukinis žvėris.

Atsirado ir tokių, kurie puolė badyti lazda ir vyti atgal į vandenį.

"Palikite ruonį ramybėje. Jis – savo namuose. Viskas jam gerai. Nereikia jo nei baidyti, nei tempti į vandenį, tai – laukinis žvėris. Jis išlipa pasišildyti. Ruonis nėra naminis gyvūnėlis, kuriam trūksta dėmesio", – tokį perspėjimą teko rašyti socialiniame tinkle Pajūrio regioninio parko darbuotojams, sulaukusiems lavinos skambučių.

Pasirodo, senokai prie Palangos tilto besilankantį ruonį gyventojai ne pirmą kartą palaiko paliegėliu ar nelaimėliu.

"Aš pats jau du kartus esu važiavęs dėl tokio iškvietimo. Esame sulaukę ir visiškai absurdiškų pranešimų. Pranešta, kad ruonis skęsta. Žmonės skambino pagalbos telefonu išvydę ruonį besisukiojantį prie plūdurų. Esą jis ilgą laiką nejuda, todėl turi kas nors atvažiuoti ir jį išgelbėti. Gelbėti reikėtų tik tokiu atveju, jei jis įsipainiotų į tinklus. O ne tada, kai vandens gyvūnas yra vandenyje", – tvirtino Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

Apspito lyg išprotėję

Žmonių elgesys mane glumina. Vos tik ruonis pamėgino išlipti į krantą, spiečius poilsiautojų jį apspito lyg išprotėję.

Dėl suaugusio ruonio, besisukiojusio prie Palangos tilto, savaitgalį vėl gautas iškvietimas.

"Ruonių gelbėjimo vajus pasiekė nesuvokiamas ribas. Gerai, kad žmonės praneša, bet derėtų bent susivokti, kada gyvūnui yra grėsmė, o kada – ne. Šį kartą sulaukta skambučio, nes ruonis išlipo į krantą pasišildyti saulutėje", – stebėjosi E. Paplauskis.

Gamtininkas paaiškino, kad ruoniai retai ropščiasi į krantą ir tai nereiškia, jog juos iš karto reikia gaudyti ir kur nors vežti gydyti.

Jūroje gyvena apie 30 tūkst. pilkųjų ruonių.

"Ruoniams nėra būtinybės lipti į krantą, bet visiškai natūralu, jei kuris individas nusprendžia išlipti ir pasišildyti saulėje. Tai nėra jokia retenybė. O štai žmonių elgesys mane glumina. Vos tik ruonis pamėgino išlipti į krantą, spiečius poilsiautojų jį apspito lyg išprotėję. Fotografuoti gyvūnus galima, tačiau reikia palikti atstumą, kuris žvėriui nekeltų nerimo. Jei jis bus baidomas, gyvūnas gali gintis ir kam nors grybštelėti dantimis", – perspėjo E. Paplauskis.

Erlandas Paplauskis: ruonis nėra naminis gyvūnėlis, kuriam trūksta dėmesio.

Vijo lazdomis

Pajūrio regioninio parko direkcijos darbuotojai sulaukė pranešimų, kad krante esantį ruonį praeiviai net mėgino lazdomis nuvyti į vandenį.

"Žmonėms atrodo, kad krante gali būti ligotas ruonis. Lyg žmonės geriau žinotų, ko reikia gyvūnui. Ruonis – ne pudelis, jam paausio nepakasysi. Jis yra laukinis gyvūnas ir jis gali gintis, jei žmonės badys telefonais jam į nosį", – paaiškino E. Paplauskis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))))

:))))) portretas
axaxaxa... tupumui nera ribu- ruonis skesta :))))))))) Zmoniu kvailumas atrodo jau nesbestebina, bet pasirodo dar yra kur pasitempti :)))))

hmm

hmm portretas
kazkaip panasiau jog ruonis norejo demesio islipo i kranta ir gavo, o aviu banda kaip visada pasifotkint gi smagu, nereik i delfinariuma eit ir moket uz nelaisveje laikomus gyvunus a ne?

Oho

Oho portretas
Visi išmano apie ruonius, visi taip pat išmano apie vakcinas... :))))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių